Tanja Vean
Kunstmaler, tegner og illustratør
Født og oppvokst på Sunndalsøra. Gikk videregående og høgskoler i til sammen ti år i Trondheim. Etter flere år i Øksendal, og litt i Oslo og Oppdal, ble Trondheim igjen hjemby i 2003.
Har drevet eget designbyrå siden 1999 og har i tillegg arbeidet både som adjunkt og frilansjournalist. Er nå ansatt i Trondheim kommune og underviser i fagene kunst og håndverk på ungdomstrinnet.
 
"Jeg forsøker å se det jeg ikke ser..."

Sterke kvinneskikkelser er et yndlingsmotiv.
Skillet mellom erotikk og estetikk er også en hårfin balansegang som er spennende å bevege seg i. 
Jeg finner ofte inspirasjon i møtet med mennesker og husene de bor i. Kontraster, forventninger og fordommer setter i gang tankeprosesser. Disse tankeprosessene resulterer noen ganger i malerier av hus. Og mennesker. Og mennesker med hus. Sjelden hus med mennesker i...
I de senere år har jeg latt meg inspirere av Bob Dylans tekster og låter.
Dette er en spennende utfordring! Mine tolkninger er kanskje helt andre enn dine?Kystlandskapet og kulturlandskapet langs Nordmørskysten og Nord-Norge er vakkert og broket. Det spesielle og skiftende lyset i landsdelene er alltid en stor og spennende opplevelse.
Kanskje de menneskene jeg maler også er både vakre og broket..? De som lever der.
Det å blande disse sterke elementene kan ofte føre til at det ene kveler det andre. Elementene, fargene og det enkeltes egenskap eller egenvilje sloss gjerne litt i bildene mine. Jeg prøver i alle fall å male den kontrasten. Det øyeblikket.
Mest av alt elsker jeg å male uttrykksfulle ansikt, drømmende blikk og i det øyeblikket og stillstanden i omgivelsen de befinner seg i.
Høres alt dette vanskelig ut?
Det er egentlig bare underliggende ting som vi sjelden eller aldri tenker over. 
Kanskje får bildene mine deg til å stoppe opp litt og undre deg? 
Det ville vært spennende, i så fall.


En enda større utfordring er det å være kreativt skapende og samtidig være lærer. 
...tid og rom... blir det aldri nok av. Møtet med mine flotte elever gir veldig mye(!), men krever sitt.