Fragmenten uit een turbulent verleden
In het historische centrum van Coevorden, vlakbij het kasteel, ligt het voormalige arsenaal van Coevorden. Het complex van 4 gebouwen huisvesten de bibliotheek, het Stedelijk Museum. De gemeente wil de pakhuizen transformeren tot Erfgoedhuis Coevorden: Het Arsenaal.
 
Wij zijn door de gemeente gevraagd om een permanente tentoonstelling te ontwerpen die het roerige verleden van Coevorden vertelt en de strijd om de vestingstad voelbaar maakt.
 
Coevorden is door zijn strategische ligging eeuwenlang een speelbal geweest en geteisterd door oorlogen, branden en vreemde mogendheden. In het Arsenaal zijn de kruitdampen verdwenen maar de verhalen bewaard. Hoe deze voor een breed publiek aantrekkelijk te maken?
 
Het ontwerp bestaat uit twee elementen: een dertig meter lange kastenwand met vertellingen en collectie en een theatrale maquette. De kastenwand kruipt langs de wand, over de vloer en het plafond van het museum als één grote installatie. In de kast bevinden zich zeven maquette-achtige vertellingen die in zeven scenes het grote verhaal van Coevorden verbeelden. Rondom deze scenes bevindt zich de collectie die bij het hoofdverhaal hoort.
 
Veel aandacht is besteed aan het presenteren van de collectie. De collectiestukken van het museum zijn niet altijd waardevol of mooi, maar worden gepresenteerd als schatten die stuk voor stuk geschiedenissen uit het verleden vertellen.
 
Naast de collectie zijn er verschillende personages die de kleinere, meer persoonlijke verhalen rondom de geschiedenis van Coevorden vertellen.
De hoofdscenes en de vitrines met collectie van hebben per hoofdthema een aparte kleur. 
De collectiestukken worden als schatten gepresenteerd in lichtbakjes met dynamisch licht.
Een van de hoofdscenes. In dit geval "Slag bij Ane". De  veldslag is theatraal verbeeld met een installatie-achtige maquette en een audio verhaal.
Aan de wand tegenover de kast is een 20 meter lange illustratie gemaakt over de sporen van strijd in de provincie. Het thema Sporen van Strijd maakt deel uit van Geopark de Hondsrug
Achterin de tentoonstelling is een aparte ruimte waarin een multimediale presentatie wordt getoond.
De maquette is in eerste instantie blanco en komt pas tot leven door middel van film, licht en geluid. Er is een speciale av-productie gemaakt, die over de maquette heen wordt geprojecteerd. 
Er wordt gebruik gemaakt van de techniek video-mapping, waarbij de projectie exact op een 3-d model wordt geprojecteerd. Er ontstaat een bijzondere optische illusie tussen 2D en 3D; tussen de  film en de 3-d maquette.
Coevorden, fragmenten uit een turbulent verleden
Opdrachtgever: Stedelijk Museum Coevorden
Locatie: Stedelijk Museum, Coevorden
Realisatie: juni 2013
Oppervlakte: 250 m2
Status: permanent

Credits
Concept en ontwerp: Ilona Laurijsse & Caspar Conijn
Projectleider: Heske Dam
Lichtontwerp: Atelier Wegener
Mounting: Artcare
Multimediale film: Thomas Koppenschlager
Inhoud film: Anneke van Huisseling
Filmmuziek film: Troy Schipper
Illustratie Geopark: Tuuli Haapio
Tekst en inhoud: Godelieve van der Heijden, Ger Kleis, Ilona Laurijsse
Audio scenes: Troy Schipper
Productie interieur: Kloosterboer-decor
Architect Erfgoedhuis: KAW
Foto's: Mike Bink
HET ARSENAAL
12
647
0
Published:

HET ARSENAAL

In het historische centrum van Coevorden, vlakbij het kasteel, ligt het voormalige arsenaal van Coevorden. Het complex van 4 gebouwen huisvesten Read More
12
647
0
Published: