Frank Lloyd Wright Robie House - Behind the Scenes
2416
108
13
Published:
From a combination of current photographs, and historical photographs taken in 1909, Filtre Studio created a series of images that show the Robie House dining room during various stages of the restoration process, from where it was when Frank Lloyd Wright Preservation Trust acquired the house to where it would be, fully restored, a year in the future.

They were about midway through the restoration, so we had to “deconstruct” the room to show the bare, beginning stage. We digitally removed the custom rug, replacing it with a separately photographed oak floor. The wall finishes were removed along with a built-in buffet that had already been restored. We then recreated the stages in between, adding back in the wall finishes, rug, buffet and missing woodwork. Finally, all of the furniture and light fixtures were digitally added, precisely matching the historical reference, to show a fully "restored" dining room.
Robie House dining room digitally stripped down to bare walls and floor.
Built in buffet and wall sconces added.
Wall finishes added.  Filtre Studio worked closely the curators of Frank Lloyd Wright Preservation Trust to ensure historical accuracy.
Rug added and color corrected to 1909 yarn samples.
Original Frank Lloyd Wright dining table was photographed at Smart Museum of Art | TheUniversity of Chicago.  It was then taken apart in retouching, and put together at the correct perspective.
Table runners were digitally created using historical photographs for reference.
Daytime finished scene.  Dining chairs and corresponding shadows were added.
Simulated dusk scene with light grids and wall sconces "turned on" in photoshop.
Globe lights turned on.
Final dusk scene with lit table lanterns.
1909 historical reference photograph.