xxchristyy .'s profile

Ronja de roversdochter boek cover

Boek cover:
Christy Verriet
We hebben de opdracht gekregen om een boek cover te gaan ontwerpen.
We hebben 4 boeken gekregen waar we uit mochten kiezen:

What if – Randall Munroe
Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren
They both die at the end – Adam Silvera
De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld.

Ik ben de 2 boeken die me het meest aanspreken gaan samenvatten.
Onderzoek:
They both die at the end:
They both die at the end is geschreven door Adam Silvera, adam is een schrijver die zich vooral thuis vindt in de young adult genre. Hij heeft veel bekende boeken geschreven zoals they both die at the end, history is all you left me, more happy than not, en the first to die at the end. Ik heb een groot aantal van zijn boeken inmiddels al gelezen.

Mijn neiging gaat gelijk uit naar het boek They both die at the end. Gezien ik dit boek erg leuk vond.
 het boek gaat over 2 jongens die beiden worden opgebeld door een vrouw die werkt voor ‘death cast’. Dit bedrijf belt mensen op midden in de nacht, en verteld ze dat ze binnen 24 uur dood gaan. Niemand weet hoe of wanneer precies. Door die waarschuwing te hebben kunnen ze in die 24 uur nog genieten van hun laatste momenten, afscheid nemen van familie en nieuwe mensen leren kennen en hiermee herinneringen maken. Er is een app genaamd de Last Friend-app. Bij deze app kun je jezelf aanmelden als iemand die die dag dood gaat. Mensen kunnen hier conctact leggen met elkaar om nog wat leuke laatste herinneringen te maken. Mateo en Rufus komen beide terecht op deze app nadat ze te horen hebben gekregen dat het einde aan zicht is. Ze ontmoeten elkaar en zorgen voor een leuk laatste avontuur samen.

De book covers die voor dit boek bestaan hebben voor mijn gevoel allemaal een beetje een minimalistische stijl. Ook hebben ze 1 kleurthema die aangehouden wordt.
 
Ronja de roversdochter:

Rondja de roversdochter is geschreven door Astrid Lindgren. Astrid is een zweedse schrijfster van verschillende doelgroepen. 
Ze schreef verhalen voor beide kinderen, als volwassenen. Een paar van haar bekende werken zijn pipi langkous, michiel van de hazelhoeve, karlsson van het dak, de gebroeders leeuwenhart en ronja de roversdochter. Zelf heb ik geen een van deze boeken gelezen, echter heb ik wel van pipi langkous gehoord.

Het boek Ronja de roversdochter gaat over een meisje genaamd Ronja, Ronja is de dochter van een roverhoofdman genaamd Mattis, en zijn vrouw genaamd Lovis. Op de nacht van Ronja haar geboorte wordt de burcht door een bliksemslag in 2en gesplitst. Hierdoor leeft ronja de eerste paar jaar van haar leven alleen in de grote roverszaal. Ze wilde de buitenwereld gaan verkennen, en komt  hier allemaal gevaren tegen, van dieren tot aardmannen, trollen en vogelheksen. Ze komt ook de concurrentie tegen van de rovers, de leider hiervan heet Borka. Ronja ontmoet de zoon van Borka, genaamd Birk. De twee werden vrienden ze redden beide elkaars leven in gevaarlijke momenten hierdoor word de band tussen hun steeds sterker. Ze zien elkaar als broer en zus.

Na veel concliften tussen hun ouders besluiten Ronja en Birk in het bos te gaan wonen. 
Ze wonen in een beregrot ze temmen paarden en proberen hun zelf te beschermen van de gevaren in het bos. Mattis komt naar dit hol toe en smeekt dat Ronja terug keert. Ze wilt dit alleen als Birk voortaan welkom is in Mattis zijn kant van de burcht. Mattis en Borka besluiten hierom hun conflicten neer te legen en vrede te sluiten. Ze houden een strijd om te kijken wie de sterkste wordt, Mattis wint en neemt vervolgens de leiding. Birk en Ronja wonen in de zomermaanden samen in de beregrot, en in de winter bevinden ze zich in de burcht.

Dit zijn een paar boek covers die zijn ontworpen, Je ziet dat ze allemaal duidelijk weer geven waar het verhaal over gaat, met bijvoorbeeld de bomen en de kleding.
Ik ben vervolgens gaan kijken bij wat beter bij mij past.

