„Klik“ /concrete_teddy_bear_lamp
„Klik“ Medvedi
U čast proleću
autori: Madjar Monika, Vidjikant Radovan, 2015.
 
VIMEO: https://vimeo.com/147276914
gif:  http://goo.gl/LCphfW
gif:  http://goo.gl/LyV9Y9
Meda bio na prolecnom budjenju:  www.medvedi.rs
Casopis Tristotrojka 303, str. 73:  http://issuu.com/tristotrojka/docs/tristotrojka4
U želji da imamo uticaj na lepo vreme, uprkos zakonima prirode, u želji da pokrenemo proleće i onda kada to kalendarski nije moguće, na scenu stupa prekidač. Jednim mahom preko njega smo u mogućnosti upaliti svetlo i probuditi se iz stanja hibernacije, zimskog raspoloženja i letargije. Izlazak iz pećine i naše buđenje, prema narodnom predanju, počinje onog trenutka kada se prestanemo plašiti sopstvene senke. Hrabro protiv strašne senke i zimske ušuškanosti, pod toplotom sijalice, nastavljamo radosno iščekivanje pravog proleća i vedrog vremena, te inspiracije i energije koja nam uz to predstoji.
 
„Medvedi - U čast proleću“ je projekat koji je nastao 2011. godine u Beogradu. Tokom zime inspiriše sve nas te pritom poziva da proslavimo zajedno „izlazak iz pećine“ na kalendarski početak proleća bilo kakvim doprinosom izložbi. Buđenje medveda održava se i ove godine 21. marta u galeriji „Štab“, u čijoj postavi će ponosno zasijati i betonski meda pod nazivom „Klik“.
 
Ideja betonskog medveda se stvorila izuzetno brzo, sumirajući nekoliko nasumice odabranih reči koji opisuju ili medveda ili njegove faze života. Buđenje u proleće se simbolično provlači kroz sijalicu koja je namerno montirana umesto glave mede i u vezi sa tim je i prekidač montiran kao mogućnost da sami probudimo proleće. Medvedi, mali ili veliki, svakako su teški, zato je i materijalizacija odabrana namerno, zbog koje „Klik“ teži i do 12 kilograma. Za realizaciju „Klik“ mede bila je potrebna vešta ruka studenta završne godine OAS smera Građevina i geodezija, Fakulteta tehničkih nauka, Radovana Viđikanta, nežna ruka studentkinje završne godine OAS Arhitekture i urbanizma,  Fakulteta tehničkih nauka, Monike Mađar, dobra muzika, topli čaj, puno peska, vode, cementa i nesebični saveti drugara oko struje i prekidača kako bismo bili sigurni da će meda biti budan kad god to poželimo. Nakon desetak dana stvoren je meda čija su dva bitna sezonska momenta u životu, prolećno buđenje i zimski san, postali glavna svrha postojanja.
2015.
„Klik“ /concrete_teddy_bear_lamp
3
113
0
Published:

„Klik“ /concrete_teddy_bear_lamp

concrete_teddy_bear_lamp
3
113
0
Published: