Add to Collection
Tools Used
About

About

Design and implementation of a private house. Rome - Italy - Marco Marotto & Paola Oliva
Published:
Object: Private House
Location: Roma Portuense
Area: 100 sq. m.
Type: Realized project
 
All’ingresso dell’appartamento si è subito inebriati dal profumo di piante aromatiche proveniente dalla cucina. Questa piacevole nota olfattiva introduce all’ampio open space composto da ingresso, salone e cucina, ambienti divisi da una luminosa porta scorrevole in vetro. Il salone è caratterizzato da nicchie cromatiche che fungono da libreria. Il pilastro centrale è stato studiato per contenere filari d’erba e giochi di luce perimetrali che ne esaltano scenograficamente la forma monolitica. A completare l’interior sono scaffalature e armadi incastonati a filo muro, in un intento di minimalismo e pulizia formale contemporanea. La cucina è il luogo per eccellenza del piacere dei sensi: sotto la finestra, infatti, in un gesto di continuità materica con la pavimentazione in gres decapato, si crea l’orto degli odori. A portata di mano ci sono basilico, peperoncino e spezie utili in cucina, i muri sono adornati da stampe viniliche adesive e il soffitto è impreziosito da travi in legno decapato bianco enfatizzate da led luminosi, il tutto progettato per aumentare la sensazione di trovarsi in un giardino d’inverno.
 
At the entrance it is immediately inebriated by the scent of aromatic plants coming from the kitchen. This pleasant olfactory note introduces to the wide open space characterized by the entrance hall, the lounge and kitchen areas, divided by a luminous sliding door in glass. The living room is distinguished by chromated niches that serve as bookcase. The central pillar is designed to contain rows of grass and perimeter light plays that exalt spectacularly the monolithic form. To complete the interior are shelving and cabinets setted flush with the wall, in an intent of minimalism and contemporary clean lines. The kitchen is the place par excellence for the pleasure of the senses: under the window, in fact, in a gesture of material continuity with the flooring, it is created the garden of scents. There are handy basil, chilli and spices useful in the kitchen, the walls are adorned with vinyl adhesive prints and the ceiling is decorated with wooden beams pickled white accentuated with led bright, all designed to increase the feeling of being in a winter garden.