Live UX DESIGN
See top UX Designers turn ideas into interactive experiences using Adobe XD.
Watch now
  • Add to Collection
  • About

    About

    Modular Mars habitat designed for Northrop Grumman Corporation's 2005 CEV proposal
    Published:
Mars Base Habitat
Researched and co-designed modular units for Mars colony
(Northrop Grumman Corporation, 2005)
Crew Exploration Vehicle Orion

The rendered models below were created by Northrop Grumman Aerospace System's IMAGE Center based off of the included design illustrations.
The flexibility of the pods and connection adapters allow for easy growth of the colony as additional missions land. Courtyards are also formed throughout to protect supplies and shield materials from the constant dust storms and vicious winds.
A remote maintenance robot (not pictured) performs simple tasks such as cleaning security cameras and solar arrays, as well as transporting materials long-distances across pods via the roof-track. This allows the crew to remain indoors while performing tasks on the outside of the structure.
Screened-in porches and dust vacuum entrance ways provide the crew a moderately protected room to dust off and unload materials before entering the structure.
One of the challenges of this project was that the entire structure needed to fit on the back of a flatbed truck and fit within the cargo bay of our proposed spacecraft.  The concept above was one of many considered at the beginning of the proposal - a capsule that could open on both ends and connect itself to form long living and working corridors.
We began exploring possibilities with some of the military's inflatable structures to maximize real-estate per mission.
Early layout of the base camp meeting all of the proposed camp requirements.
The final design ended up as a rover-deployed hexagonal structure that would be dropped to the planet's surface separate from the crew landing. Using either manned or remote rovers, the crew would properly orient the structure and its parts.
The center pillar of each module was customizable to meet the needs of its location within the camp.  Some modules served as ventilation, some functioned as offices, others as living space.
Depending on cargo space and environmental needs, a polymer spray would stiffen the walls of the structure and add more protection and shelf-life to the camp.
Rails were added to structure late in the proposal to accommodate a maintenance robot that could perform simple tasks like cleaning the solar arrays and security cameras.  This would allow the crew to remain indoors without having to suit up to perform routine tasks around the camp.

Images Furnished Courtesy of Northrop Grumman Corporation