Mijn interesses gaan meer uit richting they both die at the end. Dit is iets wat ik leuk vind en ik weet dat als ik het onderwerp leuk vind, mijn werk ook altijd leuker is / beter wordt. Echter moet ik ook gaan kijken naar doelgroep en stijl. Ik zou graag later richting de kinderboeken industrie kant op gaan. Hierom zou Ronja de rovers dochter een betere keuze zijn. Gezien ik dit later dan ook wil maken is mijn keuze geeindigd op Ronja de roversdochter.
Book cover:
Na mijn boek te hebben gekozen ben ik begonnen met kijken naar kinderboek covers die ik mooi vind.         
Hierna ben ik wat foto’s gaan opzoeken van ronja de roversdochter.
Het is al duidelijk dat het verhaal en boek cover gaat afspelen met iets van bomen, bossen of struiken. Dit is iets wat het verhaal herkenbaar gaat maken.
Doelgroep/boek cover onderzoek:
Ik ben gaan onderzoeken naar wat nou een goede cover maakt voor een kinderboek, Dit heeft enorm te maken met wat de doelgroep leuk vind. Voor het boek Ronja de roversdochter ligt de leeftijd tussen de 10 en 12 jaar.

Er word gezegd dat de cover van het boek beide volwassenen als kinderen moet aanspreken gezien de volwassenen degene zijn die het boek kopen. De boeken die opvallen zijn boeken de fel zijn, covers zijn krachtig, zelfs als ze simpel lijken en de atmosfeer ziet er gezellig of avonturiers uit.

Ook word er gezegd dat je niet te veel kleuren moet gebruiken. Dit wordt chaotisch opgevat en geeft juist het tegenovergestelde weer dan dat je hoopt te bereiken. Ook wordt er aangeraden om een beetje een artstyle te pakken die gewend is aan de kinderen. Kinderen pakken sneller iets op dat ze kennen dan dat compleet nieuw is.
Tussenopdracht:
We kregen vervolgens de opdracht om 5 concepten te gaan maken voor composities voor de cover van de kleine zeemeermin.
Hierna ben ik gaan kijken naar het lettertype.
Ik ben om feedback gaan vragen, en er werd me verteld dat ik al goed opweg was met experimenteren. Ik kreeg de tip om misschien nog wat sier dingen toe te voegen aan de tekst. Dit ben ik gaan doen en toen kwam dit eruit.
Vervolgens ging ik weer verder met mijn boek cover, ik dacht dat het wel mooi zou zijn om een doorlopende cover te maken, hier ben ik wat voorbeelden voor op gaan zoeken.
Schetsen:
Ik ben begonnen met 2 schetsen te maken. Hier heb ik feedback op gevraagd.
Bij de eerste kreeg ik te horen dat de rivier er erg leuk uitziet, het maakt de tekst en beeld interessant. Echter kon het beeld wel iets meer dynamisch worden. 
Dit zou ik kunnen doen door het karakter te laten bewegen. Ook kwam de zon iets te groot over. De achterkant kan ook dynamischer worden door wat stenen bij toe te voegen. Daardoor is de witte plek die nu in het midden staat minder opvallend.

Bij deze kreeg ik te horen dat de tekst wat hoger zou kunnen. Hierdoor valt de aandacht meer op de karakters, en heb je minder een strijd voor aandacht. Dit zou ook bereikt kunnen worden door de Ronja meer de achtergrond in te laten vagen.

Ik merkte dat mijn schetsen allemaal vrijwel op hetzelfde neer kwamen, hierom ben ik wat naar andere artiesten gaan kijken. Ik kwam toen deze illustratie tegen en wilde hier inspiratie uit gaan halen.
Ik heb toen 1 voorkant gemaakt, en 2 achterkanten. Ik heb feedback gevraagd en kreeg te horen dat de linkse illustratie het mooiste de diepte weergeeft. aan de linker kant was nog wel een groot leeg vlakte dus hier zou nog iets gemaakt kunnen worden, ook is het leuk als het kasteel iets meer naar links word verplaatst.

