Chemelot Campus
 
In 2008wonnen Driessen + van Deijne de opdracht voor een kunstwerk bij de ingang van Chemelot Campus in Geleen (Zuid-Limburg). Het enigegegeven was een door architecten BroekBakema ontworpen portiersloge met wandenvan glas en een 43 meter lange luifel vanglanzend wit composiet.Chemelotis een terrein waarop kleine en grotere chemische bedrijven zich kunnenvestigen. Chemelotwordt in het Engels hetzelfde uitgesproken als Camelot, het kasteel van delegendarische Koning Arthur. Zoals zijn ridders aan een ronde tafel zaten omhun gelijkwaardigheid te benadrukken, zo wil Chemelot doorhet samenbrengen van kennis en vaardigheden op één terrein en de openuitwisseling daarvan tussen de bedrijven, de ontwikkeling van nieuwe productenen producttoepassingen versnellen.
Het isonderdeel van DSM, het voormalige staatsmijnbedrijf dat zich in de loop van deafgelopen eeuw ontwikkelde tot een internationaal opererende onderneming,actief in chemische producten en diensten.

Driessen+ van Deijne hebben gepoogd recht te doen aan de geschiedenis van de site, despecifieke karaktertrekken van een entreegebied en het open source karakter vanhet bedrijventerrein.Zij maakten een ca. 70 meter lange wand van geperforeerd cortenstaal, die dwarsdoor het entreegebouw van BroekBakema lijkt heen te lopen. Hethorizontale accent dat de ver overkragende luifel van het gebouw in de ruimtezet, wordt voortgezet door de langgerekte stalen wand van 1.60 m hoog.
Dekunstenaars kozen een van DSM’s meest geavanceerde producten: Dyneema®,
’swerelds sterkste vezel, als beeld voor de ingangspartij. Bij het textielmuseumin Tilburg werd van het materiaal een lap met open structuur gebreid, die vervolgensin het atelier van de kunstenaars werdt verwerkt en gefotografeerd. De foto’swerden gecombineerd tot een onregelmatig golvend patroon dat diende alssjabloon voor de wand van cortenstaal die het kunstwerk vormt. Met ponsbeitelsvan diverse afmetingen werd de afbeelding omgezet naar een gatenpatroon in decortenstaal platen. Het staal en de afbeelding van Dyneema®, materiaal datonder andere wordt toegepast in beschermende veiligheidshandschoenen voor deindustrie en in kogelwerende bepantsering en kleding, doen recht aan hetbeschermende karakter dat bij een ingangspartij hoort. Door de perforatie in dewand en de beweging in de tekening is de wand echter niet gesloten enonverzettelijk geworden, maar eerder licht, open en dynamisch. Bij zonnig weerworden die eigenschappen nog versterkt omdat de platen dan hun schaduw werpenop de lichte betonnen achterwand waarin zij gevat zijn. Bij het zichverplaatsen langs de wand treedt dan voor de bezoeker een optisch effect opwaarbij, door de afwisseling van lichte en donkere vlekken, de wanddaadwerkelijk lijkt te golven en te wapperen.
Hetcortenstaal dankt haar bruin-oranje kleur aan een van de meest alledaagsechemische reacties: roest. De grove textuur en warme kleur van de roest vormteen mooi contrast met de gladde high-tech materialen van het portiersgebouw.
Doorkleur, textuur en de golvende tekening in de wand wordt men herinnerd aan het glooiende Limburgse landschapen de aardlagen die het herbergt. Het lijkt enerzijds een verwijzing naar dewortels van DSM als mijnbedrijf in het Limburgse land, en anderzijds naar devruchtbare grond die Chemelot wil zijn voor de bedrijven die zich er vestigen.

Tekst:Miegiel Loeffen
Foto:Maarten Noordijk
Foto:concept / Dyneema: Michiel Vijselaar

Dearchitect: Broekbakemaarchitecten, Rotterdam
Supervisie:Catharien Romijn conservator kunstcollectie DSM, Hans Bolsius
Artpunch:VPT Versteeg, Heusden




Chemelot Campus
Published:

Chemelot Campus

Ontwerp wandbekleding in Cortenstaal voor entree Chemelot Campus in Geleen/Sittard

Published: