• Add to Collection
  • About

    About

    Fosnavaag Cultural Centre is a newly built concert hall on the west coast of Norway. We made a dynamic brand platform that brought their history … Read More
    Fosnavaag Cultural Centre is a newly built concert hall on the west coast of Norway. We made a dynamic brand platform that brought their history into the music, and the music into their history. Read Less
    Published:
Fosnavaag Cultural Centre is a newly built concert hall on the west coast of Norway. We made a dynamic brand platform that brought their history into the music, and the music into their history.
 
An anchored story
 
Fosnavaag Cultural Centre is lying on the weatherly west coast of Norway. Here, by the edge of the mighty atlantic ocean, life has always been at the mercy of what the sea can provide. Inspired by their surroundings and history, we made a story about a meeting between the music and the sea.
 
Based on the Beaufort Scale, a scale originally used to describe wind at sea, we made a system consisting of 10 logos. Going from calm to stormy, the dynamic identity reflects the contrasts and nuances in both music and the dramatic location. 
 
From dark strings to high falsetto, from intimate concerts to majestic experiences, from deep sorrow to unbridled joy. The story is about the the subdued gentleness of the music – or the strength and temperament of the sea. A musical identity as changeable as the place itself.
Honoring the community
 
As the concert hall was founded by the local community, it was only natural to honor them in with their very own part of the building. The wall is built up by tiles split into seven categories, ranging from the smallest to the largest donations. A scale itself, just like the rest of their identity. 
Being almost four meters high, it has a strong impact on the audience. And inspired by the buildings tiled glass facade, the wall feels like an integrated part of the building.
Neat but changeable
 
The grid system is straightforward. One of the ten logo symbols is always placed at the bottom left, making a column of the stormy, italic typography. The logotype is placed at a random right of the symbol, making a column of a calm and regular typography.
 
This allow the layout to feel as dynamic as the place itself, while always being recognizably Fosnavaag.
Environment photos: Kristin Støylen
Construction of contributors wall: Aexpo
Vignette animation: Ole Magnus Saxegaard
Vignette music: Marius Rypdal