Hoe een nieuwe kasannex buitenruimte de tuin in een kleinparadijs kan veranderen.

Zo’n 6 jaar geleden hadden wij de behoefte een deel van onze tuin teveranderen. Dit deel was eerst met schommel en zandbak de speeltuin voor onzekinderen. De zandbak werd later vijver en die was na 20 jaar geheel verland.

Wij wilden een orangerie achtig gebouwtje met een kas voor het opkweken vanjonge planten en het overwinteren van kuipplanten en een overdekte buitenkamerom bij slecht zomerweer toch buiten te kunnen zijn. Het moest een harmonieusgeheel worden, voldoen aan de principes van de Gulden snede en financieel haalbaar zijn.

Via buren kwamen we in contact met Jurgen van Staaden van bureau Santman van Staaden Architecten. Na eenoriënterend gesprek besloten we met elkaar de uitdaging aan te gaan. Wijvoelden aanvankelijk voor een combinatie van hout en glas; Jurgen meer voorstaal en glas. Een door een stagiair vervaardigd model van aan elkaar gelijmde droge spaghetti staafjes bracht uitkomst. Twee tegen elkaargeplaatste kubussen van 3,60 m. metstalen spanten en glazen panelen en afgeschuinde daklijnen. Het geheel wasechter nog te rommelig en niet basic genoeg. Jurgens gesprek met eenglasfabrikant bracht uitkomst. Het was mogelijk glazen panelen te maken van 12mm dik met een maximale lengte van 3,50 m. Hierdoor werd een kozijnloosgebouwtje mogelijk bestaande uit glazen panelen voor de wanden en de dakvlakkenmet per wand een stalen kolom, die per kubus in het dakvlak onderling verbondenzijn. De glaspanelen zijn met aluminium hoeklijnen aan de stalen kolommen en opde hoeken met elkaar verbonden.

In de detaillering moest de maatvoering nog worden teruggebracht van 3,60 mnaar 3,50 m.; de maatvoering van de kolommen en de glaspanelen is gebaseerd opde principes van de Gulden Snede. De kolommen en de panelen in het linkerkasgedeelte en de rechter buitenkamer zijn zoals de foto laat zien vollediggespiegeld. Het glazen huis staat op een betonnen fundering, het kasgedeelte opeen omgekeerd T-profiel en de buitenkamer op een betonnen plaat waarophardstenen tegels zijn verlijmd. Door de lichte bouwconstructie was heienondanks de vele meters dikke kleilaag niet nodig.
Na afronding van de bouw hebben wijzelf een goot van schelpen aangebracht voorde opvang van spatwater. Voor het glazenhuis hebben wij een groot terras met eenplantencirkel aangelegd.

Na drie jaar gebruik zijn wij zeer tevreden. Het is een unieke plek in onzetuin geworden. Het Less is more principeheeft een uniek geheel opgeleverd met dubbel ruimtegebruik. Hoewel een kas eneen overdekte buitenkamer is gecreëerd, is door het vele glas de ruimte visueeléén geheel gebleven. 

Een klein aards Hof van Eden.

Augustus 2012.
Ab en Anne langereis

Tuinhuis
0
568
0
Published:
Santman van Staaden Architecten's profile
Santman van Staaden Architecten

Tuinhuis

jaar : 2009 opdrachtgever : familie Langereis constructie : Van Rossum glas : Van Strien staal : De Gilde beton : Van Spijker installatie : Brema Read More

0
568
0
Published:

Creative Fields