user's avatar
PostNL – Grenzeloos Nederland - Australië
In de serie Grenzeloos Nederland geeft PostNL op 15 augustus 2016 drie velletjes over de relatie tussen Nederland en Australië uit, met elk zes postzegels per velletje.
De postzegels uit in de serie Grenzeloos Nederland staan in het teken van de rol van Nederland bij de ontdekking van Australië, de emigratie uit ons land daarnaartoe en de kennisuitwisseling tussen beide landen.
Er zijn drie postzegelvelletjes Grenzeloos Nederland-Australië uitgebracht, elk met een eigen thema: ontdekkingsreizen, emigratie en kennisuitwisseling. Ieder velletje bevat dezelfde zes postzegels, twee per thema. De positie van de postzegels en de inhoud van de velrand verschillen per vel.
Op de postzegels over ontdekkingsreizen staan twee afbeeldingen: de door een Nederlandse cartograaf gemaakte zeekaart uit 1753 van de Australische westkust met Dirk Hartog Island en een foto van een replica van het VOC-schip Duyfken, het eerste Europese schip dat de noordkust van Australië in kaart bracht.
Voor de postzegels over emigratie zijn twee foto’s uit de jaren vijftig gebruikt. Op de een vaart een Nederlands emigrantenschip de haven van Sydney binnen, op de ander staat de verhuiskist van de 100.000e emigrantenfamilie op de kade in Amsterdam.
De postzegels over kennisuitwisseling bevatten foto’s van twee recente projecten met Nederlandse technologie in Australië: een waterzuiveringsinstallatie en antennes voor een radiotelescoop.
De afbeeldingen op elk velletje zijn met elkaar verbonden via een transparante kleurige laag, opgebouwd uit delen van cirkels. Binnen deze laag loopt een zeventiende-eeuwse tekst over de ontdekking van Australië van de ene naar de andere postzegel, parallel aan de omtrek van de cirkels. Het totale beeld van de cirkel in delen refereert aan de kaartprojectie van Goode. Door de postzegels te herschikken ontstaat een abstracte weergave van de schotel die Dirk Hartog 400 jaar geleden na zijn bezoek aan Australië achter liet.
PostNL – Grenzeloos Nederland - Australië
5
198
0
Published:

PostNL – Grenzeloos Nederland - Australië

Stamps we designed for PostNL, the premier provider of postal and parcel services in the Netherlands, te celebrate the 400th anniversary of the E Read More
5
198
0
Published:

Creative Fields