Ik ben vervolgens nieuwe schetsen gaan maken en alle schetsen wat gaan opschonen, op die manier kan je beter zien wat er allemaal gaande is en waar tekst moet komen.
Ik ben vervolgens gaan bespreken met docenten en we kwamen eruit dat de cover links onder het mooiste is.
Echter is de achterkant nog wat onduidelijk dus werd me de tip gegeven om voor de volgende keer de tekst er al bij te zetten bij het concept, hierom wordt het duidelijker wat wel en niet werkt.
Ik vind de achterkant met het kasteel zelf wel mooi, echter met tekst erbij is dit een enorm irritante achterkant. Je gaat niet goed kunnen lezen wat er gaande is, waardoor ik deze niet fijn vindt.
Hierbij heb je een stuk meer die rust, dus ik heb gekozen voor deze achterkant. Ik heb vervolgens mijn favoriete voorkant, en favoriete achterkant gepakt, Dit was ook de les dat we de lezing kregen van een illustrator. tijdens deze lezing gaf ze de tip om het karakter naar de rechter kant te laten kijken, hierdoor verleid hij je om het boek open te maken. Met dit in gedachten ben ik gaan experimenteren met welke kant het karakter op kijkt.
Ik ben om feedback gaan vragen, en het kwam er inderdaad uit dat het leuker is om het karakter naar de rechter kant te laten kijken. Echter komt de boog er nog niet mooi uit, deze kan ik nog even aanpassen door schuiner te zetten.

Na het boog schuin te hebben gezet ben ik wat kleur gaan toevoegen. Ik ben begonnen met de achtergrond en de grote vormen.

Ik ben vervolgens gaan spelen met de kleuren van het karakter. Ronja heeft 2 outfits waar je haar vaak in ziet. Haar gele jurkje en haar rode mantel. Ik besloot om eerst rood uit te kiezen omdat ik dacht dat dat wel op zal vallen, en je aandacht trekt. Het viel inderdaad op, echter was het niet heel mooi; omdat het niet goed bij de andere kleuren pasten. Hierom ben ik het geel gaan maken.

Ook wist ik niet of ik haar schoenen wilde geven, maar het design was een stuk mooier zonder. En gezien ze in de originele versie ook blote voeten heeft, vond ik het leuk om dat te behouden.
Ik vond de rand van het boek nog niet erg mooi, het was behoorlijk hetzelfde. Daarom dacht ik dat een gele kleur wel mooi zou kunnen zijn, gezien dit ook terugkomt in het karakter. Je ziet ook meteen dat het de illustratie, en de achter en zijkant meer naar 1 geheel brengt.
Ik ben vervolgens om feedback gaan vragen over het kleurgebruik. Er werd me verteld dat de kleuren mooi cohesive waren. Ik was zelf bang dat het misschien iets te hetzelfde was al het groen. 
Maar ze vond het wel mooi bij elkaar passen en een mooi palet. Het geel in het midden en de kaft maakt het een mooi contrast. Ook deed het haar denken aan van die oude kinderboeken. Gezien Ronja in 1981 is uitgekomen past het ook wel bij het boek.

Ik ben vervolgens gaan twijfelen of ik een gezicht moest gaan toevoegen. Ik heb er een geschetst. Echter kwam hij er elke keer niet heel erg mooi uit. Het zag er of te groot of te klein uit, waardoor het een beetje creepy werd. En dit is niet de sfeer die ik over wil brengen. Hierom heb ik besloten om haar gezicht blank te houden
Ik heb haar vervolgens zonder gezicht gemaakt, maar dit was ook nog niet helemaal wat ik hoopte.  Ik ben een nieuw gezicht proberen te gaan maken, maar na hier nogsteeds niet tevreden mee te zijn heb ik hem weer blank gelaten, en ben ik verder gegaan met de achtergrond afmaken.
Ik ben feedback gaan vragen, en er werd me verteld dat het leuk zou zijn om nog wat contrast in de bomen toe te voegen, om meer diepte te maken. Ook valt de tekst nu niet heel mooi met deze kleuren, dus hier kan ik ook nog mee gaan experimenteren.
Na de illustratie te hebben gemaakt, ben ik  de tekst gaan verbeteren/toevoegen
En dit is dan het eindresultaat:
Evaluatie:
ik vond dit project erg leuk om aan te werken! We kregen veel vrijheid om te doen wat we wilden, en ik heb veel kunnen experimenteren met mijn eigen stijl. Ik ben voor het eerst een iets ‘realistischere’ stijl gaan aannemen door verschillende texturen te gebruiken, en dit was wel erg leuk om te doen.

Ook heb ik veel kunnen oefenen met het plaatsen en verwerken van teksten in mijn illustratie.

Ik had wat moeite met het kleuren van de tekening, en wist niet echt welke kleuren ik moest gebruiken. Dit is ook duidelijk te zien in mijn shading proces. Ik ging veel vooruit en weer achteruit om te kijken of ik nog wel tevreden was. Maar uiteindelijk is er wel iets leuks uitgekomen, waar ik zeker wel tevreden mee ben.
Hier nog een paar mockups:
Ronja de roversdochter boek cover
Published:

Ronja de roversdochter boek cover

Published:

Creative Fields