Peter Brincker's profile

Forskellige øjenallergier

Forskellige slags øjenallergier
Der findes forskellige former for øjenallergi, hvor nogen er mere almindelige, hvor andre kan være mere sjældne og alvorlige. 

Allergisk betinget conjunctivitis
Det er den mest almindelige form for øjenallergi. Den opstår som følge af en overfølsomhed over for luftbåren pollen, dyreskæl, mider og skimmelsporer. Mange af dem, som lider af denne form for allergi, lider også af allergisk betinget rhinitis også kaldet høfeber. 

Høfeber
Høfeber er en mere kortvarig allergisk reaktion, som opstår på grund af en overfølsomhed over for pollen. Allergien kommer og går, men er oftest vedholdende allergisæsonen, altså sommerperioden. Den begynder som kløen og kan give rødme, hævede øjenlåg og en brændende følelse øjnene. Høfeber kan behandles med antihistaminer og antiinflammatoriske lægemidler, som fjerner øjets overfølsomme reaktion for at forhindre kronisk betændelse, hvilket kan føre til permanent skade i øjnene. 

Perennial allergic conjunctivitis
Denne allergi rammer oftest midaldrende og kan lede til øjentørhed. Symptomerne er røde og hævede øjne, som kan give en brændende fornemmelse og en konstant kløen i øjnene. Denne allergi kan opstå året rundt og kræver derfor også behandling hele året. Årsagen til allergien menes at være på grund af støvmider, mug eller skæl. Antihistaminer bruges til at bekæmpe allergien, men kun for en kort periode, eftersom behandlingen kan forstærke symptomerne på øjentørhed. Steroider og mastcellehæmmere kan også bruges til behandling.

Vernal keratoconjunctivitis
Denne allergi er kronisk og kan lede til komplikationer i hornhinden, derfor er det en mere alvorlig allergi, men heldigvis er den også mere sjælden. Allergien opstår mest i varmere klimaer og rammer typisk børn og unge. I halvdelen af tilfældene vil dem, som lider af vernal keratoconjunctivitis, også lide af andre allergier. Det er en sæsonpræget allergi, som går i udbrud fra forår til efterår. I meget varme områder kan allergien være i udbrud hele året. Allergien giver en følelse af at have noget i øjet og slem kløen. Andre symptomer er lysfølsomhed, tykt sekret samt cyster i øjenlågene. 

Atopic keratoconjunctivitis
Denne allergi er en overfølsom reaktion fra immunforsvaret, som udover allergien også kan give eksem, høfeber eller astma. Hvor slem allergien er, varierer fra person til person og kan i værste tilfælde være synstruende, hvis den ikke behandles. Symptomerne er en brændende fornemmelse, slem kløen og tykt sekret i øjet.

Allergisk reaktion overfor kontaktlinser
Denne form ses ikke altid som en allergi, da det er en overfølsom reaktion, der opstår som følge af gentagne mikrotraumer i øjets hornhinde fra brug af kontaktlinser,.Symptomerne er rødme, kløen og produktion af sekret sammen med stor ubehag ved brug af kontaktlinser. 

Sådan undersøger lægen øjnene for allergi
Øjenlægen vil udspørge patienten om gener i øjne og næse samt undersøge for specifikke allergi-symptomer som f.eks. øjenkløe og nysen. Hvorvidt andre i familien lider af samme allergi, ens boligforhold og arbejde. Derudover vil øjenlægen også foretage en hudpriktest, blodprøve og provokationstest. 
Forskellige øjenallergier
Published:

Forskellige øjenallergier

Published:

Creative Fields