Kiki Schreurs's profile

Lowlands festival afval

Lowlands festival vuilnis
Debriefing:
De organisatoren van Lowlands festival hebben gevraagd of we een oplossing kunnen vinden voor het probleem dat festival gangers een grote berg rommel achterlaten. Het probleem zit hem vooral in de achtergelaten plasticbekertjes, tenten die op de camping zijn achtergelaten en papieren verpakkingen van voedselwaren.
Wij moeten dus een oplossing zoeken voor het overtollige afval dat achterblijft op het festival. De organisatoren van Lowlands vragen om dit op te lossen met een gamification element die we kunnen inzetten tijdens het festival.
Met het oplossen van het probleem hoeven we ons maar op een deel van het probleem te focussen en hoeft het probleem dus niet compleet opgelost te zijn, als het spel element maar bijdraagt aan een verbetering. Hierbij kunnen we wel nadenken of we scheiden van afval kunnen toepassen in het spel element.
Met het oplossen van het probleem moeten we de doelgroep in gedachten houden die er op Lowlands is. Over het algemeen zijn dit jongeren tussen de 18 en 30 jaar die links aangelegd zijn.
Met het vormen van het design moeten we de lowlands stijl in gedachten houden.


Onderzoekverslag:
Bronnen:
Mijn eigen ervaringen.
Boek Festival beleving:

Onderzoek doelgroep Lowlands:
Jong, alternatief en avontuurlijk

Lowlands er voor het poppubliek van alle generaties . eerderheid van de bezoekerszijn tussen 18 en 25 jaar. Overdag is er een meer breed commercieel aanbod van muziek en ’s avonds richt het festival zich op meer alternatievere vormen van dance muziek. Veel van de bezoekers bestaat uit studenten of ex -studenten en de leeftijd varieert  van 16 tot 60 jaar, al zijn het voornamelijk wél de mensen met een alternatieve voorkeur voor de diverse kunsten die het festival bezoeken.

Subcultuur Alto’s

Wie zij het? De hedendaagse Westerse samenleving kent veel verschillende jeugdculturen, elk met een eigen levensstijl. Dit wil zeggen dat bepaalde categorieën mensen zich omringen met bepaalde typen goederen. Dit geldt ook voor de jeugdcultuur ‘alto’. Het woord alto stamt af van ‘alternatief', wat al direct aangeeft dat we hier te maken hebben met een gecompliceerde jeugdcultuur. Alternatief is een stemmingscultuur en met hun kleding willen deze jongeren laten zien hoe ze zich voelen; zo willen ze bijvoorbeeld warmte en openheid uitdrukken.In de hele Westerse cultuur, en ook met name in Nederland is een verschuiving te zien op het gebied van jeugdcultuur: er lijken een aantal jeugdculturen te verdwijnen, en de stroming 'alternatief' is hiervoor typerend aangezien deze lijkt te bestaan uit een verzameling andere subjeugdculturen. Zo zien ‘alto’s’ van nu zichzelf over het algemeen niet als alto maar vaker als punker, skater, metal of lid van een andere jeugdcultuur, terwijl de buitenwereld hen vaak wel als ‘alternatief’ karakteriseert. De alto van nu kan waarschijnlijk het beste gezien worden als een hedendaagse hippie, met de kanttekening dat de politieke ideeën die betrekking hadden op ‘love & peace’ niet meer zo sterk aanwezig zijn. Het idee anders te zijn en het afzetten tegen ‘dat wat de meerderheid doet en vindt’ is echter kenmerkend voor het hedendaagse alternatief. Dit is ook goed te begrijpen vanuit de steeds meer individualiserende maatschappij van tegenwoordig, waarbij allerlei sociale verbanden wegvallen en er steeds meer een sfeer heerst van 'ieder voor zich'. Omdat de stroming 'alternatief' zich niet beperkt tot een bepaald gebied, sociale klasse of ideologie is deze jeugdcultuur alom vertegenwoordigd in de maatschappij.Uiterlijk

Kleren
Altojongeren dragen over het algemeen kleren die gemakkelijk zitten, zoals wijde broeken die
bijvoorbeeld van ribstof of spijkerstof zijn gemaakt en simpele truitjes, eventueel met een capuchon. Populaire kledingkleuren in deze jeugdcultuur zijn enerzijds donkere kleuren (zwart en paars), en anderzijds juist opvallende kleuren (rood, geel en groen). Een dergelijke
tegenstelling in kleuren was ook terug te vinden in de kledingstijl van de hippies, die kozen
voor natuurlijke, aardse kleuren of eveneens juist voor felle, opvallende kleuren.

Merken
Alto's doen vrij nonchalant over merknamen. Ze zeggen dat het voor hen niet van belang is welk merk ze dragen, maar uit hun kleding spreken toch wel bepaalde voorkeuren. Qua
schoenmerken zijn vooral Dr. Martens, Osiris en Converse (en dan specifiek de 'All Stars')
populair. Wat kledingmerken betreft zie je dat er veel van Stuka, Overzeas en Hennes & Mauritz gedragen wordt. Echt veel wordt er niet met de kledingstijl geëxperimenteerd, al doen
alto's dit soms wel om wat minder op te vallen. Dit gebeurt dan in respons op reacties die ze
vanuit hun sociale omgeving krijgen. Met hun uiterlijk willen altojongeren vaak wel iets uitdrukken. Aan de ene kant
namelijk dat ze anders dan anderen zijn en dat ze zich niet willen aanpassen aan de algemeen geldende modevoorschriften. Hieruit blijkt dat ze zich af proberen te zetten tegen de maatschappij. Deze behoefte was ook onder hippies te vinden maar dan met als belangrijk verschil dat hippies zich niet alleen afzetten, maar vaak ook 'terug naar de natuur' wilden, een gedachte die niet specifiek van toepassing is op alto's. Aan de andere kant willen altojongeren,
eveneens net als de hippies van weleer, met hun uiterlijk vooral kenbaar maken dat ze
zichzelf proberen te zijn. Hiermee nemen ze indirect een kritische houding aan ten opzichte
van meeloperij-gedrag onder leeftijdsgenoten, maar proberen ze zichzelf ook los te zetten
van de invloed van de maatschappij.

Muziek
Over het algemeen vinden alto’s muziek erg belangrijk. Alhoewel er naar diverse muziekstijlen geluisterd wordt (van ska tot jazz tot muziek uit jaren '60-'70), houden alto’s over het algemeen niet van top-40 muziek. Voornamelijkrockmuziek, die gekenmerkt wordt door de sound van gitaar, bas en drums, is populair onder deze jongeren. Binnen de rockmuziek bestaan verschillende subgenres zoals metal, punk, en alternatieve rock. Alternatieve muziek wordt wel gebruikt als overkoepelende term om rockmuziek van undergroundartiesten, die niet zozeer bekend zijn bij het grote publiek, mee te beschrijven.

Opvattingen en waarden
De moderne hippies, oftewel de alto’s, zijn ook betrokken bij dewereld en de maatschappij. Opvattingen als vrijheid, idealisme en respect zijn met name van grote waarde voor alto’s. Het Lowlands publiek bestaat overwegend uit hogeropgeleide links georiënteerde jongeren. Politiek wordt door alto’s redelijk belangrijk gevonden. Hoewel hun voorkeur niet uitgaat naar het daadwerkelijk lid worden van een politieke partij, stemmen ze wel. De voorkeur gaat daarbij uit naar de linksere partijen, en met name naar de SP.

Uitgaan.
 Uitgaan is geliefd bij de alternatievelingen. Hierbij wordt het café boven de discotheek verkozen. Ook houden ze ervan om concerten en/of muziekfestivals te bezoeken. Het festival
Lowlands is bijvoorbeeld erg geliefd onder deze groep jongeren. Hier brengen alternatieve
bands hun muziek ten gehore en er hangt een ontspannen sfeer.



Onderzoek Festival wetgeving plastic bekertjes:
Vanaf 1 januari 2024 zijn voor consumptie op locatie wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten geheel verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs.  
Doppen van pet-flessen moeten vast zitten aan de flesjes zo worden die automatisch ingeleverd voor recycling.

Scheiden van afval:
Je kan checke hoe afval gescheiden moet worden en kijken welk afval in welke bak hoort via de afvalscheidingswijzer: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/.
Gooi nooit je plastic bij het gft. Dan kan het bij het compost terecht komen en zo weer in de natuur terecht komen.
Zorg ervoor dat je plastic afval leeg is voordat je het weggooit. Het hoeft niet schoon. Het afwassen kost meer energie dan het in de recyclefabriek doet.


Ontwikkelpunt:
Ik heb uit mijn onderzoek een conclusie getrokken en samengevat. Dit zou kunnen verwijzen naar Ik analyseer en trek passende conclusies uit de gevonden informatie.

Onderzoek analyse:
Doelgroep:
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste bezoekers jongere zijn tussen de 18 en 30 jaar, waarvan de meeste erg alternatief zijn en dit uiten met hun kledingstijlen, muziek en normen en waarden.
Deze doelgroep is politiek erg links aangelegd en wilt graag vrijheid, gelijkheid en vrede in de wereld. Dit betekend dat ze ook erg mileubewust zijn aangelegd.

 Met deze conclusie over de doelgroep kan ik rekening houden in het concept process

Plastic bekertjes:
Vanaf 2024 worden plastic wegwerpbekers verboden op evenementen, dus het is belangrijk om het product te maken met deze wet ingedachten. Als het concept gemaakt word met plastic wegwerpbekers word het onbruikbaar.

Via de afvalscheidingswijzer kun je zien hoe afval gescheiden moet worden. Dit kun je gebruiken in je design. Ook kun je posters over het festival hangen dat mensen hier een kijkje naar nemen. Dit kan mensen stimuleren om op het festival, maar ook thuis te scheiden.
Moodboard:
Stijlboard:

Concepten:
Waar aan te denken:
Hoe word het gecommuniceerd naar het publiek
Hoe word het gespeeld
Hoe word er hiermee aan het probleem gewerkt
Plastic bingo:
De Festival gangers van Lowlands kunnen meedoen aan aan de plastic bingo. Tijdens het festival krijgen de mensen natuurlijk bekers waar hun drinken inzit. Dit zullen hardplastice bekers zijn die herbruikbaar zijn. Op deze bekers zullen nummers staan. Als je een beker vind met een getal die ook op je bingo kaart staat mag je die inleveren bij de bar en krijg je een lowlands stempel op je  bingokaart. Als je een beker hebt met een nummer die jij niet hebt kun je zodra je je drankje op hebt de beker inleveren bij de bar. Voor elke nieuwe beker die je krijgt moet je een halve bon extra betalen. Als je je oude beker inleverd hoef je die halve bon dus niet te betalen.
Je kan kleine prijsjes winnen bij 1 vollen rij zoals bonnen voor een drankje.
Ben jij een van de eerste (bepaald aantal) van de festivalgangers van die dag met een volle kaart kun je vette prijzen winnen.
Het spel kan op verschillende manieren gecommuniceerd worden. Er kunnen mails gestuurd worden waar dit in vermeld word. Er kunnen posters gemaakt worden met het spel en zorg goed voor het mileu. En bij de ingang van het festival (als je je kaartjes moet laten zien) kunnen de bingo kaarten uitgedeeld worden waar ook nog een x de spelregels bijstaan. Dit kan in een boekje met meer informatie over het festival en over het mileu.
Afval punten:
Het idee van de afval punten is dat er prullebakken komen te staan met een digitale registratie. Zodra je afval weggooit (in de daarvoorbedoelde bak, papier bij papier, plastic bij plastic) krijg je punten. Deze punten krijg je door  de qr code op je telefoon te laten scannen. De punten worden dan aan je account gekoppeld. Als je genoeg punten scoort kun je uit eindelijk dingen zoals een drankje ermee betalen. Of leuke goodies verdienen.
Aan het einde van het festival kan de persoon met de meeste punten vette prijzen winnen.
Dit systeem kun je communiceren door een mail te sturen met een link naar het programma zodat mensen al een account kunnen maken voor het festival begint. Ook kun je posters ophangen met qr codes naar de site. Verder kun je het aantrekkelijker maken om afval weg te gooien door genoeg prullebakken te plaatsen en ze een leuk kleurtje te geven.

Beker punten:
Dit idee komt op het zelfde neer als de afval punten, maar dan lever je je beker in bij de bar en krijg je daar punten voor terug. Dit kan in token vorm.
Ook hier betaal je een halve munt voor je eerste beker en als je je drankje op hebt kun je die omruilen met je nieuwe drankje, zodat je niet weer een halve bon moet betalen.

Prullebak games:
Het ideee is dat er bij de prullebakken kleine mini games te doen zijn. Die niet langer dan 1 a 2 minuten zouden moeten duren. (2minuten is al aan de lange kant). Maar bijvoorbeeld dat er een basketbal ring boven de prullebak hangt en je hiermee punten kan score.

Ik ga het bingo idee uitwerken.
Ik denk dat dit concept het best passend is bij het casus omdat het een goed spel element is wat mensen makkelijk op een festival kunnen spelen. Ik denk ook dat mensen hierdoor sneller hun bekers gaan inleveren en opruimen.

Moodboard:
Dit is het moodboard dat ik na het bedenken van mijn concepten nog een keer gemaakt heb. De stijl zal nog steeds de huisstijl van lowlands zijn.
Visuele concepten:
Eindproduct:
Reflectie op het proces:
Ik vind zelf dat mijn proces heel erg goed is verlopen. Ondanks dat ik een halve week ziek ben geweest heb ik alles goed bij kunnen houden. 
Ik heb mijn best gedaan mijn proces zo goed mogelijk te documenteren voor presentatie. 
Over het algemeen ben ik heel erg tevreden over mijn project.

Reflectie op het groeiplan:
Ik vind dat ik deze periode goed via het groeiplan gewerkt heb. Ik heb tussendoor het groeiplan samen met de checklist en de bewijslast lijst naast elkaar gehad en hiermee gewerkt.
Ik vond dit over het algemeen een fijne manier van werken, maar volgende periode wil ik kijken of ik niet een manier kan vinden dat ik 3 verschillende bestanden 3 keer moet na checken.

Conclusie:
Over het algemeen is dit project me heel erg goed verlopen. In het begin van het project had ik twijfels over de opdracht en wat ik ermee kon, maar de inspiratie kwam naarmate het onderzoek vanzelf.
Ik ben heel erg tevreden over mijn proces en mijn eindproduct
Lowlands festival afval
Published:

Lowlands festival afval

Published:

Creative Fields