• Add to Collection
  • About

    About

    1st Prize Armstrong Architectural Contest, Serbia-interior of the main branch Armstrong, Paris (design team: S. Đorđević, A. Cogoljevic)
    Published:
 ArmstrongSwayingCeiling

design team: Stefan  Đorđević, Ana Cogoljevic
Studentski konkurs

Zadatak konkursa bila  je izrada idejnog rešenja rekonstrukcije enterijera poslovno  -  izložbenog prostora u ukupnoj površini od 460m2 koje mora da bude  u skladu sa  njegovim višenamenskim karakterom i adekvatno  poziciji Armstronga kao svetskog lidera u oblasti proizvodnje spuštenih plafona.   Prostor  je trebalo da ima  radno  –  izložbeni karakter, zbog čega je trebalo analizirati različite funkcionalne potencijale, kao i vizuelne i enterijerske motive.  Projektom smo istražiti funkcionalno-ambijentalne prednosti plafonskih sistema iz Armstrong proizvodnog programa, koji otvaraju nove mogućnosti da se arhitektonske ideje realizuju smelije i jednostavnije. 
U okviru zadatog prostora potrebno je bilo obezbediti sledeće funkcionalne celine:  1.  Izložbeni deo ≈ 215 m2 2.  Info pult  3.  Pet (5) radnih celina (kancelarija) za po maksimalno dva korisnika – površina ukupno do 100 m2 4.  Dve (2) prostorije za sastanke  – kapaciteta od 8 - 12 korisnika (ukupno do 50m2) 5.  Višenamenski prostor  –  pogodan za održavanje prezentacija, većih sastanaka, koktela, škole montaže i sl., koji se prema potrebi može odvojiti od ostatka izložbenog prostora – površina ≈ 80 m2 6. 

Garderoba – 5 m2 7.  Radna površina sa kafematom (mini kuhinja) – max. 10 m2 8.  Info-punktovi za posetioce sa pristupom internetu – 5 korisničkih mesta  ukupna površina 460 m2  Materijalizacija: Jedino ograničenje u pogledu materijalizacije bilo je da se moraju koristiti isključivo Armstrong sistemi spuštenih plafona.  

Ideja projekta enterijera kompanije Armstrong u Parizu  bila je da inovativnim načinom upotrebe postojećih sistema panela pruzimo novu mogućnost korišćenja panela, stvorimo zanimljiv, inovativan i privlačan ambijent prostora koji bi pozitivno delovao na kupce a koji bi zaposlenima učinio pogodniji boravak u ovom prostoru.

Plafon kao najviše akcentovan element enterijera gubi stroge granice i prenosi se na ostale elemente enterijera. Po uzoru na dizajn panela formiraju se delovi nameštaja koji na njih asociraju, ovakav potez načinjen je iz razloga što bolje afirmacije proizvoda firme Armstrong. 

Plafon sišavši u prostor gubi efekat površine i postaje skulptoralni element čime dobija na atraktivnosti i akcentovanosti.