VERGULDEN
 
Verguld technieken worden veelvuldig toegepast op o.a. Kerkhanen, wijzerplaten, kerkorgels, wapenschilden, ornamenten, zonnewijzers, hekwerken & gevelstenen.
 
Het aanbrengen van een laagje bladgoud wordt niet alleen toegepast ter decoratie maar ook ter bescherming, geen enkele verf kan zich meten met de glans, uitstraling en duurzaamheid van bladgoud. Goud is immers een van de meest edele metaalsoort die er bestaan.
 
Vergulden is het bedekken van een voorwerp met een dun laagje goud.
Verscheidene antieke beschavingen beheersten al de kunst van het vergulden zaols de Egyptenaren, Etrusken en Kelten.
Er zijn veel uiteenlopende technieken voor vergulden. Veel gebruikt voor b.v. schilderijlijsten is het inleggen van bladgoud in mixtion. Voor een goede hechting en hoogglans wordt in de regel met een agaat gebruineerd. Metalen kunnen in gesmolten goud worden ondergedompeld of galvanisch worden verguld.
 
De van oorsprong Koreaanse techniek Keum Bo, waarbij vrij dik goudfolie wordt versmolten met het oppervlak van zilveren of stalen voorwerpen, wordt geleidelijk populairder bij westerse goud- en zilversmeden. Op keramiek kan fijn goudpoeder in olie-achtige dispersie aangebracht worden, bij het bakken verbrandt de olie en smelten de gouddeeltjes samen. In plaats van goudpoeder worden ook wel goudzouten gebruikt, die door reductie in de oven omgezet worden tot zuiver goud.
VERGULDEN
Published:

VERGULDEN

Klassiek technieken. Vergulden.

Published:

Creative Fields