Schouw Periode 7
Romano Parish DDM2D
Het is alweer het einde van periode 7, wat betekent dat we alles moeten samenvatten wat we de afgelopen 2 maanden hebben gedaan voor de opdrachten van onze vakken, en hiermee moeten reflecteren over hoe het deze periode ging met ons en wat voor feedback wij hadden ontvangen. Deze periode was voor mij in sommige gevallen een grotere uitdaging dan vorige periodes, want met deze periode zat ik met een groot motivatie probleem die er voor zorgde dat ik soms wel een achterliep, wat voor mij ook wel fijn voelde dat deze periode toch niet al te druk was.

De 4 doelen die ik de vorige keer voor mezelf had opgesteld waren deze:
1. Project management verbeteren.
2. Meer buiten mijn comfortzone stappen.
3. Experimenteer met andere technieken.
4. Beter/meer inspiratie opdoen voor mijn opdrachten.

Over de loop van deze pagina zul je zien hoe ik deze doelen had aangepakt en waar ik in ben versterkt, of in verzwakt. Dit zijn mijn werken die over de loop van de 2 maanden heb gemaakt, met een reflectie er bij en hoe het iets te maken heeft met mijn doelen:
ANIMATIE
Deze periode van animatie voelde meer aan als een illustratievak dan animatievak, omdat wij hierin veel meer moesten tekenen en schrijven in plaats van animeren. Ik vond het niet een heel groot probleem om eerlijk te zijn, want deze periode heeft mij wel veel meer gepusht om buiten mijn comfortzone te werken. Zoals sommige al van mij weten, mensen of mensachtige wezens tekenen ligt ver buiten mijn comfort, omdat de regels van anatomie mij een beetje verweerde. Maar in animatie moesten wij de karakter van iemand anders tekenen in een "character sheet", en dat was toevallig een mensachtige. Dus ik heb hiermee mijn eigen comfort gedeeltelijk verdeeld met het nieuwe, waardoor ik toch een uniek design kreeg waar ik redelijk trots op kan zijn.

Het ander wat voor mij leuk was om te doen terwijl ik aan een doel werkte, was de achtergrondanimatie die wij moesten maken. Ik had hiervoor een achtergrond getekend in een stijl die ik normaal gezegd nooit gebruik, maar heel graag een keer wou proberen. Deze techniek leek voor mij een succes, sinds ik wel merendeels het gewilde resultaat kreeg. De bedoeling was wel dat het hele strand gevuld zou moeten zijn met schedels, maar door de tijd was het te veel werk. Toen de tekening af was, had ik het in Adobe After Effects bewerkt door er een regeneffect bovenop te zetten, een bliksemschicht en er geluid bij toe te voegen voor een meer atmosferische ervaring. Dus ik kan hierbij zeggen dat ik eigenlijk best wel tevreden ben met de resultaten van deze animatie periode!

De feedback die ik kreeg voor deze periode was... Niet heel erg duidelijk. Ik kreeg nauwelijks of geen feedback, maar misschien had ik het ook te weinig gevraagd. Ik was tijdens de lessen wel redelijk afgeleid, dus mij werd wel verteld meer te focussen op mijn werk. Als dat als feedback telt, dan neem ik het mee.
SKILLS 1.7 - MENSELIJKE ANATOMIE
Voor module 1.7 hebben wij deze periode meer wezen werken met de menselijke verhoudingen, en dit was best wel interessant vanwege het feit dat ik al eerder zei dat menselijke figuren redelijk ver buiten mijn comfortzone zit. Tijdens deze lessen werd ons uitgelegd hoe de menselijke verhoudingen in elkaar zitten, dus ik heb hierin gelijk geprobeerd zo veel mogelijk van de stof op te pakken en de uitleg proberen zo goed mogelijk te volgen. Uiteindelijk kwam ik uit op mijn eigen referentie, en eerlijk gezegd vind ik het redelijk breed geworden. De proporties kloppen in ieder geval voor het meeste wel, maar ik kreeg hier wel de feedback op dat de heupen net wat te laag geplaatst waren.

Na het creëren van de referentie, konden wij verder werken aan ons zelfportret in Adobe Illustrator zodat wij het programma beter konden leren kennen. Hierin moesten wij elk beweegbaar lichaamsdeel apart maken met rondingen zodat het later in Adobe After Effects mooi bewogen kan worden. Hierin vind ik ook dat ik me aan een van mijn doelen heb gehouden om nieuwe technieken te proberen, en mijn docent vond het ook redelijk netjes afgerond, want alles was correct geordend en benaamd.

