Het Baken van Ezinge/NL
 
HET BAKEN VAN EZINGE                                                                                                                    
Miegiel Loeffen
 
Voor het  onderwijspark Ezinge, ontworpen door Atelier PRO architekten, maakten  Driessen + Van Deijne een ontwerp voor bedrukte glasgevels.  De gevels, met een afmeting van 11 x 21 m en 18 x 21 m. zijn twee tegenover elkaar liggende zijden van een centraal uit het complex oprijzende “toren”.
Dit deel van het gebouw is het hart van het terrein, een plaats voor CKV vakken, voor beeldende kunst, design, muziek en theater.
Creativiteit en verbeelding spelen een centrale rol in de onderwijsvisie van de op Ezinge gevestigde scholengemeenschap.
Die onderwijsvisie, de functie èn de locatie waar de gevels zich bevinden, waren leidend bij het tot stand komen van het plan dat Driessen + Van Deijne voor de gevels ontwierpen.
De beide glasgevels zijn voorzien van een sterk verwante, maar unieke afbeelding. 
De intrigerende afbeelding laat zich niet zomaar duiden. In de kristalachtige structuur waarin reusachtige bloem- en stervormen te onderscheiden zijn, vallen vooral de lumineuze effecten en de heldere, sterk verzadigde kleuren, oranje, roze en geel, op.
Driessen + Van Deijne vatten deze baken in het landschap op als een stomende broeikas van creativiteit die haar invloed naar de omgeving uitstraalt.
Om de sterk lichtterugkaatsende effecten te realiseren gingen Driessen + Van Deijne een samenwerking aan met  het bedrijf Si-X, specialist in bijzondere glasoplossingen. De tekening werd digitaal op het glas overgebracht en met ceramische inkt gedrukt.  Om een optimale vertaling van de bronafbeelding en een zo verzadigd mogelijke kleurweergave te bewerkstelligen werd de producent van de ceramische inkten, Diptech, gestimuleerd tot het uiterste te gaan. De inkten van dit bedrijf zijn speciaal voor glas ontwikkeld en bevatten sub-micron glasdeeltjes en anorganische pigmenten die met het glas fuseren tijdens het verhardingsproces.
Om de op de binnenkant van de glasgevel gedrukte kleur met grote intensiteit  te laten reflecteren, werd de reeds opgebrachte kleur voorzien van een witte backing.
Op enkele plekken is die backing achterwege gelaten zodat doorzicht van binnen naar buiten mogelijk is.
Rohrsachvlekken, de toevallige symmetrische inktvlekken die wel eens gebruikt worden om de psyche te doorgronden en die een beroep doen op het visueel interpretatievermogen, waren samen met mechanische spirograaf-patronen de elementen die aan de basis van de afbeelding stonden. Zij werden door een voor het doel geconstrueerde caleidoscoop gefotografeerd en zo ontstond een zich vermenigvuldigend beeld van abstracte kristalvormen. De gevels aan de toren lijken een visuele weergave te zijn van de doelstellingen van het onderwijspark Ezinge: Het biedt ruimte aan onderwijs vol verbeelding, creativiteit, diversiteit en de kracht van synergie, waarin kennis uitgewisseld, gebundeld en weer gedeeld wordt.
 
 

Projectgegevens
Architect: Atelier PRO architecten, Den Haag
Ontwerp: Driessen + Van Deijne, Amsterdam/Haren NB
Kunstadvies: Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl, Naarden
Producent: Si-X, Benthuizen
Foto gevelbeeld: Michiel Vijselaar, Vijselaar en Sixma, Arnhem
Opdrachtgevers: Stad & Esch en Woonconcept Onroerend Goed
Met medewerking van Hegeman+, WBC Bouwgroep, Unica, Harwig
Foto's inspiratie/interieur: Driessen + van Deijne
 
 
 
Het Baken van Ezinge/NL
25
279
0
Published:

Het Baken van Ezinge/NL

Publiek boegbeeld voor Hart van Ezinge in Meppel De architectuur van het Onderwijspark Ezinge, ontworpen door atelier PRO uit Den Haag, wordt Read more
25
279
0
Published:
Copyright Info

Attribution, Non-commercial, No Derivatives

Read More