• Add to Collection
  • About

    About

    2009-2011 | Single Family House
    Published:
C4P
Living “inside out”.


With a double ulterior motive, assure the views to the mountains and provide the living areas contact with the interior outdoors, a 10m cube is placed 10m behind the street limit, inducing the division of the plot on four frames of 5m X 10m; fragmentation that permits to incorporate the garden as the void that articulates the relationship between the volume of the house and the frontal access/garage volume.

At first floor level, in axis with the main access, and 15m with the exterior limit, a change of material announces the access to the private area: a pass way that embraces the lineal ascend towards the bedrooms’ hall, from where you discover a higher space, a 25 feet high open space that allows a ray of light that traces time by the sun path moving through the walls that confine the tower. This void receives a staircase that sets out a continuous ascend towards the family room and the master bedroom.

The character that the house transmits to the exterior is given by the sobriety of its 4 planes, which are distinguished by its change in height and the arrangement of its openings given by the relationship that each bedroom establishes with the exterior; searching for a view and an specific light-shadow effect to complete the tacit sense of inhabitance.


Location: Valle Poniente. Santa Catarina, Nuevo León, México.
Plot: 200 m2 (2 153 ft2)
Built area: 300 m2 (3 230 ft2)
Year: 2009-2011

Team: Margarita Flores, Rubén Octavio Sepúlveda Chapa, Abel Salazar López.
Lorena Darquea​​​​​​​

Photo Credits: Dear Architects and Karen Mendoza.





SCHEMA





PROJECT DRAWINGS