PERSBERICHT
Gestapelde bungalows, een frisse kijk op de woontoren

In het Homeruskwartier in Almere, waar het medeopdrachtgeverschap tot uitgangspunt verheven is, kunnen groepen bewoners samen met een ontwikkelaar ook woontorens bouwen.
Architect Jurgen van Staaden, in gesprek met een aantal serieuze belangstellenden, maakt een studie van de mogelijkheden en stelt een nieuwe aanpak voor: geef in het kader van het medeopdrachtgeverschap de aspirant bewoner de mogelijkheid, net als bij eengezinswoningen, binnen en buiten zijn stempel te drukken op zijn eigen deel van die toren.

Dat betreft dan de plaats en vorm van de voordeur in het trappenhuis, de plattegrond en uitvoering van het appartement, tot en met de plaats, de vorm, de kleur en de materialen van de buitengevels van zijn appartement. Je koopt een hele verdieping of een deel ervan. Het is ook goed denkbaar een stuk te kopen over meerdere verdiepingen.

De ontwikkelaar maakt alleen dat wat nodig is om de stapeling van woningen te organiseren: de vloervelden met een hek rondom, de schachten voor de nutsvoorzieningen en daarnaast de trappen en een gewone, maar extra grote lift. Verder natuurlijk de bergingen, de entreehal met de brievenbussen, een parkeervoorziening en de algemene ruimten. De vormgeving van de algemene voorzieningen is bescheiden en stijlvol. Het is aan de bewoners van de toren om ieder met zijn eigen aanpak kleur en uitstraling aan het geheel te geven. De koper mag in grote vrijheid zijn eigen appartement maken met partijen die hij zelf inschakelt. De enige beperkingen daarbij vormen zijn financiële mogelijkheden en de eisen van overheidswege ten aanzien van veiligheid en brandpreventie.

Wat wil je? Een bescheiden balkon of juist een grote ‘hangende’ tuin, ronde glazen kamers of liever naar binnen gerichte ruimtes, hoe wat en waar in het gebouw. De enige beperking vormen de algemene voorzieningen, die nu eenmaal bij een gestapelde woonvorm horen. Maar een Burberry-ruitje naast een krijtstreepje of casual naast chic, om in termen van kleding te spreken, dat is allemaal mogelijk. Zie het als een stapeling van bungalows.

december 2007
Kavel in de lucht
0
140
0
Published:
Santman van Staaden Architecten's profile
Santman van Staaden Architecten

Kavel in de lucht

Deelname Prijsvraag 'Wij bouwen samen een woontoren'

0
140
0
Published:

Creative Fields