• Add to Collection
  • About

    About

    Resting on the description of Bauhaus by Walter Gropius: "Only perfect harmony in the technical function and in the proportions of form can produ… Read More
    Resting on the description of Bauhaus by Walter Gropius: "Only perfect harmony in the technical function and in the proportions of form can produce beauty”, our design for the New Bauhaus Museum is a fusion of clear geometry and technological elements, that offer a great amount of flexibility and integration to Dessau's City Centre. Life in a city is multiple, ambiguous and in constant change. Our aim was to create a Museum that connects and interacts with those multiple settings of daily life in Dessau in a very direct and responsive way. Due to its ability to transform itself, the museum can react to various needs within the City Park and offers the possibility to become a connecting hub, which shapes the community around it and links its visitors to the vision of the Bauhaus era. The Bauhaus was an era of innovation and technical achievements, a new clarity in architecture, design and art. The Bauhaus is not about form. It is about the performance of form. Not about shape, but about the logic of shape. Not about aesthetics, but how to adapt aesthetics to a daily use.
 Read Less
    Published:
BAUHAUS  IM  WANDEL
FLEXIBLE. INTEGRATED. VIVID.
 
"Only perfect harmony in the technical function and in the proportions of form can produce beauty."
Walter Gropius / founder of Bauhaus
 
 
A city is fast-changing and vivid. Contrary to Architecture, which is long-winded, steady and passive.
How about we start to think about buildings that truly interact with people and are
able to adapt and react to whatever happens in their surrounding.
 
This is an attempt to create transformable architecture.
 
 
 
 
Art and Technology: A New Unity
 
Resting on the description of Bauhaus by Walter Gropius:"" Only perfect harmony in the technical function and in the proportions of form can produce beauty”, our design for the New Bauhaus Museum is a fusion of clear geometry and technological elements, that offer a great amount of flexibility and integration to Dessau's City Centre. Life in a city is multiple, ambiguous and in constant change. Our aim was to create a Museum that connects and interacts with those multiple settings of daily life in Dessau in a very direct and responsive way. Due to its ability to transform itself, the museum can react to various needs within the City Park and offers the possibility to become a connecting hub, which shapes the community around it and links its visitors to the vision of the Bauhaus era.
 
 
Bauhaus, its Vitality and its Spirit
 
The Bauhaus was an era of innovation and technical achievements, a new clarity in architecture, design and art. The Bauhaus is not about form. It is about the performance of form. Not about shape, but about the logic of shape. Not about aesthetics, but how to adapt aesthetics to a daily use.
Bauhaus was a shared spirit connecting art and life. Inspired by this spirit, we see the new Bauhaus Museum as a institution, which is fully integrated into the life of the citizen and its visitors of Dessau. We see it as an Institution, that connects and interacts with its surrounding. An institution, that adapts to the vivid nature of the City Park in a supporting way and as an dynamic platform hosting different sorts of events for its community.
 
 
 
The City, the Park and the Museum
 
With the Restoration of Dessau’s City Centre, the Museum site borders frequented and vivid areas of Dessau. Situated within the Park, the museum offers a urban centre point of important pathways and view axis. Due to its flexible transformation, our Proposal reacts to the frequencies of the surrounding in a very natural way. When the 2 platforms rotate, the building opens up and invites people into the park and the museum. Therefore the building aims to be an entrance sculpture to the park. At night and at times the area is not heavily frequented, by closing its platforms, the museum naturally minimises the dark and deserted areas of the Park.
Our goal is to create a museum, which acts as an extension of the city on one hand and as a connector to the surrounding park on the other. The museum connects with its monolithic building envelope to the
surrounding city blocks of Dessau and with its materiality to the neighbouring vegetation of the park, respecting its specific natural conditions within the city. Its height is adapts to the neighbouring building blocks to blend in with the urban fabric. With its alternating appearance and adapting to events and happening in the Park, the Museum has the capability to become a new source of inspiration for the City of Dessau.
 
 
The Park, its Seasons and the Museum
 
We see the new Bauhaus Museum as an addition to the qualities of the City Park. Therefore the design needs to be able to adapt to the park and react to the varying occupancy loads during different seasons throughout the year.
During the warmer months of the year, the Museum has to be an integrated element to the vitality on the Park. Visitors and Citizens of Dessau are streaming to the park, lying in the sun, going for a run, playing with kids or watching a concert. In our opinion, the New Bauhaus Museum needs to provide the possibility to become a connecting element with daily life in the Park.
During the winter months, a Park is usually an unoccupied island within the City Centre, disconnected with its surrounding. During those months, the Museum serves as an visible icon to attract visitors to its exhibitions and events and, at the same time, shrinking the mostly deserted landscape of the park.
 
 
 
 
 
"The Bauhaus era was not about form. It was about the performance of form.
Not about shape, but about the logic of shape.
Not about aesthetics, but how to adapt aesthetics to a daily use."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Museum, its Events and Exhibitions
 
The museum sits as a slender, horizontal structure in the park and combines all needed areas in one compact building envelope, providing a small footprint within the park. By nature, a museum is composed of two areas of different sentiment: The public areas, which should invite visitors, which is open and transparent to the outside and the exhibition spaces, an introvert entity, which is isolated from natural daylight to protect the artwork.
All public areas, featuring the lobbies, event spaces, a museum store and the cafe are situated on the lower levels of the museum in 2 cuboids with an rectangular footprint of 9x36 Meters and 7 m height. Each entity sits on a circular platform rotating around a stable core in its axis, where Staircases, an Elevators and the Buildings Hardware like cables and (flexible) pipes are located. The 2 flexible entities are able to rotate around the cores to interact with the public life in the park and to adapt to the needs and the demands of its environment. A museum which is not defined by its form, but by its performance.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Out of 831 submission from around the Globe, the project was selected as a Finalist and we were invited to participate onto the 2nd stage of the Competition. Unfortunately no win there. But lots of Learning!
 
 
 
 
 
 

Client: City of Dessau / Stiftung Bauhaus / www.bauhausmuseum-dessau.de
Projectlocation: Dessau / Germany
Projectsize: 4.700sqm
Status: Competition Finalist
 
Projectteam: Chris Precht, Dayong Sun, Xue Bai,Veit Burgbacher, 
Pengchong Li, Frank Li, Jeong Hoon Kim, Yurii Suhov

 
For more information on the Project, general updates
or a more detailed view on our Work, please visit our
 
website
 or our
 facebookpage
 
thank you for watching!