Golden Spino's profile

The Kraken's Fury

The Kraken's Fury
We zijn weer begonnen aan een nieuwe opdracht, waardoor we een visite hebben gedaan naar de Efteling om inspiratie op te doen voor ons eindproduct aan het eind van deze opdracht. Ons eindproduct moet dus een attractie zijn wat tussen een ruimte past van 20 bij 20 meter, wat te maken heeft met het sprookje wat ons is opgedragen om er een attractie van te maken. Met het sprookje wat mij werd opgedragen om mee te werken, was “Sinbad de Zeeman”. Dit sprookje had ik moeten onderzoeken om de beste conclusies te trekken hoe ik precies deze attractie wou creëren. Dit had ik gedaan door een reeks vragen en eisen te proberen te beantwoorden en onderzoeken.

Hieronder heb ik al mijn onderzoek gepleegd en mijn proces als je interesse hebt in het verder lezen.
Het onderzoek
Het sprookje
Sinbad de Zeeman gaat over een jonge knaap die lustvol is om op avontuur te gaan naar gevaarlijke plekken overzees en komt in situaties terecht waarin hij veel te maken krijgt met monsters, tovenaars, magie, kwade geesten en grote zeewezens. Daarin tegen beleeft hij verschillende avonturen en reizen, waarvan hij 7 grote reizen maakt, maar in de originele versies meestal maar toch 5 maakt. Dus het ligt er maar net aan welke versie je pakt van het verhaal of het er nou 5 of 7 zijn.
Nadat zijn vader was overleden, besloot hij met al zijn geld alles te spenderen aan feesten en eten voor de gezelligheid. Maar toen dat allemaal opraakte, moest hij zelf werken voor zijn eigen geld, en besloot hij daarom om op zijn eerste reis te gaan om te gaan handelen, waarin hij naar een afgelegen eiland vaarde. Maar zodra hij aankwam, bleek het eiland een enorme vis te zijn die al eeuwen aan het slapen was, en begon de vis te duiken, waardoor het hele eiland van de kaart verdween.

In zijn tweede reis, ging hij naar een ander eiland om de schatten en kostbare eieren te stelen van de gevreesde Roc, een gigantische vogel die Sinbad achterna had gezeten voor het stelen van zijn kinderen eigendommen. Voordat dat gebeurde, werd hij zelf door de vogel meegenomen naar zijn nest, waar hij dus meteen toegang had tot alle waardevolle spullen en eieren. Nadat dit avontuur een succes was, keerde hij terug met een fortuin.
In zijn derde reis, verveelde hij zich thuis en besloot weer op avontuur te gaan, deze keer naar een eiland met een eenogige reus; een cycloop. De cycloop sloot iedereen op, en at elke avond de dikste persoon op. Uiteindelijk weten ze de cycloop te blinderen door een stel gloeiende zwaarden in zijn oog te steken, maar worden tegelijk ook achterna gezeten door een reuzenslang die elke avond iemand te pakken heeft, behalve Sinbad. Hij had zichzelf omsingelt met hout, zodat de slang hem niet kon opeten.

In zijn vierde reis… Eindigde hij op een eiland vol kannibalen die zijn genoten een kruiden voeren die hun gek maken. Hij weigerde dit in te nemen en ze werden woedend, dus hij ontsnapt snel naar een ander eiland, waar hij een gunst aan de koning verleend die hem aan een vrouw koppelt. Alhoewel ze snel overleed aan een ziekte, was het een traditie daar om levend begraven te worden naast hun echtgenoot. Hij ontsnapte zo uit het graf, en sloeg andere nog levend begravende echtgenoten dood zodat hij hun voorraad voedsel en water kon stelen, totdat hij verder kon jagen op wilde dieren. Hij vindt eindelijk een grot terug naar zee, en heeft een boel juwelen mee die hem weer rijk maakte. Dit was… Duidelijk de raarste reis tot nu toe.

In zijn vijfde reis, gaat Sinbad weer op reis met een hele bemanning. Ze komen weer aan bij hetzelfde eiland als in hun tweede reis; Basra, en ze vinden een grote witte rots. Dit was een van de Roc’s eieren, en probeert iedereen er over te waarschuwen, maar ze luisteren niet en breken het ei toch, waardoor beide Roc ouders boos worden en hun schip bekogelen met rotsen van boven. Ze spoelen daarna aan op een ander eiland, en Sinbad ontmoet een oude man die hem wil gebruiken als vervoermiddel. Sinbad komt er niet onderuit, totdat hij alcohol maakt en aanbied aan de man, die er dan makkelijk afvalt zodat hij makkelijk kan ontsnappen naar een stad die geterroriseerd wordt door apen, hun kostbare kokosnoten steelt, en nog rijker thuiskomt met meer juwelen.

In zijn zesde reis, gaat hij er weer op uit, maar ervaart schipbreuk. Er valt niks te eten, dus ieder bemanningslid sterft behalve hijzelf. Hij ontdekt een rivier die een grot instroomt, en ontmoet daar een koning die hem beloond met meer waardevolle spullen om terug naar zijn eigen land te sturen.
In zijn laatste en zevende reis, was hij het avontuurlijk leven al beu. Maar hij was toch verleidt om met een jonge avonturier mee te gaan, maar ze ervaren schipbreuk. Ze komen aan in een stad vol overlevenden, waar hij trouwt met de dochter van de koopman daar, alhoewel hij snel overlijdt. Elke maand blijken de mannen daar vleugels te krijgen, dus Sinbad doet mee met een van deze hele rondes als hij zijn mond er over houdt. Maar omdat hij toch zijn mond opentrok van verbazing omdat ze zo hoog konden gaan als God, werden ze boos op hem omdat ze bijna gedood werden door een bliksemschicht. Hij werd afgezet op een bergtop, en ontmoette twee jongelingen die God dienden en hem een gouden staf schenkt. Toen hij terug ging, bleek dat iedereen behalve de overleden koopman en zijn vrouw kwaadaardige Djinns waren. Ze verkopen snel alles wat ze hebben en gaan terug in Bagdad wonen om voor de rest van hun leven weer rustig te gaan leven.

Na zijn zevende reis, offerde hij zijn arme naamgenoot zijn laatste gift op, waardoor hij deze laatste daad pleegt van rijkdom voordat hij weer een normaal leven begint te leiden. Na dit, bleven Sinbad de Zeeman en Sinbad de Kruier (zijn naamgenoot) vrienden en kwamen vaker bij elkaar langs, wat de verhalen en avonturen van Sinbad tot een goede conclusie brengt. Dit is namelijk ook hoe het hele verhaal start, omdat al deze reizen raamvertellingen waren van de rijke Sinbad aan de kruier Sinbad. Voor elk verhaal bood hij 100 dinar aan om aan te horen, dus aan het eind was de kruier Sinbad 700 dinar rijker geworden, en bleven ze vrienden van elkaar.

De betekenis/boodschap
Sinbad de Zeeman staat er voor bekend dat hij vrijwel nooit opgeeft en doorzettingsvermogen blijft tonen zelfs in de meest absurde en gevaarlijke situaties. Sinbad wordt daarin dus vaak afgebeeld als een avontuurlijke en vastberaden zeeman die ondanks tegenslagen en gevaarlijke situaties blijft volhouden. Het verhaal kan de boodschap overbrengen dat doorzettingsvermogen en vastberadenheid belangrijke eigenschappen zijn om obstakels te overwinnen.
Een andere betekenis of boodschap die gegeven kan worden is de waarde van ervaring en wijsheid: Sinbad ondergaat verschillende avonturen en ontmoet diverse wezens en culturen tijdens zijn reizen. Dit kan de nadruk leggen op het belang van ervaring en het vergaren van wijsheid door middel van ontdekking en interactie met anderen.

In meer modernere en minder heftige versies van Sinbad’s verhalen komen er ook andere moralen aan boord zoals de complexiteit van goed en kwaad of culturele diversiteit en tolerantie… Maar zoals we zagen in sommige van zijn originele reizen, zijn deze niet van toepassing. Hij doodt bijna alles wat hem bedreigd, laat weinig tolerantie zien van de helft van de culturen waar hij langs gaat (ook al is dat wel voor goede reden, zoals de kannibalen of levend begraven worden) en vaak als een vijand als slecht aangezien wordt, wordt er bijna tot geen grijs middelgrond getoond. Vandaar dat het makkelijker is om conclusies op boodschappen te trekken in de originele versies dan de wat nieuwere versies van zijn verhalen.

Bestaande uitingen van Sinbad de Zeeman, Efteling interpretatie en plaatsing
Er zijn een paar verschillende manieren over hoe Sinbad tot uiting is gekomen in de media, waaronder zijn eerste verschijnsel in het boek “Duizend-en-een-nacht” (ofwel “Arabische Nachten” genoemd) uit 1862, waarin de Sultan een van zijn verhalen verteld aan zijn vrouw. Alhoewel het originele sprookje in manuscripten werd gevonden die helemaal terug dateren naar de 9e eeuw. Voor de rest waren er ook andere boeken die wat moderner zijn, zoals "Sinbad: The New Voyages" door Mike Resnick (1986), "Sinbad: The Legacy" door Christopher Fahy (1987), "The Adventures of Sinbad" door Tim Severin (1995), "Sinbad: Sailing into Peril" door Henry T. Aubin (2003) en "The Eye of the Moon" door Geronimo Stilton (2012). Er zijn meer boeken uitgekomen, maar dit zijn er maar liefst 5 populaire door de afgelopen 40 jaar heen.

Hiernaast zijn er nog meer films en animatiefilms gemaakt waar Sinbad als rol speelde. De bekendste voorbeelden zijn: “Sinbad the Sailor”, een animatieserie uit 1935. “The 7th Voyage of Sinbad”, een live action film uit 1958. “The Golden Voyage of Sinbad”, nog een live action film maar uit 1973. Er zijn dan nog twee andere live action films die er daarna kwamen, zoals “Sinbad and the Eye of the Tiger” uit 1977 en “Sinbad of the Seven Seas” uit 1989. Er kwam later ook nog een animatieserie die “The Fantastic Voyages of Sinbad the Sailor” heette, en uitzond van 1996 tot 1998. Later in 2003 kwam er een Sinbad animatiefilm van Dreamworks uit die “Sinbad: Legends of the Seven Seas” heet. In 2012 kwam er een live-action series uit met simpelweg de naam “Sinbad”. En uiteindelijk, 4 jaar later in 2016 kwam er een Sinbad anime-series uit genaamd “Magi: Adventure of Sinbad”. Tot nu toe is dat de meest recente grote media verschijnsel van Sinbad. Er zijn naast al deze andere genoemde media’s ook een boel andere series of films, maar die waren niet groot of speciaal genoeg om genoemd te worden voordat deze lijst veel te lang werd.
De Efteling heeft namelijk ook hun eigen interpretaties van Sinbad de Zeeman in hun park, ze hebben daarmee een gedeelte van hun park compleet gemunt op het inrichten zodat het binnenin Sinbad’s sprookje past. Dat gedeelte is dan ook heel Midden-Oosters ingericht en includeert een paar kern eigenschappen van Sinbad’s verhalen. Een van die attracties, een best wel populaire, is de Vogel Rok. En als je dat eerder had gelezen boven in deze tekst, dan weet je nu denk ik wel direct dat het direct geïnspireerd is uit de Roc van Sinbad’s 2e en 5e reis. Maar waarom de attractie in het donker afspeelt heeft blijkbaar niks te maken met het sprookje zelf, het was een reden om de attractie spannender te maken in plaats van dat het een referentie is verhaal-gewijs. De Efteling had namelijk een andere attractie te maken met Sinbad, de “Kannibalen” wat te maken had met zijn 4e reis. Alhoewel deze attractie was verwijderd vanwege ethische en racistische redenen, is de attractie verplaatst met een andere die ook te maken heeft met Sinbad, “Sirocco” genoemd. Dit is de vervangende attractie en in plaats van dat het uit kopjes soep bestaat, bestaat het uit kleine schepen die ongeveer hetzelfde werken als de vorige attractie. Er zijn namelijk ook andere plekken die Sinbad attracties hebben gemaakt, zoals een attractie met de naam "Sinbad's Storybook Voyages" in Tokio. Hier zijn wat voorbeelden:
Als ik een attractie zou moeten designen voor de Efteling gerelateerd aan Sinbad de Zeeman, dan zou ik deze attractie ook rond hetzelfde gebied plaatsen als de andere attracties direct gerelateerd aan Sinbad, zodat alle sprookjes toch nog met elkaar overeen komen en bij elkaar blijven in hetzelfde gebied in plaats van aan de andere kant van het park. Er zou dus een extra pad moeten komen om bezoekers de kant op te sturen van deze attractie, die zich achter de Carnaval en Vogel Rok attractie zou moeten plaatsvinden. Dat is denk ik de beste optie voor een attractie zoals dit. Dit is dan ongeveer uitgebeeld waar ik het zou plaatsen:
Stijl/sfeer en doelgroep
Vanuit mijn onderzoek naar dit sprookje kwam ik er achter dat het verhaal van Sinbad de Zeeman merendeels een avontuurlijk sprookje dat zich afspeelt in het oude Midden-Oosten. De stijl en sfeer van Sinbad-verhalen zijn doorgaans exotisch, kleurrijk en fantasierijk. Ze nemen de lezers of kijkers mee op reizen door betoverende landschappen, mysterieuze eilanden en gevaarlijke zeeën. De verhalen van Sinbad worden gekenmerkt door avontuurlijke elementen, zoals ontmoetingen met mythische wezens, gevechten met piraten, schattenjachten en magische gebeurtenissen. De sfeer varieert van opwinding en spanning tot verwondering en mysterie.
De sfeer van de verhalen, met name de Arabische cultuur en omgeving, draagt bij aan de algehele sfeer. Het wekt het gevoel van een verre, mystieke wereld vol rijke tradities, handel en ontdekkingen. De stijl van Sinbad-verhalen kan ook elementen van moraliteit en lessen bevatten, waarbij Sinbad vaak uitdagingen en beproevingen moet doorstaan om persoonlijke groei en inzicht te bereiken. Over het algemeen is Sinbad gemaakt in een stijl en sfeer die de verbeelding prikkelt en de lezers meeneemt op een opwindende en kleurrijke reis vol avontuur en magie in het verre Midden-Oosten.

Alhoewel de sfeer en stijl best kleurrijk kan zijn in de moderne versies, zijn er ook genoeg donkerdere versies van het verhaal die minder vaak worden gerealiseerd, zoals Sinbad’s lust naar rijkdom en hoe hij er alles voor zal doen, waardoor het niet uitmaakt wat hij doet. Zoals de eieren stelen van gigantische vogels voor geld, dat is geen moraal wat je een kind wil leren. Of op een eiland terechtkomen, levend begraven worden, overleven door andermans nog steeds levend begravende echtgenoten te doden voor een beetje water en brood. Dus tijdens dat Sinbad wordt afgebeeld als een held met een groot vermogen aan vastberadenheid, zijn er sowieso duistere kanten van het verhaal die zijn aangepast of verwijderd in moderne versies. Dus de sfeer kan vanalles zijn in dat geval; donker, fantasierijk, brutaal, Midden-Oosters, kleurrijk, spannend, dreigend of mystiek.
Het doelgroep van dit sprookje is in het modern merendeels gericht op wat de kinderen tussen de 5 en 10 jaar leuk zouden vinden, omdat het tegenwoordig zo vol kleuren en fantasie zit. Ook omdat er altijd een goed einde aan wordt geplakt, zoals in de meeste sprookjes. Maar, we willen met deze attractie helemaal niet kinderen van 5 tot 10 jaar betrekken, we willen volgens de opdracht mensen tussen de 15 en 20 jaar aantrekken. Dit zou het beste gedaan kunnen worden door het verhaal meer naar de originele versie laten duwen door het veel grover en brutaler te maken, met niet altijd een goed einde in zicht… Mensen tussen de 15 en 20 jaar vinden altijd een goed einde niet meer altijd zo leuk als eerst, ze zijn ten slotte (bijna) geen kinderen meer.

