CO2 technology from space, now available on earth
 
 
In 1996 startte ESA (European Space Agency) een project om CO2 af te vangen, dat door astronauten in ruimteschepen wordt uitgeademd. De nieuwe technologie wordt dit jaar voor het eerst toegepast in het Internationaal Ruimtestation (ISS). In 2010 is vanuit het project een spin out-onderneming opgericht om te onderzoeken of de technologie ook in het dagelijks leven toepasbaar is. Het proces is vergelijkbaar met fotosynthese, zoals dat door planten en bomen wordt gedaan, maar dan 50 maal effectiever.
 
Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende toepassingen. Daarbij gaat het niet alleen om applicaties die de lucht zuiveren, maar ook om applicaties die het mogelijk maken om het afgevangen CO2 weer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de voeding van planten in aquaria en broeikassen (in huis), voor het zuiveren van zwembaden of het (zelf) maken van frisdrank. Ook industriële mogelijkheden worden onderzocht, zoals voor de zuivering van watercontainers in de zeevaart en voor airconditioningsystemen.
 
Samen met Globrands is een merkidentiteit ontwikkeld voor de spin out, de technologie en ontwikkeling van (consumenten) producten: Skytree.
 
Uitgangspunt voor de naam was dat het op een toegankelijke en intrigerende wijze zou verwijzen naar wat de nieuwe Direct Air Capture technologie doet. Vooral met het oog op de consumentenmarkt. Verder moest de naam internationaal goed bruikbaar zijn. Het logo is afgeleid van het CO2 molecuul.
 
Hugo van den Bos (strategy director Koeweiden Postma) ‘Het mooie is dat een technologie voor in de ruimte, ontwikkeld met een budget van 70 miljoen euro, straks ook heel makkelijk zelf in huis kan worden gebruikt. Skytree staat pas aan het begin. Alles is nog mogelijk, deze technologie biedt perspectief voor een compleet nieuwe markt. Dat is spannend.’
Skytree
25
364
6
Published:

Skytree

CO2 technology from space, now available on earth
25
364
6
Published: