• Add to Collection
  • Tools Used
  • About

    About

    An old, neglected Cape was transformed from an ugle stepsister into a bright, open, and airy home. The cozy feeling of the architectural style wa… Read More
    An old, neglected Cape was transformed from an ugle stepsister into a bright, open, and airy home. The cozy feeling of the architectural style was not sacrificed by the changes, it was enhanced by clever use of structural materials and furniture: brick, flagstone, wood floors, pine and leather furniture. An antique mirror and torchieres with touches of contemporary furniture, created a comfortable, eclectic look. Read Less
    Published:

Total ground floor redo for this boxy Cape
 
I knocked down as many walls as possible on the ground floor, and created an open floor plan for this tiny Cape with boxy rooms. A brick fireplace was added with raised  flagstone hearth that served as extra seating. The mantle was hand made by a local tradesman.
Perfectly set into the generous bay window was a sleek white parsons table with stools tucked neatly underneath. The window provided tons of light, and since privacy was not an issue, I added simple sheer panels that gave the illusion of floor to ceiling windows.  
The rustic feel of a Cape was maintained by the brick fireplace, leather sofa, and pine furniture. My eclectic style was maintained with an antique mirror over fireplace, a sleek upholstered arm chair, and oriental style rug. The whimsical parrot lamp on the console behind sofa provided a separation between the entry and the living room. 
The living room opens to the completely renovated kitchen. Small windows were eliminated, and 6' sliders were added, leading out to an expansive deck that ran the length of the entire home. The vinyl flooring was replaced with wood, matching the size, color, and direction of the living room floor to maintain continuity. White cabinetry and appliances kept the space clean and open. The butcher block formica maintained the personality of a Cape. A pine dining table with gateleg leaves on both sides was placed under a window (out of frame). It served the couple for daily meals, yet opened to accommodate 8 guests.