user's avatar
Huis der Gemeente Overbetuwe
stedenbouwkundig
De entree van het Huis der Gemeente is gelegen aan een mooi plein met op korte afstand toch de dynamiek van het spoor. Wij stellen voor dat de verdiepte fietsroute die het plein doorsnijdt door een amfitheaterachtige aansluiting een relatie met de rest van het plein en het gemeentehuis aan gaat. Op het plein trekt de toren de aandacht en leidt je blik direct naar de entree. Het grote glasvlak biedt al een goed beeld van het interieur en geeft een gevoel van welkom. De bijzondere vorm van de raadzaal is het pareltje aan het plein die uit het water lijkt te groeien. De gevel aan het Vrijheidsplein heeft de tweede hoofdentree. Bij aankomst aan deze kant worden bezoekers geleid door de loper in de bestrating naar de entree. Het parkeerterrein is mee ontworpen in samenhang met de nieuw te bouwen fietsenstalling. De ronde vormen hebben hierbij de overhand, mede geïnspireerd door de continue beweging van de langsrijdende treinen. De lichtkrant in de westgevelgeeft aan de treinreiziger een beeld van de actualiteit in de gemeente Overbetuwe.
architectuur
Passend bij de traditie van de omgeving is het gebouwopgetrokken uit klassiek metselwerk. De donkere schil van de appel is stoer, met kleinere openingen. De grote glazen puien zijn als happen uit de appel en nodigen je uit naar binnen te kijken en te gaan. Daar ontwaar je een uitnodigende, lichte, vriendelijke binnenwereld. De binnenwereld als het vlees van de appel met de zoete smaak. De hoofdvorm valt uiteen in een aantal delen waaruithet gebouw is opgebouwd. De twee gesloten kantoorblokken zijn als twee dijken waar tussen de rivier van de publieke ruimten stroomt. De rivier heeft het landschap min of meer willekeurig uitgesleten, waardoor een spannende ruimte is ontstaan. Het atrium zelf met de grote theaterachtige trap nodigt uit een ontmoetingsplaats te zijn voor inwoners, medewerkers,bestuur en politiek. De raadszaal is afwijkend in vorm en materialisering. Deze parel mag extra opvallen en een bijzonder accent zijn aan het plein.
duurzaamheid
bd architectuur heeft de basis, bouwkundige duurzaamheid, aangevuld met installatietechnische maatregelen. Bouwkundig houdt dit bijvoorbeeld in het beperken van glaspercentages, realiseren van hoge isolatiewaarden en het toepassen van automatische zonwering. Ook wordt een atrium gemaakt en een extensief groendak toegepast. Installatietechnisch houdt dit aanvullend in het plaatsen van warmtepompen en betonkernactivering, warmte terugwinning in de mechanische ventilatie, zuidgevel en dak van het atrium voorzien van PV-cellen en het toepassenvan een zonneschoorsteen om natuurlijke trek te creëren.
 
Opdrachtgever  Gemeente Overbetuwe
Architect             bd architectuur
Functies              Kantoren, Vergaderruimten, Ontvangsthal met receptie, Raad- en trouwzaal
Huis der Gemeente Overbetuwe
1
153
0
Published:

Huis der Gemeente Overbetuwe

This is a design by bd architectuur for the new city hall of Overbetuwe that was made for a design competition.
1
153
0
Published: