Add to Collection
About

About

This pavilion is a show case to celebrate the synergy between nature, art and architecture as an inspiration for creating forms. It is a temporar… Read More
This pavilion is a show case to celebrate the synergy between nature, art and architecture as an inspiration for creating forms. It is a temporary construction that will function from September to November to add live to the park during the autumn period. The focus of this group project is on using materiality to express and create form while providing a dynamic space that exposes visitors to a diverse cultural experience. This project situated in Jesmond Dene, in Newcastle upon Tyne, will provide us with the opportunity to explore the tectonics of using timber as a primary construction material as well as designing our own cladding materials. The aim of the pavilion is to serve as a reminder of how temporary buildings bring life and cultural interest to a dormant park. The pavilion is a flexible and fluent space to experience a multitude of sounds, colours and activities such as theatre performances presented by the ‘Heartbreak theatre productions’, reading, relaxing or an art exhibition. It can also be used for talks and public lectures. As a group, we decided our pavilion should be flexible to accommodate the different activities and users. We engaged with nature and learned from bio-morphologies to create our own forms and cladding materials. An emphasis is placed on an integrated design concept that links form and space qualities to sound understanding of the tectonic qualities of timber as a construction material and cladding materials that respond to aesthetic, environmental and sustainability aspirations. The pavilion project will focus on creating space through envelope detailing and manipulations. Central to the pavilion thinking is an opportunity to experiment with geometrical manipulations of materials testing their ability to bend, curve or fold to create a rich experience of both indoor and outdoor timber structures. The variety of possible timber junctions is to be used to highlight the tectonic expression of the project. Read Less
Published:
BOUGH-HAUS
This pavilion isa show case to celebrate the synergy between nature, art and architecture as aninspiration for creating forms.  It is atemporary construction that will function from September to November to addlive to the park during the autumn period. The focus of this group project is on using materiality to express andcreate form while providing a dynamic space that exposes visitors to a diversecultural experience.  This project situatedin Jesmond Dene, in Newcastle upon Tyne, will provide us with the opportunityto explore the tectonics of using timber as a primary construction material aswell as designing our own cladding materials.  The aim of the pavilion is to serve as areminder of how temporary buildings bring life and cultural interest to adormant park.
 
The pavilion is a flexible and fluent space to experiencea multitude of sounds, colours and activities such as theatre performancespresented by the ‘Heartbreak theatre productions’, reading, relaxing or an artexhibition.  It can also be used fortalks and public lectures.  As a group,we decided our pavilion should be flexible to accommodate the differentactivities and users.  We engaged withnature and learned from bio-morphologies to create our own forms and claddingmaterials.  An emphasis is placed on anintegrated design concept that links form and space qualities to soundunderstanding of the tectonic qualities of timber as a construction materialand cladding materials that respond to aesthetic, environmental andsustainability aspirations.
 
The pavilionproject will focus on creating space through envelope detailing andmanipulations.  Central to the pavilionthinking is an opportunity to experiment with geometrical manipulations ofmaterials testing their ability to bend, curve or fold to create a rich experienceof both indoor and outdoor timber structures.  The variety of possible timber junctions is tobe used to highlight the tectonic expression of the project.