Divatstúdió (Fashion Studio)

Az alábbi tervet a Munkahelyek építészete 2 tárgy keretein belül készítettem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
_Konzulens: Terbe Rita, Nagy Iván
 
The following building was designed during the course Architecture of Workplaces 2 at the Budapest University of Technology and Economics.
_Consultant: Terbe Rita, Nagy Iván
Helyszínrajz, M=1:1000, 1:500
Site plan, scale 1:1000, 1:500
 

Földszinti alaprajz, M=1:100
Plan of the ground floor, scale 1:100
Emeleti alaprajz, M=1:100
Plan of the second floor, scale 1:100
Metszetek, M=1:100, Szerkezeti axonometria
Longitudinal sections, scale 1:100, Structural axonometry
 
Homlokzatok, M=1:100
Facades, scale 1:100
 
Homlokzatok, M=1:100, Belső látvány
Facades, scale 1:100, Inside view
Látványtervek 
Outside views
 
Építészeti műleírás
 
Általános információ:
 
A beruházó célja egy olyan szolgáltatás létrehozása, amely a mai magyar divatipar céljait kielégíti, összehozza a tervezőket és a közönséget. Az épület teret ad a divatbemutatóknak, divatfotózásoknak, közös workshopoknak. A multifunkciós terem szolgál az évente két divatbemutató és két divatfotózás megtartására, emellett bérelhető kisebb kiállításokra, a kapcsolódó divatlapok rendezvényeire. A bejárati tér egyben showroom is az itt divatbemutatót tartó, kiállítást, workshopot szervező divattervezők számára. A showroom összesen 3 mintakollekció (kollekciónként 60-80 ruha) bemutatására alkalmas.
Az épület fő funkcionális egységei a közönségforgalmi terek, a bemutatóterem-blokk, egy irodablokk és a kiszolgálóhelyiségek. Helyszín: Ipari és szolgáltató park, Sashalom, Budapest. XVI. kerület, Pesti határút és Védő utca kereszteződésében álló saroktelek.
 
Tervezett kialakítás:
 
Az épület a kötelező beépítési vonalakra feszülve, de nem a teljes beépíthető területet lefedve helyezkedik el, ezáltal hátsó udvar alakul ki, melyet egy fasor határol le. Az épület előtt helyezkedik el egy vendégparkoló gépkocsi és személybejárattal, mögötte dolgozói és gazdasági parkoló, fedett kocsibeálló található külön útbekötéssel.
Az épület 2 fő lineárisan sorolt részből áll, egy nagy belmagasságú, és egy kétszintes blokkból. Szűkülő alakjának köszönhetően a látogatókat a multifunkciós bemutatótérbe tereli. Egy tömegként foglalja magába a kocsibeállót és az udvart is, mindezzel a tiszta, egységes építészeti kialakításra törekszik. Az elülső tömeg kissé visszahúzódik, ezáltal egy karakteres pengefalra fekszik fel az előtető, így jelölve ki az épület főbejáratát. Az épületbe belépve a szélfogóból az előcsarnokba jutunk, mely bemutatóérként szolgál, kiállítások, ruhakollekciók bemutatásának helyszíne, mely igény esetén összenyitható a bemutatóteremmel, és az udvarral is. Az előcsarnokból lépcső vezet fel a galéria kiállítótérbe, illetve az irodablokkba, melynek folyosójáról letekinthetünk a bemutatótérbe. A kétszintes rész alsó szintje a bemutatótermet szolgálja ki ötözőkkel és öltöztetővel, illetve egy szervizfolyosó biztosítja a dolgozók szabad mozgási lehetőségét az épületben a divatbemutatók közben is. A bemutatóterem a modellek részéről több oldaláról, számos bejáraton keresztül megközelíthető, ezáltal változatos módon berendezett bemutatók lehetőségét biztosítja.
 
Szerkezeti kialakítás:
 
Mivel az épület formája a telek alakjához igazodott, három főfala közül csak kettő párhuzamos egymással, ezért tartószerkezete monolit vasbetonból lett kialakítva. A nagy fesztávú tartusban lelógó gerendák tartják a födémet, a kis fesztávú traktusban erre nem volt szükség, illetve az oszlopok méretei is lecsökkenhettek. Az épület terheit pontalapokra helyezett gerendarács vezeti le a talajra. A monolit vasbeton oszlopok között 38 cm-es Porotherm vázkerámia kitöltő falazat található. A válaszfalak Knauf szerelt válaszfalak. A multifunkciós bemutatóteremben Topakustik beltéri fa akusztikai burkolat található. Az előcsarnok padlóburkolata forrásvizi mészkő, a bemutatóteremé hajópadló, a közlekedőkben kerámia lapburkolat, az irodákban szőnyegpadló, a kiszolgálóhelyiségekben műgyanta burkolat található. a főhomlokzat függönyfala homokfúvott üvegből készül, a pengefal burkolata Rieder fibre C fehér látszóbeton burkolat, az általános homlokzatok burkolata Ruukki Libera Elegant Grande fehér kazettás fémburkolat, átszellőztetett rétegrenddel kialakítva. Az épület lefedése PVC vízszigeteléssel és kavicsleterheléssel kialakított egyenes rétegrendű lapostető belső szívott rendszerű vízelvezetéssel.
 
 
Divatstúdió (Fashion Studio)
3
137
0
Published:

Divatstúdió (Fashion Studio)

Az alábbi tervet a Munkahelyek építészete 2 tárgy keretein belül készítettem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. _Konzulens: Terb Read More
3
137
0
Published:

Tools

Creative Fields