• Add to Collection
  • About

    About

    3-CLASS KINDERGARTEN, ALIKI, PAROS, GREECE, 2011 Type: Educational Location: Greece, Paros Building status: plan permit 2011 Architects: Karelis… Read More
    3-CLASS KINDERGARTEN, ALIKI, PAROS, GREECE, 2011 Type: Educational Location: Greece, Paros Building status: plan permit 2011 Architects: Karelis Dimitris, Pantelis Theodorakis Civil Engineers: Christos Smyrnis Το παρακάτω κτιριολογικό πρόγραμμα συντάχθηκε με βάση τις Τεχνικές Προδιαγραφές και τα Κτιριολογικά Προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης του Ο. Σ. Κ. και συγκεκριμένα για Τριθέσιο Νηπιαγωγείο. Η διαμόρφωσή του έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός «Ανοικτού Νηπιαγωγείου», το οποίο να παρέχει δυνατότητα διευρυμένης λειτουργίας σε ώρες και πέρα από το αυστηρά σχολικό πρόγραμμα. Δηλαδή σε ώρες απογευματινές καθώς και Σαββατοκύριακα, με δραστηριότητες πολιτιστικές, με θέματα εικαστικής, μουσικής και γενικότερα καλλιτεχνικής επιμόρφωσης αλλά και με χαρακτήρα αναψυχής και ψυχαγωγίας. Η λειτουργία αυτή μπορεί να οργανώνεται και να ελέγχεται από το Δήμο, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τη σχολική επιτροπή ή το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και να αφορά τόσο τους μαθητές του σχολείου όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο του τόπου αφού χώροι με αντίστοιχες δυνατότητες χρήσης είναι σχεδόν ανύπαρκτοι αλλά τόσο απαραίτητοι για την εύρυθμη και δημιουργική ζωή μιας πόλης. Η σχεδιαστική πρόταση καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η ελαφρά κλίση που παρουσιάζει το οικόπεδο, το κλίμα του νησιού, οι όροι δόμησης που διέπουν την περιοχή και τέλος η χρήση του κτιρίου ως εκπαιδευτήριο νηπίων, αλλά και ως κέντρο κοινωνικών συναθροίσεων της περιοχής. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο μελετήθηκε με βάση τα παρακάτω κριτήρια: α. να μην αλλοιώνεται η εδαφική μορφολογία της περιοχής (εκμετάλλευση της ελαφράς υψομετρικής διαφοράς οικοπέδου με τη δημιουργία κλιμακωτής μετάβασης από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προς τις αίθουσες διδασκαλίας). Αυτό επιτυγχάνεται με τη σχεδίαση ραμπόσκαλας-πεζόδρομου πλάτους 3,5 μέτρων για την ασφαλή πρόσβαση των νηπίων και των λοιπών χρηστών στο νηπιαγωγείο, ο οποίος ακολουθεί την κλίση του εδάφους, διαχωρίζει τους χώρους του νηπιαγωγείου από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και καταλήγει στην πλατεία του συγκροτήματος. Ο ανοικτός χώρος της πλατείας σηματοδοτεί το νηπιαγωγείο ως τοπόσημο της περιοχής με μία σειρά φωτεινών ιστών κατά μήκος των κερκίδων της πλατείας. β. να δίνεται έμφαση σε βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων (προσανατολισμός αιθουσών διδασκαλίας, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, πολυδύναμου χώρου και αύλειου χώρου) προς την παραλία, προστατεύοντας έτσι τους χώρους των νηπίων και των κοινωνικών εκδηλώσεων από τους βορειοανατολικούς ανέμους της περιοχής. γ. ο όγκος του κτιρίου μελετήθηκε έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το τοπολογικό περιβάλλον του νησιού χωρίς να επεμβαίνει προκλητικά στη μορφολογία του εδάφους. Η διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής επιτυγχάνεται με τη χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο, τοπικές εφαρμογές επιχρισμάτων, πλακοστρώσεις, κ.λ.π.). Read Less
    Published:
3-CLASS KINDERGARTEN, ALIKI, PAROS, GREECE, 2011

Architectural office: Studio 265 Architecture + Building
Architects: Vazaios Petropoulos, Dimitris Karelis, Pantelis Theodorakis
Civil Engineers: Christos Smyrnis, Maria Malaki
Type: Educational
Location: Greece, Paros
Building status: plan permit 2011


     Το παρακάτω κτιριολογικό πρόγραμμα συντάχθηκε με βάση τις Τεχνικές Προδιαγραφές και τα Κτιριολογικά Προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης του  Ο. Σ. Κ.  και συγκεκριμένα για Τριθέσιο Νηπιαγωγείο.
     Η διαμόρφωσή του έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός «Ανοικτού Νηπιαγωγείου», το οποίο να παρέχει δυνατότητα διευρυμένης λειτουργίας σε ώρες και πέρα από το αυστηρά σχολικό πρόγραμμα. Δηλαδή σε ώρες απογευματινές καθώς και Σαββατοκύριακα, με δραστηριότητες πολιτιστικές, με θέματα εικαστικής, μουσική ςκαι γενικότερα καλλιτεχνικής επιμόρφωσης αλλά και με χαρακτήρα αναψυχής και ψυχαγωγίας. Η λειτουργία αυτή μπορεί να οργανώνεται και να ελέγχεται από το Δήμο, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τη σχολική επιτροπή ή το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και να αφορά τόσο τους μαθητές του σχολείου όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο του τόπου αφού χώροι με αντίστοιχες δυνατότητες χρήσης είναι σχεδόν ανύπαρκτοι αλλά τόσο απαραίτητοι για την εύρυθμη και δημιουργική ζωή μιας πόλης.
     Η σχεδιαστική πρόταση καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η ελαφρά κλίση που παρουσιάζει το οικόπεδο, το κλίμα του νησιού, οι όροι δόμησης που διέπουν την περιοχή και τέλος η χρήση του κτιρίου ως εκπαιδευτήριο νηπίων, αλλά και ως κέντρο κοινωνικών συναθροίσεων της περιοχής.
     Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο μελετήθηκε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
α. να μην αλλοιώνεται η εδαφική μορφολογία της περιοχής (εκμετάλλευση της ελαφράς υψομετρικής διαφοράς οικοπέδου με τη δημιουργία κλιμακωτής μετάβασης από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προς τις αίθουσες διδασκαλίας). Αυτό επιτυγχάνεται με τη σχεδίαση ραμπόσκαλας - πεζόδρομου πλάτους 3,5 μέτρων για την ασφαλή πρόσβαση των νηπίων και των λοιπών χρηστών στο νηπιαγωγείο, ο οποίος ακολουθεί την κλίση του εδάφους, διαχωρίζει τους χώρους του νηπιαγωγείου από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και καταλήγει στην πλατεία του συγκροτήματος. Ο ανοικτός χώρος της πλατείας σηματοδοτεί το νηπιαγωγείο ως τοπόσημο της περιοχής με μία σειρά φωτεινών ιστών κατά μήκος των κερκίδων της πλατείας.    
β. να δίνεται έμφαση σε βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων (προσανατολισμός αιθουσών διδασκαλίας, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, πολυδύναμου χώρου και αύλειου χώρου)  προς την παραλία, προστατεύοντας έτσι τους χώρους των νηπίων και των κοινωνικών εκδηλώσεων από τους βόρειο ανατολικούς ανέμους της περιοχής.
γ. ο όγκος του κτιρίου μελετήθηκε έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το τοπολογικό περιβάλλον του νησιού χωρίς να επεμβαίνει προκλητικά στη μορφολογία του εδάφους. Η διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής επιτυγχάνεται με τη χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο,τοπικές εφαρμογές επιχρισμάτων, πλακοστρώσεις, κ.λ.π.).

All of the content featured or displayed on this page, including, but not limited to photographs, drawings, images, graphics, and text are considered to be part of my work produced at “Studio 265 Architecture + Building”, general in nature, as part of my portfolio for personal, non-commercial use only and exclusive property of “Studio 265 Architecture + Building”. You may not modify, copy,distribute, transmit, display, reproduce, publish, license, create derivative works from, transfer, sell or make any other use of any of the content.