Concepten maken
Met het onderzoek klaar, kon ik eindelijk beginnen met het maken van concepten nu dat we genoeg over Sinbad weten en voor wie de attractie bedoeld zou worden. Mijn eerste concept was om een schip attractie te maken, die werd aangevallen door de legendarische Kraken omdat Sinbad in zijn 5e reis schipbreuk heeft meegemaakt wat heel waarschijnlijk door de Kraken was gebeurd. Het idee van dit 1e concept was om het zo te maken dat het schip in een grote kamer vol met water, en met alle mechanica onder het water aanwezig zullen zijn tijdens dat de echte attractie boven het wateroppervlakte gebeurde, zodat de passagiers in een echte spannende setting kunnen bevinden en beleven. Voordat de rit begint, kunnen de passagiers het schip betreden via een plank die van de muur naar beneden gaat, en zodra iedereen zit wordt de plank weer opgehesen naar de muur, die weer naar beneden gaat zodra de rit voorbij is.
Mijn tweede concept was net wat anders, sinds dat ik een mildere attractie idee had die ook te maken met Sinbad’s 2e reis met de Rok. Dit concept ging over een “4D” rit in een geprojecteerde koepel met beeld. Dit zou een simulatie moeten voorstellen van hoe het was om door de Rok meegenomen te worden naar zijn nest, en daarna om te proberen de eieren te stelen in het verhaal waardoor de boze moeder Rok terugkeert. Hiermee zit iedereen op een platform die van onder wordt gevibreerd en door elkaar geschud om de ervaring van de impacts mee te maken. Het was minder spannend dan het 1e idee, maar een goed genoeg concept als 2e idee en een callback te maken naar de Vogel Rok.
Daarna kwam ik aan met een derde en laatste concept, een waar wat minder over gemaakt was met Sinbad’s 3e reis. De reis waarin hij werd opgesloten door een cycloop op een eiland met reuzenslangen. Hierin dacht ik direct aan een attractie die je weleens op de kermis ziet staan; de “Rups”. Een afgesloten achtbaan die telkens in rondjes rijdt om zijn eigen heen, dus ik wou ook een kleinere achtbaan maken met de reuzenslang als karretjes en de cycloop in het midden van de achtbaan. Ik heb daarin tegen wel de achtbaan in een “8” vorm gemaakt. Dit is het 3e concept:
Na het maken van de concepten had ik mijn docenten gesproken en hun vonden dat ik ver genoeg was om verder te gaan met een “GO” voor dit project, zodat ik eindelijk door kon gaan met het uitkiezen en verder uitwerken van één van de 3 concepten die ik had gemaakt. Dus, na het kiezen van één van mijn concepten, besloot ik door te gaan met mijn 1e concept; het piratenschip. Dat idee leek volgens mij het leukst en het spannendst voor mijn leeftijdsgenoten, vooral met de gelimiteerde ruimte van 20 bij 20 meter die wij kregen.

Moodboard + Styleboard
Omdat ik verder ging met het piratenschip, moest er een soort van “duistere” of donker thema aan vastliggen, omdat je anders dan geen enge of spannende attractie krijgt met zo’n piratenschip. Dus na het verzamelen van wat plaatjes die de setting en mijn stijl op gang zou moeten brengen, kwam ik op deze twee boards uit;

             Moodboard:                                                                                           Styleboard:
Aan het werk – The Kraken’s Fury
Nu dat al mijn onderzoek is afgerond, kan ik verder met mijn werkelijke concept uit te werken voor het eerst buiten de onderzoek en schetsfase in Blender. Dus ik begon met de romp van het piratenschip te maken, met de hulp van een referentie die ik online had gevonden wat mij enorm veel had geholpen met het schip. Dit was de referentie (gemaakt door “Anoynomous Gamez” op ArtStation):
Met de hulp van dit referentie ben ik te slag gegaan met mijn eigen piratenschip, door het vorm te geven, meerdere objecten toe te voegen om de basisvorm er van te krijgen en een vlakte:
Na wat verder werken had ik besloten om alvast kleuren toe te voegen en de zeilen te maken met de rode vlag die aan de hoogste mast te vinden is, waarnaast ik de zitplaatsen had gemaakt.
Toen de romp, of gewoon het schip al helemaal gemodelleerd was ging ik verder met de mechanica die onder het schip (en onder het water) bevinden, ofwel de robotarmen.
Daarna begon ik te spelen met de lichtbronnen in de attractie, met het toevoegen van muren en mijn eerste Kraken tentakel aan een robotarm. Ik had hierbij ook een witte flits toegevoegd als “bliksemschicht” voor extra lichtinval. Ik had ook een klein geel lichtje toegevoegd aan het schip.
Met het doorwerken aan de volgende onderdelen had ik 3 meer tentakels toegevoegd met al hun zuignappen er aan en ik had het groene licht veranderd in rood/roze omdat het beter paste.
Met de volgende stap die ik had gemaakt had ik eindelijk een wateroppervlak kunnen toevoegen met behulp van een tutorial, en had ik besloten de bliksemflits te verwijderen en het rood/roze licht veel zachter te maken. Ik had ook de camera van positie veranderd zodat alles op beeld kon.
Daarna had ik mijn allerlaatste stap gemaakt voordat ik kon zeggen dat ik volledig klaar was. Ik had een transparante kubus toegevoegd onder het wateroppervlakte om het gevoel te geven alsof er ook echt water is, ik had een extra licht toegevoegd aan de voorkant van het schip, ik had een plank er bij gemaakt aan de muur die als ingang dient, en ik had de muren van de attractie invers gemaakt zodat de camera naar binnen kan kijken met alleen de achtermuren zichtbaar.​​​​​​​
Dus met deze veranderingen gedaan, was de attractie eindelijk klaar! Ik had ook nog wat extra renders van mijn werk gemaakt om te laten zien hoe het er vanuit verschillende perspectieven en al er uit ziet. Dit waren de overige renders:
En om alles af te ronden, is hier een Sketchfab van de attractie:
Conclusie
Dus na al dit werk, heb ik eindelijk een resultaat waar ik beide blij mee ben en trots op ben! Het verraste mij dat ik dit allemaal op zo’n tempo in elkaar heb kunnen zetten aangezien ik een week later was begonnen, en ook heel laat mijn GO heb gekregen om er verder mee te gaan. Ik wou met deze opdracht er zo veel mogelijk trucjes proberen in te zetten en te leren voor een resultaat waarvan ik persoonlijk veel meer van leerde zodat ik het later ook zou kunnen toepassen in andere projecten. Hoewel, dit project kwam niet zonder hindernissen uiteraard.

Mijn eerste hindernis kwam bij het verzinnen van een stijlboard, omdat ik niet zeker wist wat er mee werd bedoeld met hoe het er uit zou moeten zien. Maar na later navragen en inzien bij een GO gesprek, werd het mij helemaal duidelijk gemaakt en kon ik het probleem zo oplossen. Ik had mijn boards namelijk ook nog in Pinterest staan in plaats van een verzameling van plaatjes in een collage, wat blijkbaar niet de bedoeling was maar daar zaten wat onduidelijkheden aan vast tussen de docenten, naarmate daarvan had ik het later toch nog heb gemaakt.

Mijn volgende hindernis was ook besproken tijdens een GO gesprek, wat blijkbaar was dat ik mijn concepten nog geen kleuren had gegeven waardoor het moeilijk te zeggen was welke kleuren ik precies wou hebben voor mijn concepten. Dit had ik zoals eerder in het document laten zien ook opgelost door een transparante laag aan te maken in Adobe Photoshop en er overheen getekend die ik daarna ook nog eens heb zitten blenden met elkaar zodat het niet te veel opvalt. Ik vond mijn concepten niet erg goed gemaakt maar goed, het zijn maar schetsen.

Maar nu dat de GO-gesprekken toch worden genoemd, een andere hindernis die er direct aan gelinkt was is het feit dat mijn GO ongeveer een week later binnenkwam vanwege het feit dat ik nog veel moest toevoegen. Mijn GO-gesprekken begonnen namelijk ook later omdat ik ziek was in de eerste week toen we hieraan begonnen, ik liep dus al met tijdsnood rond met mijn onderzoek en mood/stijlboards. Vanwege dat kon ik dus wat later pas beginnen aan mijn eindwerk dan de rest van mijn klas. Maar in het eind viel het reuze mee, want ik kreeg mijn eindproduct toch nog af en met veel positieve feedback er bij ook nog, dus blijkbaar was dat geen factor in mijn werk.

Verders met het doorwerken aan Blender valt er heel weinig over te klagen, omdat ik toen gewoon goed kon doorwerken en veel positieve feedback heb gekregen van de docent en mijn vrienden. Ik had onderzoek gedaan naar nieuwe trucjes die ik kon toepassen in Blender zoals het water, de doorzichtigheid van de 2e laag water, en de kamer er omheen die inverse vlakken heeft zodat je naar binnen kon staren naar het schip die meedogenloos aangevallen wordt door de razende Kraken.

Een paar design veranderingen die ik had toegepast tijdens het modelleren was merendeels het lichtgebruik en de kleur van de Kraken’s tentakels, want op het originele concept was er namelijk wel te zien dat de tentakels groen zouden moeten zijn. Toen ik groen uit had getest in Blender zodra de tentakel basis klaar was, vond ik het nergens op lijken, dus had ik besloten om de kleur toch nog hetzelfde te houden als een werkelijke octopus; rood. Omdat de groene tentakels ook niet meer doorgingen, had ik het groene licht van onderen verandert naar roze-achtig. Dit bleek uiteindelijk veel beter te passen, en ook zonder de extra witte licht want anders had ik te veel lichtgebruik in mijn werk die eigenlijk merendeels donker moest blijven. Naast het modelleren van een stukje gouden balken vooraan het schip, was er niet veel waar ik tegenaan liep met het modelleren zelf, vandaar dat ik mijn model waarschijnlijk ook sneller afkreeg.

Er was nog één laatste hindernis, en dat was de Sketchfab model van de attractie. Zoals ik al bij My Room (andere Blender opdracht) had gemerkt, was het lichtgebruik compleet anders dan in Blender en had ik namelijk alweer veel betere renders in Blender gemaakt dan hoe het er waarschijnlijk ooit uit gaat zien in Sketchfab. Weer hetzelfde irritante lichtprobleem, maar daar viel niet veel aan te doen en deze keer zag het er wel wat minder hinderlijk uit als bij My Room, dus ik lette er niet al te veel meer op, had gewoon de materialen aangepast en gespeeld met de scene totdat ik het wel goed zat vond. En nu nog steeds, vind ik. Ik weet toch dat mijn renders in Blender beter blijven dan die van Sketchfab, valt niet veel meer aan te doen.

Hoe dan ook, naast al deze hindernissen, had ik niet voor elk probleem een oplossing, maar sowieso wel die van bijna allemaal wel iets van kunnen oplossen of verminderen. Ik ben zeer blij met mijn eindresultaat, en ik heb zelfs gehoord van sommige andere mensen dat ze deze attractie ook werkelijk zouden zien kunnen passen in een attractiepark zoals de Efteling. Hoewel het mij een leuk idee lijkt, denk ik niet dat het heel realistisch zou worden i.v.m. veiligheid met de reusachtige tentakels en de brug die naar het schip leidt. Het was een leuk project om aan te werken, zeg ik wel. Ik had hier veel van kunnen leren en toepassen, en om te zien dat ik het zo in elkaar heb kunnen zetten maakt mij alsnog best wel blij. Nou dan, omdat dit mijn laatste opdracht is voor Mediavormgeving voor dit schooljaar, hoop ik dat ik volgend schooljaar in DDM veel meer krijg te weten en leren over Blender en de rest. Tot ziens dan, voor nu!
The Kraken's Fury
Published:

The Kraken's Fury

Published: