• Add to Collection
  • About

    About

    jaar : 2010 opdrachtgever : Nuon uitvoering : Bam constructie : Van Rossum installaties : Nuon
    Published:
Tussen de noordelijke stadsautoweg, de Hogering en het woongebied Noorderplassen is het proefproject met zonnecollectoren gerealiseerd. Een eiland met collectoren in de parkzone, het eiland op zijn beurt doorsneden door een busbaan. Hier verwarmt de zon water voor het douchen in het woongebied. Niet doordat de collectoren energie opwekken, maar doordat er waterleidingen doorheen lopen die door de zon worden opgewarmd. De bijkomende technische voorzieningen zijn ondergebracht in een gebouw dat als een leesteken de hoofdroute van het woongebied en de parkzone aan elkaar rijgt.


Het gebouw is rond en staat op palen aan de rand van de waterpartij. Vanaf het dak uitzicht over de akker met zonnecollectoren. Van buiten zichtbaar in het gebouw de warmtewisselaars die de zonnewarmte van het water overdragen op het stadsverwarmingsnet en twee huisjes in de twee kleuren van het Nuon logo. Tijdens de ruwbouw zijn wijzelf, met de mensen die timmeren, verbaasd over de ronde ruimte en de fraaie gezichten op het landschap. Dit had een bijzonder mooie woning kunnen worden…