Hierover kan ik zeggen dat het misschien niet mijn allerbeste werk is, sinds het wel een beetje snel afgerond was (wel op tijd hoe dan ook), maar het heeft mij wel veel meer ervaren gemaakt in Adobe Illustrator en heeft mij geholpen met het buiten mijn comfortzone gaan. Dus, ik vind dat het alsnog redelijk positief verlopen is.
SKILLS 2.7 - 3D BLENDER ENVIRONMENT
Voor module 2.7 hebben wij deze periode een 3D omgeving moeten maken in Blender, zodat wij deze samen konden voegen met het zelfportret van module 1.7 om uiteindelijk in module 3.7 een animatie er van te maken. Hier had ik geprobeerd om vanuit mijn inspiratie meer te gaan zoeken naar een moment die veel voor mij betekende, waar ik terug kwam op een moment van een paar jaar geleden, waarin ik samen met een vriend van mij 4 uur lang naar de sterren heb wezen staren tot half 4 's nachts. Dat was een moment van rust die ik nauwelijks eerder had meegemaakt, dus ik wou datzelfde gevoel graag proberen te repliceren in deze animatie.

Ik vind uiteindelijk wel dat het gelukt is, want de muziek en atmosfeer helpen daar enorm mee. Met deze opdracht ben ik veel meer wezen leren over Blender's effecten en shading opties, waardoor ik er uiteindelijk op deze video uitkwam. Na het renderen van de opdracht, had ik het bewerkt in Adobe Première Pro om al het geluid toe te voegen. Ik vond het heel mooi gelukt, en ik kreeg hier niet veel feedback op. Als ik hier op zou moeten reflecteren wat beter kon, misschien zou het zijn dat ik betere textures had moeten maken voor enkele objecten en meer onderzoek doen naar het gras realistischer te maken, vanwege het feit dat het gras gewoon door de grond heen waait. Ik had ook geprobeerd werkelijk vuur te gebruiken in plaats van een flikkerend lichtje, maar dat bleek te heftig te zijn voor mijn laptop en het zou niet kunnen loopen. Alhoewel, ben ik alsnog heel erg blij met het resultaat!
SKILLS 3.7 - ADOBE AFTER EFFECTS
Tijdens deze periode hebben wij ook veel meer geleerd over Adobe After Effects, en hebben wij daar ook een begin aan gemaakt om kennis te maken met het programma door middel van enkele beginnende lessen hiervan te volgen. Deze periode ging deze lessen volgen wat moeilijker voor mij, vanwege het feit dat ik de eerste helft van de les moest missen om een andere les te volgen. Ik zou dus telkens de uitleg missen, en zelf moeten achterhalen wat er uitgelegd werd. Voor de eerste lessen ging dit redelijk prima, sinds het redelijk simpele opdrachten waren, maar ik merkte wel dat het lastiger zou worden als de uitleg wat uitgebreider was.

Hiernaast heb ik wel de meeste opdrachten van deze module af kunnen krijgen, behalve de allerlaatste waarin wij de Blender environment en zelfportret bij elkaar moesten voegen. Dit was namelijk ook een van de enige opdrachten tijdens deze periode die ik niet af had gekregen, dus ik kon hier ook nauwelijks of geen feedback op ontvangen. Mijn enige feedback over deze lessen was dat ik toch een manier moest proberen te verzinnen om aanwezig te zijn tijdens de uitleg, of aan iemand anders vragen die de uitleg beter en korter weet uit te leggen in plaats van de docent alles opnieuw te vragen, wat voor mij te begrijpen is waarom.

In het algemeen vond ik deze periode met deze module redelijk middelmatig gaan, omdat ik wel meer te leren kreeg over After Effects, zoals enkele effecten die ik kan (en ga) gebruiken voor mijn persoonlijke projecten. Maar aan de andere kant zit ik wel met het feit dat ik een gedeelte van de uitleg mis, en dat ik de laatste opdracht toch niet af had kunnen krijgen, maar ik heb tijdens deze lessen ook niet echt iets kunnen maken waarvan ik op het eind kon zeggen dat ik er werkelijk trots op was. Maar ja, ik heb er alsnog een paar dingen van kunnen leren.
PROJECT - FIGURE IT OUT (ORLANDO)
Aan het begin van deze periode kregen wij enkele keuzes van projecten waar we aan konden inschrijven en meewerken, en mijn LOB'er had mij aangeraden om mee te werken aan het project "Figure It Out", ofwel het "Orlando Project". Dit was een project waarin SintLucas een collaboratie had met het Valencia College in Orlando, Florida. Met deze opdracht moesten wij samenwerken met een persoon uit Orlando om een 3D model te creëren met een verpakking die een stereotype van de VS of van Nederland moest bevatten. Wij hadden allebei besloten om een stereotype van Nederland te kiezen, en dit stereotype werd de arrogante puber op een scooter die je tegenwoordig vaak op straat ziet rondlopen of rijden in adidas kleding.

Wij besloten hiermee dat hij zou werken aan de schetsen en tekeningen van de scooter, terwijl ik het 3D modelleren deed. Met deze opdracht heb ik persoonlijk enorm veel geleerd over 3D modellen maken, en ik vond het modelleren ook heel leuk. Ik begon hier uiteraard met de scooter, en ik wou later de persoon er bij modelleren maar ik had blijkbaar te veel tijd gespendeerd in het modelleren van de scooter... Het eindresultaat van de scooter vind ik fantastisch geworden, alleen jammer van het feit dat de persoon er niet op kon. Wij hadden hiervoor een creatieve en grappige twist voor hoe dan ook, want wij hadden de verpakking bewerkt om te zeggen "rider not included", zoals je soms wel eens zou zien op enkele speelgoedverpakkingen.

De feedback die ik kreeg over het model nadat de persoon er niet bij kon, was dat ik sommige onderdelen van het model te klein had gemaakt om te laten 3D uitprinten, en dat ik ook nog een twist kon verzinnen voor de scooter zonder bestuurder. Dus is nu het concept geworden dat het een arrogant geparkeerde scooter is die over de rand van de weg en stoep staat, vandaar nu ook de naam "Scooter Scumbag". Maar in het algemeen, kan ik wel trots zijn op dit 3D model omdat het redelijk veel detail heeft en ik heb er enorm veel van kunnen leren!

OVERIG WERK
Zoals ik vaker doe in mijn schouw, heb ik hier wat overig werk die ik had gemaakt over de afgelopen 2 maanden tijd. De eerste gif is een vervolging op een animatie die eigenlijk al te lang staat te wachten om afgemaakt te worden... En de ander is een "Kindness Rock" die ik heb getekend voor een andere partner uit Orlando voor hun padlet projecten.
CONCLUSIE
In vergelijking met mijn vorige periode, heb ik meerdere punten gezien die voor mij een plus of een min waren. Deze periode bestond alsnog uit enkele niet afgemaakte projecten, maar gelukkig niet zo veel als de periode ervoor. Dus terwijl niet alles af was, heb ik alsnog meer afgekregen dan eerst. Dat is sowieso dan een groot pluspunt.

Voor de herhaling, zijn dit de 4 punten waar ik aan moest werken:
1. Project management verbeteren.
2. Meer buiten mijn comfortzone stappen.
3. Experimenteer met andere technieken.
4. Beter/meer inspiratie opdoen voor mijn opdrachten.

Als ik hierover moet reflecteren hoe ik het heb gedaan, kan ik zeggen dat er in het algemeen een grote verbetering is! Ik heb mijn opdrachten merendeels af kunnen krijgen, dus daar is nog steeds verbetering in nodig, maar ik ben wel goed onderweg om mijn project management daarin te verbeteren. Deze periode ben ik ook véél meer buiten mijn comfortzone gestapt, want deze periode had ik meerdere keren mensen getekend, wat ik eigenlijk bijna nooit doe of heb gedaan, ook met redelijk goede resultaten! Dus ik ben zekers gegroeid in mijn comfortzone uitbreiden, vooral omdat ik hierbij samen heb geëxperimenteerd met andere technieken.

Deze technieken waren dus in een andere stijl tekenen in Krita, ik heb Adobe After Effects en Illustrator lichtelijk leren kennen, en ik heb véél meer kennis opgedragen over Blender waarin mijn talenten nu groter in zijn geworden. En qua inspiratie opdoen, heb ik eerlijk gezegd niet heel veel aan gedaan… Dat zou beter kunnen, eerlijk gezegd. Maar wat ik er wel voor had gedaan, was meer inspiratie uit mijn eigen levenservaringen en gevoelens opgedaan voor enkele opdrachten, zoals de Blender opdracht of het Orlando Project vanwege het feit dat dat een observatie was van wat ik had gezien en meegemaakt.

Maar wat kan beter de volgende keer? Als ik mijn feedback en mijn eigen ervaringen met elkaar overeen probeer te laten komen, dan kom ik denk ik wel uit op deze 4 punten waar ik meer op wil focussen de volgende periode:
1. Beter gefocust blijven op mijn werk, beide op school en thuis.
2. Opdrachten beter afronden.
3. Comfortzone uitbreiden.
4. Meer betekenis geven aan mijn projecten.

Dit zijn de punten waar ik graag meer op wil focussen de volgende periode, sommige doelen blijven hetzelfde ook al heb ik ze eerder overtroffen, maar ik denk hierin dat de doelen die blijven staan nog steeds beter uitgewerkt kunnen worden en aldus een punt blijft om te verbeteren. En met dat uit de weg, concludeer ik mijn schouw hier en dan verschijn ik binnenkort weer met een ander project. Bedankt voor het lezen!
Schouw Periode 7
Published:

Schouw Periode 7

Published: