APLAZA
 
Az épület Budapesten a Múzeum körút 1/b szám alatt található, (Astoria szálló mellett) zártsorú városi beépítésben.
Manapság növekvő tendenciát mutatnak a meglévő épületeket, túlnyomó részt régi irodaházakat korszerűsítő beruházások, amely az építészet területén is egy új szemléletmódot kezd kialakítani.  Ez a folyamat a gazdasági válságnak tudható be, ugyanakkor rávilágított egy mindmáig jelenlévő problémára, az üres (főként ipari) épületek kihasználatlanságára.
 
ÉPÜLET
 
-Az épület 1912-1914-ben Ágoston Emil tervei szerint „Ruhaáruház”-ként Unger Richárd megrendelésére épült. Szecessziós stílusú, korai vasbeton szerkezetű pillérvázas épület, melynek vasbeton szerkezetét Havas E. tervezte. (vasbeton szabályozás 1909-től létezik Magyarországon)  
           
-A két VH közt már irodaházként működik az épület, leghíresebb bérlői a magyar rajzfilmgyártás elismert alkotói: Macskássy Gyula, Halas János és Kassovitz Félix.
           
-1949-ben Szmodits Kázmér vezette átalakításon kapja meg a ma is meglévő homlokzati struktúráját.
           
-1956 után ismét a korszellemnek megfelelően felújítják a sérült homlokzatot, ekkor kapja meg a jellegzetes kék csempés homlokzati burkolatát, amit ma is láthatunk rajta.
           
-1959-től a BUVÁTI irodaházaként működik.
            Jelenleg 7szint + 2pinceszintből áll, felső padlóvonala +28,61m, ezért középmagas épületnek minősül. Hasznos alapterülete: 3149,19m2
 
ÉPÍTÉSZETI PROGRAM
 
A választott épület/annyiban eltér az előképeimtől, hogy nem rozsdaövezetben helyezkedik el, mint sok hasonló beruházás, hanem Budapest belvárosának egy kitüntetett pontján, az Astorián található. A program az épület eddigi időben ugyan eltérő, de egyazon térben helyet kapó funkcióiból építkezik, így kap helyet a bevásárló funkció mellett kiállító tér, iroda és stúdió is.
 
A meglévő építészeti értékként a vasbeton szerkezetet megtartom, amire egy új homlokzati rendszerrel hívom fel a figyelmet. Ez a puritán homlokzati rendszer az újbóli funkcióváltásra is reflektál, amely az épület élettartama során már a harmadik homlokzati átalakítás-funkcióváltás, amely mindeddig az adott korszellemnek és igényeknek megfelelően alakította az épületet.
 
 
 
 
 
urban context
evolution - reconstructions 1914-2014
 

FUNKCIÓK

alagsor-pinceszint - raktár/gépészet
földszint - előcsarnok/kávézó
1-2szint - bevásárló tér
3-4szint - kiállítótér
5-7szint - irodatér/stúdió
 
Az épület a bevásárló funkció mellett kulturális programhelyszínként és egyterű irodatérként egyidejűleg képes üzemelni. A vertikálisan is nyitó előcsarnok képes kapcsolatot tartani a különböző szintek közt, átlátás biztosítva a belső terekben. Azért is választottam ezeket az funkciókat, mert ma Budapesten, vagy akár más nagyvárosban valós igényeket elégítenek ki. A kreatív-reklámipar a startup cégek és a technológiai fejlődés következtében a munkavégzés változó tendenciát mutat, előtérbe kerülnek az egyterű co-working irodák ezért úgy gondolom, hogy egy flexibilisen alakítható irodatér minden mai munkavégzéshez kapcsolódó igényt ki tud elégíteni.
            
A horizontálisan osztott funkcionális rendszerrel az épület a fogyasztói társadalom és a minőségi-kulturális szórakoztatás metszéspontjában tud maradni, így egy hagyományos bevásárlóközponthoz képest egy újabb látogatói kört tud megcélozni.
 
plans
facade
sections
details
existing building
concept model
exterior views
night view
interior views - main lobby and connected level
APLAZA
13
217
2
Published:

APLAZA

APLAZA - renovation of an iconic building in the heart of Budapest
13
217
2
Published:

Creative Fields