A város egy nagy kiterjedt hálózat. Kapcsolati,kapcsolódási pontok összesége. Épületek épülnek, öregszenek, általakulnak, eltűnnek. Folyamatos változás és vibrálás jellemzi az egész képződményt. Akárcsak az emberi életet, melynek az egyik legfontosabb momentuma a szerelem, a kapcsolatok, a párválasztás. Ennek a jelenségnek próbálunk utánajárni egy rövid sétán keresztül.
A sétát három részre osztottuk és a romantikát három építészeti szempont szerint próbáltuk besorolni.
_ Az első helyszín a tudatosságot, tervezettséget mutatja be.
_ A második egyfajta átmenet, az épület maga tervezett,de az emberek alakítják a korszellem vagy más igények szerint.
_A harmadik helyszínen a funkcióteremtésről lesz szó, ahol egy építményt rendeltetésétől függetlenül másképp használnak.
Útvonal                       1. megálló: Bálna kilátó                     2. megálló: Trapéz kultikocsma               3. megálló: Szabadság híd
KILÁTÓ
A város egy nagy kiterjedt hálózat. Kapcsolati,kapcsolódási pontok összesége. Épületek épülnek, öregszenek, általakulnak, eltűnnek. Folyamatos változás és vibrálás jellemzi az egész képződményt. Akárcsak az emberi életet, melynek az egyik legfontosabb momentuma a szerelem, a kapcsolatok, a párválasztás. Ennek a jelenségnek próbálunk utánajárni egy rövid sétán keresztül.

Képzeljük el, hogy egy bulira készül az ember, ahol meg akar ismerkedni élete párjával. Csinos ruhák, hosszú előkészületek, hatalmas remények. Ki kell tűnni a tömegből, hogy sikert érjünk el.

A Bálna kilátójában vegyülnek egy romantikus kilátó tulajdonságai. Valószínűleg nem tervezési szempont volt ,hogy ez a magaslati helyről ne tudjanak az emberek, de mégis ilyen benyomást kelt ez az eldugott lépcsőházból való megközelítés. Ettől függetlenül ez a dolog beválik, a félreeső elhelyezkedése teremt ebből az egyszerű placcból egy intim kilátóhelyet, egy tökéletes randihelyszín.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KULTIKOCSMA
Összehasonlítás (kávéházak a századfordulón – kultúrkocsmák ma)
 
„A jövevény nemcsak feketézni óhajt itt” – írta Márai – „hanem élete egy szakaszát is hajlandó eltölteni a boltívek alatt. Nem kávézni járnak ide az emberek, hanem élni.” A századforduló Budapestjének kávéházairól azt tudjuk, hogy nemcsak a fogyasztásról szóltak, hanem a társadalmi élet, az információcsere, a kultúra színhelyei is voltak.
 
Napjainkban a kultúrkocsmák látnak el hasonló funkciót, otthont adnak különböző kulturális, társadalmi programoknak. Például: könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, koncertek… Olyan hellyekké váltak, melyek közel sem csak az evés-ivásról szólnak, hanem a részeseivé válunk valami különlegesnek, egyedinek. Így randi helyszínnek is tökéletesek, elég csak körbenéznünk, figyelve a berendezést, a különböző díszítő elemeket, és máris ezernyi téma adódik, amiről beszélgethetünk választottunkkal.
 
Kultikocsmák jellemzői:
·        sejtelmes hangulat
·        komplementerei a városi nyüzsgésnek
·        hipszter
·         
 
ÖRÖKKÖN ÖRÖKKÉ
Vajon mi teszi igazán romantikussá a hömpölygő Dunát?
 
Talán a nosztalgiafaktor, ami mindenkit megérint. A rakpart mentén az épületállomány nagy része Ybl korában épült. A historizmus építészete szinte minden emberben kellemes, barátságos emlékeket idéz fel, azok is könnyen azonosulnak velük, akik életükben először járnak Budapesten. Mesebeli világként hat ránk a múlt, az elegancia magával ragad. Képzeletünkkel játszva egyik pillanatban a főurak sétálnak asszonyaikkal a Ferenc József hídon át, majd a pesti rakparton meglátjuk nagyszüleinket, akik egymáshoz bújva merengenek, miközben a Nap eltűnik az égről…

A Szabadság-híd a harmadik tipusú randihelyszínre jó példa. Nem eredeti funkciójából adódik, mi tesszük randihelyszínné. Azt hisszük, hogy ez annyira egyedi, mert nem ez az eredeti funkció és mi kitaláljuk, hogy még hogyan lehet használni (holott már mindenki ezt csinálja). Ugyanakkor ez egy nagy szabadság érzetet ad a fiataloknak. Nincs protokoll, bárhogy felöltözhetünk, beszélhetünk, ülhetünk törökülésben, ha úgy tartja kedvünk énekelhetünk hangosan. Mind baráti társaságoknak, mind szerelmes párosnak ideális lehet egy ilyen helyszín.
 
 
 
Randivonal_Budapest
8
159
0
Published: