Nanna Rond's profile

De Avond is Ongemak - Illustreren - Nanna Rond

BOOKCOVER
De avond is ongemak

Nanna Rond
DDM2D

Onderzoek
Als boek heb ik de avond is ongemak gekozen, ik heb deze gekozen omdat ik vond dat dit echt een verhaal was. Hierbij had ik gelijk al een aantal ideeën. Ook roepte zelfs een korte samenvatting een aantal gevoelens bij me op. Ik merkte gelijk dat de titel past bij het boek. Daarom leek het me leuk om voor dit boek een cover te ontwerpen. 
Doelgroep: Jongvolwassenen
Thema: Het nut van het leven
Hoofdpersoon: Jas, dat is een bijnaam omdat ze altijd haar jas aanhoud. Ze moet voorkomen dat ze ziek wordt en dood gaat.

Haar broer Matthies is verdronken tijdens het schaatsen en Jas geeft haarzelf de schuld. Dit is omdat zij een konijn heeft, en Jas' vader wilde dit konijn slachten voor het kerstdiner. Jas was bang en wilde dit niet, dus bidde ze dat er iets met haar broer zou gebeuren. 
Toen haar broer is overleden werd er in het gezin nooit over hem gepraat. Toch bleef Jas zich maar afvragen hoe het kon dat hij was overleden. Daarom gingen Jas en haar zus verschillende nare experimenten uitvoeren om te onderzoeken wat er gebeurd zou zijn. 

Decor: Het decor is een melkboerderij waarop later mond-en klauwzeer uitbreekt. Bovendien wordt er ook verteld dat ze een keer het licht van de Noordzee kan zien. Het ligt voor de hand dat het een boerderij in Friesland zou kunnen zijn. 
Mood & Styleboard
Om een beter idee te krijgen van de sfeer van het boek heb ik een moodboard gemaakt, zo wordt het met schetsen en uitwerken makkelijker om iets te maken wat echt goed overeen komt. 
Ik vind dat het boek een duistere, akelige sfeer geeft. Daarom heb ik ervoor gekozen om dat ook terug te laten komen in het moodboard. 
Bij het styleboard heb ik gekeken naar de soort kleuren en lettertypes die ik wil gaan gebruiken, ook zie je de soort stijl die ik wil gaan gebruiken.
Ik vond het leuk om digitaal te experimenteren met een soort van oil paint. Dit komt dus ook terug in mijn styleboard. 
Schetsen
Na mijn onderzoek ben ik gaan schetsen. Ik heb van alles wat er in mijn gedachten opkwam een schets gemaakt. En opgeschreven wat ik hiermee bedoelde. 
Concept 1: Op de voorkant zie je een sneeuw achtig landschap met een boerderij, hier wonen Jas en haar familie. In de boerderij gebeuren akelige, nare dingen. Op de rug loopt het landschap door en op de achterkant zie je het meer waar Matthies is gaan schaatsen, je ziet het gat in het ijs waar hij doorheen is gevallen.
Concept 2: Op de voorkant zie je Matthies die door het ijs zakt en langzaam verdrinkt. Je ziet de kringen nog op het water. Deze lopen door op de rug en de achterkant van het boek. Op de achterkant van het boek zie je ook een schaats van Matthies. Deze is hij verloren toen hij door het water zakte.
Concept 3: Op de voorkant zie je Jas die bij het water staat, nadenkend over wat er toch met Matthies gebeurd kan zijn. Je ziet de reflectie van Matthies in het water. Op de achterkant zie je een koud landschap met het gat in het ijs waar matthies doorheen gevallen is.
Concept 4: Op de voorkant zie je Matthies die langzaam verdrinkt. De titel staat hier diagonaal in beeld. Op de achterkant zie je een hand die grijpt naar ‘lucht’. Dit zou de hand van Matthies kunnen zijn.
Concept 5: Op de voorkant zie je Matthies die rijkt naar lucht, je ziet het gat in het gebroken ijs nog zitten. Op de achterkant zie je zeewier.
Concept 6: Op de voorkant zie je een sneeuw landschap met een bevroren meer, je ziet hier het gat waar Matthies doorheen is gevallen, er ligt een schaats naast het gat. Op de achterkant zie je de boerderij waar ze samen wonen. Hier staat een koe in de wij.
Ik heb na overleg met de docent besproken welk concept het sterkste is. We zijn samen tot de conclusie gekomen dat concept 2 of 3 de beste zijn. Hier wordt het verhaal het beste verteld, zonder te veel te vertellen over het boek. Uiteindelijk heb ik concept 2 uitgekozen omdat ik deze het beste vond, hier is de compositie ook duidelijk en kan er nog geexperimenteerd worden met lettertypes. Ook kan ik mezelf extra uitdagen door te werken in photoshop, ook is het nieuw voor mij om een scene onder water te tekenen.
Voordat ik begonnen ben met inkleuren heb ik een greyscale gemaakt, zo heb ik het voor mezelf makkelijker gemaakt omdat ik dan gelijk de diepte kan zien. Zo weet ik waar ik later donkere en lichte kleuren moet aanbrengen. 
Kleurgebruik
Bij het kiezen van de kleuren die ik wou gaan gebruiken heb ik eerst gekeken naar mijn styleboard, vervolgens heb ik in adobe color hier een kleurenharmonie bij uitgekozen. Ik heb gekozen voor complementair.
Hieronder zie je dat ik op basis van mijn greyscale wat kleuren heb aangebracht. Deze ben ik vervolgens gaan uitwerken, in een geverfde stijl. Dit komt ook terug in mijn styleboard.
Ik heb ook wat kleinere details toegevoegd zoals bubbels, zo oogt het wat realistischer. 
Ik heb bij beide objecten in de tekening de line-art een andere kleur gemaakt dan gewoon zwart. Dit heb ik gedaan omdat de achtergrond best zacht is, en als er dan opeens zwarte lijnen tussen zouden staan vond ik het wat te ruw ogen. 
Ik heb de bubbels verder uitgewerkt met wat shading en highlights. Ook heb ik onderzoek gedaan naar hoe kleuren veranderen als ze onder water komen. Hierbij heb ik ontdekt dat eigenlijk bijna alle kleuren een blauwe gloed over zich heen krijgen. Dit heb ik ook toegevoegd in mijn werk. 

Hieronder zie je ook de lichtinval op het water. Ik heb met behulp van reference geprobeerd om de lichtstralen door het water te laten gaan. 
Uiteindelijke illustratie
Typografie
Ik heb eerst gekeken naar de kleur van mijn typografie. Het leek me het mooiste om de keuze te maken tussen zwart en wit. Ik vind dat wit beter naar voren komt op mijn boekcover omdat de onderkant erg donker is, daar zou zwart niet goed zichtbaar zijn. 
Vervolgens ben ik echt gaan kijken naar verschillende fonts. Ik wou graag een font die echt bij het boek past. Ik heb dus gekeken naar een aantal 'ongemakkelijke' fonts. Ook ben ik op zoek gegaan naar een simpel font om de samenvatting van het boek op de achterkant duidelijk te maken. 
Ik heb ook rekening gehouden met mijn styleboard. 
Ik heb hier Adobe fonts en DaFonts.com voor gebruikt. 
Voor het basisfont heb ik eerst een aantal fonts uitgezocht die ik goed vond passen bij het boek, deze heb ik op een rijtje gezet. Ik zocht naar een ongemakkelijk lettertype wat toch duidelijk blijft om te lezen. 
Toen ik ze eenmaal had uitgetest in photoshop zag ik al snel dat sommige gelijk afvielen, zoals de derde. Deze vond ik toch wat te druk, net zoals de achtste. Deze vond ik niet duidelijk genoeg. 
Ik vond de onderste ook meer halloween achtig dan ongemakkelijk. Deze vielen ook af. 
Hieronder zie je de overgebleven fonts. Ik vond de eerste toch iets te sierlijk en daarom niet echt passend bij het boek. De tweede paste niet zo goed bij mijn illustratie. Dan is het contrast tussen tekst en achtergrond niet groot genoeg. Omdat het lettertype geschilderd lijkt. En dat is mijn illustratie ook. ​​​​​​​
Ik heb dus gekozen voor het font uit de laatste afbeelding. De plaatsing van de letters maakt hem ongemakkelijk maar toch duidelijk leesbaar. Je ziet ook dat de letters van dit font een soort ribbels hebben. Dit vond ik goed passen bij het boek, en bij mijn styleboard. 
Vervolgens ben ik gaan kijken naar de plaatsing van de tekst aan de voorkant, ik vond het mooier om de tekst gewoon centraal te zetten, dan past het mooier in de afbeelding.
Hieronder zie je een aantal fonts die ik heb geprobeerd. Ik vond de eerste wat te sierlijk, deze paste ook niet echt goed bij het andere lettertype wat ik al had uitgezocht want ze hadden allebei een serif, ik wou juist dat ze verschillend waren. 

Bij het tweede font vond ik het leuk dat hij bold was, toch vond ik het lettertype wat te speels voor de inhoud van het boek. 

De derde vond ik duidelijk en overzichtelijk, ik vond het leuk dat ik deze font italian kon maken, dit paste goed bij het andere font. Toch wou ik graag de letters wat breeder hebben, ik heb hetzelfde lettertype dus bold gemaakt. 
Ik heb voor de tekst op de achterkant hetzelfde font gebruikt als voor de naam van de schrijver, zo wordt het niet te druk met allemaal verschillende soorten lettertypes. Ik heb het font op de achterkant wel normaal gehouden in plaats van de bold variant. Dit vond ik mooier voor op de achterkant van het boek. Zo blijft het neutraal. 
Indesign
Ik heb mijn boekcover ook in Indesign geplaats. Hier heb ik rekening gehouden met de bleed van 3 milimeter. Zo kan ik hem beter uitprinten als dat nodig zou zijn. 
Specificaties: Cover: 150 mm liggend x 225 mm staand. Rug: 25 mm liggend x 225 mm staand. Afloop rondom 3 mm. 
Mock up
We moesten ook een mock-up maken van onze bookcover. Dit heb ik gedaan met de site 'mockups-design.com' 
Ik heb gekozen voor een simpele mock-up om mijn behance pagina netjes te houden. 
Eindresultaat
Reflectie
Toen we de uitleg van de opdracht kregen vond ik het vrij moeilijk om op ideeën te komen, ik kende eigenlijk alle boeken niet. Na het onderzoek kreeg ik al gauw een aantal ideeën en ben ik gaan schetsen. Ik heb tijdens deze opdracht veel proces vast gelegd en ik zie progressie in mijn manier van denken. Ook heb ik nieuwe dingen geleerd zoals compositie en het maken van een mock-up. Ik ben tevreden met mijn eindresultaat en dit is zeker een goede toevoeging aan mijn portfolio. 
De Avond is Ongemak - Illustreren - Nanna Rond
Published:

De Avond is Ongemak - Illustreren - Nanna Rond

Published: