Borház Mogyoródon (Winery in Mogyoród)
Az alábbi tervet a Középülettervezés 2 tárgy keretein belül készítettem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
_Konzulens: Selényi György, Karácsony Tamás
 
The following building was designed during the course Concept design 2 at the Budapest University of Technology and Economics.
_Consultant: Selényi Görgy, Karácsony Tamás
Látvány az utcáról
View from the street
Helyszínrajz, M=1:500
Site plan, scale 1:500
Helyszínrajz, M=1:200
Site plan, scale 1:200
Földszinti alaprajz, M=1:100
Plan of the ground floor, scale 1:100
Emeleti alaprajz, M=1:100
Plan of the second floor, scale 1:100
Felső szint alaprajza, M=1:100
Plan of the highest floor, scale 1:100
Hosszmetszet, M=1:100
Longitudinal section, scale 1:100
Keresztmetszet a rendezvénytermen keresztül, M=1:100
Cross section through the conference room, scale 1:100
Keresztmetszet a lépcsőházon keresztül, M=1:100
Cross section through the staircases, section 1:100
Keresztmetszet a folyosón keresztül, M=1:100
Cross section through the corridor, scale 1:100
Nézet az utca felől, M=1:100
Side view from the street, scale 1:100
Látvány a domb tetején
View on the top of the hill
Belső látvány
Inside view
Látvány az átjárónál
View at the outside corridor
Építészeti műleírás
 
_Már előző félévekben is sokat foglalkoztatott épített környezetünk természettel létrehozott-létrejövő kapcsolata, viszonya, a kérdés, hogy miként tudunk az adott telek és az adott környék kontextusába beleillő, mégsem utánzó, erőszakosan illeszkedni akaró épületeket alkotni. Éppen ezért választottam a borházat, mert nagyon erős kapcsolatot éreztem a helyszínen járva a telek hangulata és a funkció között. A helyszínbejáráson készített fotóim is hangulatképek, melyek ott nekem valami miatt fontosnak tűntek, például régi rozsdás kapu, a löszfal rétegződésének szépsége, növényekkel beszőtt romos téglafal.
_Azonnal felmerült bennem a kérdés: egy ilyen patinás, hangulatos telekre egy abszolút ideillő funkciónak milyen épület adna megfelelő teret? A kortárs építészet letisztultsága hogy tudna beilleszkedni egy ilyen világba, a karakteres löszfallal milyen viszonyt tudna ápolni? Vagy lehet, hogy nem is kell illeszkednie? Lehet úgyis odavaló lesz, hogy egyáltalán nem célja az illeszkedés, inkább felvállalja tárgyszerűségét? Lehetséges, hogy egy léptékében, karakterében, anyaghasználatában és tér- és tömegalakításában is a környezetétől teljesen eltérő épület mégis beilljen az adott kontextusba?
_Szeretnék egy olyan borházat tervezni, mely különleges téri élményt nyújtva adja át a hely hangulatát, melyet körbejárva egy izgalmas utazáson veszünk részt. Ehhez a telek remek adottságait szeretném a lehető legjobban kihasználni, ezért hoztam létre egy izgalmas járatrendszert, mely kibukkan a hegy előtt, a tetején, belül pedig elágazik. A löszfal adta téri élmény egyik leghangsúlyosabb részének a pincesor házai és a löszfal között húzódó sávot tartom, ezért én is egy hasonló szűk sávot alakítottam ki, melyen üvegfolyosók vezetnek át. A természetes és a mesterséges térfal által létrehozott feszültséget szeretném a házamban még máshol, természetesen átértelmezve szintén megteremteni.
_A borházam nem akar illeszkedni a környezetébe, ennek ellenére szerves része annak. Izgalmas térrendszert szerettem volna teremteni, mely egyáltalán nem esetleges, minden terme, folyosója, járata megtalálja a helyét. A tervezés első pillanatától fogva szerettem volna beleépíteni a hegybe, kihasználni az adottságait, hiszen fő inspirációm a löszfal izgalmas szerkezete, rétegzett felépítése volt.
_Téralakítás szempontjából fontosnak tartottam a külső-belső és átmeneti terek kapcsolatait, ez az én tervemnél négy fő tértípust jelentett: az épített belső teret, a hegybe vájt belső teret, a külső teret, illetve az átmeneti tereket. A program által meghatározott három nagy teresedésből indultam ki, ezek a két rendezvényterem és az üzlettér. Három nyújtott arányú tömböt hoztam létre a három funkciónak, ezeket helyeztem el eltérő pozíciókba, így mind megfelelő lett a funkciójára, a tömböket járatrendszerrel kötöttem össze, mely érdekes átmeneti tereket alakított ki.
_Ennek eredményeképp a borházamból az utcáról csak egy tömb látszik, mely áttört felületeinél sejteti a ház folytatódását, kapcsolódását a heggyel, azonban kívülről a ház még nem érthető meg teljesen, nem is látszik, hogy még a hegy tetején is kibukkan. A borház igazi megismerése csak akkor lehetséges, ha a látogató teljesen körbejárja labirintusszerű rendszerét.
_Mivel a ház fő hangsúlyát téri világa jelenti, ezért az anyagok és szerkezetek terén visszafogottan választottam. A löszfal sok kőzetből álló izgalmas rendszere mellé egy egyszerű, beton- és üvegfelületekből álló épületet terveztem, e két anyag kombinációjával, illetve a föld kivájásával, mozgatásával hoznám létre az épületem.
_Ennél a tervnél nem csak a végső megoldás számomra az igazán tanulságos, az oda vezető út talán még jobban is: a vizsgálódások, tanulmányozások, próbálkozások sorozata, mely során sikerült kísérleteznem az épített tömegek és a természetes löszdomb viszonyával, ezek egymásra hatásával.
Borház Mogyoródon (Winery in Mogyoród)
3
92
0
Published:

Borház Mogyoródon (Winery in Mogyoród)

Az alábbi tervet a Középülettervezés 2 tárgy keretein belül készítettem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. _Konzulens: Selényi G Read More
3
92
0
Published:

Tools

Creative Fields