TOC DE RETRUC's profile

TOC DE RETRUC I LA SEVA HISTÒRIA

TOC DE RETRUC neix l'estiu del 1980 arran de la presentació de l'espectacle "El Geni Jeroni". La Companyia està formada en la seva base per tres membres procedents del grup NAHNA amb qui havien estat oferint audicions musicals a públic escolar.

La voluntat a partir del moment de la seva creació és la d'oferir espectacles acurats fent servir recursos escènics i on la música sigui protagonista, i que, sense perdre la seva vessant pedagògica sigui acceptable per a tota mena de públic.

D'aquesta manera es van succeint "Compàs d'Espera"(1982), on l'acció transcorre en un castell on els alumnes de l'extravagant Mestre Pinyol, erudit músic desaparegut en un viatge en busca d'uns misteriosos antics instruments de música, s'hauran d'enfrontar amb un entremaliat fantasma; "Fantasia per a Corda, Vent i Lluna"(1983), on el personatge de'n Mixolidi s'haurà d'espavilar per a tornar a reunir l'orquestra dels Llunàtics, disgregats per l'espai després d'un cataclisme. A "Bloc de Notes"(1984) tres germans marxen en busca del Sol, la nota perduda, en un entorn basat en les llegendes del Terramonsat ?!

El 1985 es crea "Talls i Retalls", una fantasia portada al carrer. El 1986 veu aparèixer un espectacle de petit format "La Cançó de les Pessigolles", que ve a ser una versió de "El Geni Jeroni" adaptada als més petits. "Roda, roda Molinet" (1988) s'apropa al món de la literatura, barrejant la música original amb adaptacions molt especials de coneguts contes.

Fins al 1993 no s'estrenarà una de les obres més emblemàtiques de Toc de Retruc, "Kei Kei !", on s'utilitzen tècniques d'animació alhora que s'introdueix la dansa com a element indissociable d'aquest espectacle i dels que seguiran a partir d'aquest moment.

"Tutti Frutti" és un espectacle de ball i animació, pensat per a l'aire lliure i que és una alternativa als altres espectacles de la companyia que requereixen sales tancades.

"15 són Quinze" és un muntatge amb el que la Companyia cel.lebra els primers quinze anys d'existència. En ell apareixen els personatges més característics dels muntatges anteriors, posats en la situació de "Compàs d'Espera" però amb un guió totalment nou. És més que una antologia.

El 1999 veu la llum "Els Tres Pèls del Diable". Per primera vegada el grup basa un espectacle enterament en un conte popular, aportant tanmateix la seva particular visió musical i escènica.

El 2001 la companyia crea l’espectacle interactiu “Un toc de Pastorets” en què teatralitzant una cantada de Nadales aconsegueix muntar un veritable pesebre vivent amb el públic.

En els darrers anys els dos membres fundadors de la companyia, Marta Albir i Carles Bertrand han produït diversos espectacles de petit format adreçats als més petits: “Per Nadal Festa Total !”, “Nas de Barraca”, Bufacantapicaisona” i “Contes que Sonen”.

També han participat, juntament amb Marduix i L’Estenedor, en la producció per a Lasala de Sabadell de l’espectacle per a nadons “PILOOOTA”, estrenat el Desembre del 2006.

El 2007 creen el muntatge "Tangram" amb cinc actors-musics i ballarins en escena, amb direcció d'Iban Beltran i coreografia d'Omar Meza (Da.Te.Danza), amb el que recorren tot l'estat espanyol i part de França.

El 2009 estrenen "Monstres Monstruosos", espectacle musical basat en el conte homònim d'Enric Larreula, que n'escriu de nou el text dramatitzat i les lletres de les cançons a les que Carles Bertrand posa música. Amb direcció d'Iban Beltran compta amb la presència dels monstres-autòmates-escultures obra de l'artista Raúl Martínez "Luar".

"Asterisc" és un nou muntatge de petit format adreçat novament a infants de 0 a 3 anys. Es tracta d'un concert amb varietat d'instruments musicals i recursos visuals pensats per als més petits.
Toc de Retruc és membre de la TTP, Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics.
Espais destacats on ha actuat la Companyia:
Cicles de Teatre de Cavall Fort , Expocultura , Campanyes de La Caixa a les escoles, Cajaduero, CAM, Cajastur, FITEC de Getafe, Circuit de Xarxa d'Espectacle Infantil i Juvenil, Circuit de Rialles, Festival de Viladecans, Fira de Tàrrega, FETEN de Gijón, Caixaforum Barcelona, Madrid i Palma, Anem al Teatre de la Diputació de Barcelona, Pedagogia de l'Espectacle, Imaginautes, Trifusió, Mostres de Teatre de Xarxa, Rialles, Sa Xerxa, Circuito Abecedaria, Associació Cultural de Granollers, Teatre Tantarantana, Fundació Joan Miró, Teatro Jovellanos de Gijón, Auditorio Principe Felipe d'Oviedo, La Sala de Sabadell, Atrium de Viladecans, Gran Teatro de Córdoba, Anem al Teatre de l'Horta de València, Teatro Alameda de Sevilla, Teatro Liceo de Salamanca, Auditorio de Barañain, Auditori Pau Casals, Auditori Enric Granados de LLeida, Teatre Metropol de Tarragona, Teatro Cervantes de Málaga, Teatro Principal de Pontevedra, Festival Place aux Mômes de Bretagne, Festival El Més Petit de Tots, i un llarg etcètera de teatres municipals, privats, festes majors...
TOC DE RETRUC I LA SEVA HISTÒRIA
Published:

TOC DE RETRUC I LA SEVA HISTÒRIA

Teatre, musica i dansa per a públic familiar i escolar.

Published:

Creative Fields