Nick Midgley www.nickmidgleydesign.co.uk's profile

Allen House - Newcastle - private house

Allen House     Newcastle   
private house
We had a fantastic client who wanted to leave the suburban mediocrity of typical developers estate housing behind and live in an individually designed contemporary scandinavian style house of light and space.

We worked together over a number of years to form a brief and an idea for living that created a relationship between public daytime living space and private bedroom, study and play space for the family.

Site searching took 3 - 4 years with various refurbishments, barn conversions & virgin plots all being rejected as the constraints of cost, orientation, geography or locality didn't suit the clients ambitions and sensibilitiy.

Eventually the search culminated with a mature garden site  around a 1920's detached bungalow in Whickham and established suburb, though the privacy, location and potential attracted the client with an ensuing purchase The quick design realisation of the site and reuse of the existing shell of the building was soon formed as a feasible way to realise the clients dream.

Early structural & site investigations looking at the fabric of the building & the ground conditions ruled out a two storey structure and design development lead to the existing dwelling being radically modified.

The roof was removed, the garage was joined to the main house and the whole brick envelope was externally wrapped in insulation and then layered in a stainless steel mesh which carried a white painted render coat totally rejuvenating the tired fabric and creating a new ambience to the setting. A new 'A' frame pitched roof of long span TJI type beams created a deep structural panel that was filled with 200mm of insulation.

Flat roofed low slung adjuncts to the main dwelling were formed that wrapped around the existing dwelling and also created a private courtyard between the living and bedroom space. These low spaces extended the living space in to the spacious garden areas.

Projecting a wide deck from the living space around 3 sides of the house linked inside and outside space seamlessly with level thresholds. Deep roof overhangs gave visual interest and texture to the transition between garden terrace. The 15m wide living area is walled in floor to ceiling windows and sliding doors giving limitless aspects to the completely private outside space.

The 3m door openings and their simple timber frame structure of post and beam give a mannered human scale whilst the scandinavian window system protects against the harshest weathers we have seen in decades.

The new pitched roof runs full length over the living and family spaces, high open volumes to the living and daytime space allow surprise rooflights to punctuate the spaces with patches of sunlight that track across the open volumes as the sun moves across the sky during the day.

The open living areas are defined by clean arrangements of furniture, each area with a distinct style of contemporary simple elegant pieces that create individual areas. The whole open plan area is tied together with simple oak plank flooring over a wet underfloor heating system, white painted walls and restrained lighting form a house that is crisp, clean and timeless whilst economical to run within a relaxing environment that stimulates and enhances the lives of the occupants.
Allen House - Newcastle - private house
Published:

Allen House - Newcastle - private house

private house

Published:

Creative Fields