或者设计 OR Design's profile
M+CAFE 四川成都SKP店
Interior Design
继北京和西安后,M+CAFE再一次跟随SKP落地成都。成都是一座来了就不想离开的城市,这里不仅有一线城市的快节奏、繁华与年轻,在这里还能充分享受到生活的安逸与闲适。成都SKP为亚洲最大的下沉式建筑,建筑上层是公园层景观,绿化覆盖率约70%,创造了一个时尚又闲适的休憩购物氛围,M+CAFE这次的设计理念也来源于此。

“城市后花园”是我们这次设计的核心概念。哪怕是在室内喝咖啡,也能被植物包裹,享受一段安静放松的时光。

结合项目场地情况,空间中刚好存在一处三角形转角区域。我们利用其建造了一个阶梯式花园,这是一个结合了多项功能的体块。一方面划分了空间节奏,把它分割成前动后静的两个区域。另一方面也是作为“后花园”的核心载体,同时花园下面还暗藏了一个操作间。花园自上而下大小层叠,每一层都设置了不同的植物景观,四季交替间让空间中充满了不同的自然生机。

After the success of department stores in Beijing and Xi'an, M+CAFÉ followed SKP to Chengdu. Chengdu is a city that you do not want to leave once you come. It is not only fast-paced, prosperous and young like first-tier cities, but also offers a life of ease and leisure. Chengdu SKP is the largest sunken shopping complex in Asia. The upper layer of the building is the park landscape, and the green coverage rate is about 70%, creating a fashionable and leisure shopping atmosphere. The design concept of M+CAFÉ also comes from this.
"Urban backyard" is the core concept of our design. Even if you drink coffee indoors, you can also be surrounded by plants and enjoy a quiet and relaxing time.
According to the project site, there is just a triangle corner area in the space. We used it to build a stepped garden, which is a combination of multiple functions. On the one hand, the space rhythm is divided into two areas, which are dynamic in the front and static in the back. On the other hand, it is also the core carrier of the "backyard", with an operation room hidden under. The size of the garden is layered from top to bottom, and each floor is set with different plant landscapes. The space is filled with different natural vitality between the four seasons.
黑色是包容度最大的颜色,我们将黑色作为空间主基调,既可以凸显植物的生机,又让空间更加静谧高级。材质使用上,砖块垒砌的墙面高低起伏、节奏凹凸;夯土板散发醇厚的质感,不同的材质带来了不同的“黑”。

除了花园植物,灯光是这个空间的另一个主角。M+CAFÉ成都店不只售卖咖啡,在夜间这里还是可以小酌一杯的bar,因此不同时间段空间中需要不同的营业氛围,设计中灯光即是我们转换空间氛围最重要的工具。白天,我们希望灯光能依照不同的天气变换色温色度,让客人感受到来自于灯光的细致关照。白天与夜间的灯光变换则是强烈的,白天的灯光是自然柔和的白光与暖黄,如太阳日出日落时散发和煦光晕;夜晚的灯光则是变换中的高饱和度色彩,红、橙、蓝、紫等炽烈的颜色氤氲在空间中,色彩侵染在层叠的植物周身,人的五感仿佛一下子被置身于一个超现实的未来场景中。我们利用植物的自然生机、丰富的材质和软装、灯光的不同“情绪”打造出成都M+CAFÉ,希望为来到这里的顾客带去惊喜又未知的体验。

成都这座城市的“安逸”,不只有闲散和慢节奏,我们认为更重要的原因是这座城市和停留在这里生活的每一个人都有对多样性生活的足够包容,不同年龄不同地域的人们可以在这里找到属于自己的那一份舒适,是一个充满安全感和幸福度的城市。我们希望成都M+CAFÉ也可以有更强的包容性,吸引更多热爱生活的人们。

Black is the most inclusive color. We use black as the main tone of the space, which can highlight the vitality of plants and make the space more tranquil and advanced. As for the use of materials, the walls built with bricks are undulating and rhythmic; The rammed earth blocks send out mellow texture, and different materials bring different color "black".
In addition to garden plants, lighting is another protagonist of this space. M+CAFÉ (Chengdu store) is not only a cafeteria that sells coffee, but also a bar at night. Therefore, different business atmosphere is needed in different time periods. The lighting is the most important tool for us to change the space atmosphere. In the daytime, we hope that the light can change the color temperature and chroma according to different weather conditions, so that guests can feel the meticulous care from the light. The light change during the day and night is strong. The light during the day is natural and soft white light and warm yellow, such as the warm glow when the sun rises and sets; The lights at night are highly saturated colors in transformation. Red, orange, blue, purple and other fiery colors permeate the space, and the color invades the layered plants. The five senses of human beings seem to be suddenly placed in a surreal future scene. We use the natural vitality of plants, rich materials, soft decoration and different "emotions" of lights to create Chengdu M+CAFÉ, hoping to bring surprising and unknown experience to customers here.
The "ease and comfort" of Chengdu lies not only in the leisure or slow-paced life. We believe the more important reason is that the city and everyone who lives here have enough tolerance for diversified life. People of different ages and regions can find their own comfort here. Chengdu is a safe and happy city. We hope that M+CAFÉ in Chengdu can also be more inclusive and attract more people who love life.

​​​​​​​
项目名称:M+CAFÉ
项目地点: 成都市高新区SKP北馆7号门外一楼D1125-2
主持设计师:巫国源
设计团队:奕豪、小鸣、张浩、姚坤、资资、朱洁、小傅、BOBO、小鱼
项目业主:M+CAFÉ
主要材料:烧结砖、桦木板、不锈钢、夯土板、玻璃钢
室内面积:80m2
完工时间:2022.11

Project name: M+CAFE
Project location: D1125-2, 1st Floor, Outside Gate 7, SKP North Building, High-tech Zone, ChengduChina
Director: Guoyuan Wu
Project team: YihaoXiaomingZhanghaoYaokunZiziZhujieXiaofuBOBOXiaoyu
Client: M+CAFE
Main materials: Sintered brick, birch board, stainless steelRammed earth board, fiberglass
Indoor area: 80 square meters
Completion date: Nov.2022
Photography: OR Design


M+CAFE 四川成都SKP店
421
6.1k
18
Published:

M+CAFE 四川成都SKP店

421
6.1k
18
Published:

Creative Fields