Ab Bol's profile

REALmag. #8 The Real

Ja leuk, een editie over hotels! Na corona waren we wel toe aan een beetje reizen en avontuur. Dus zouden we een week in een hotel gaan bivakkeren. Interviews houden met de directie en de kamermeisjes. De receptionist en de kok uithoren. En de hotelgasten natuurlijk: paradijsvogels vanuit de hele wereld, rare snuiters, overspelige koppels, excentrieke kunstenaars en eenzame zonderlingen. Elk hotel kent immers vreemde kostgangers. Dachten we.
Maar de zoektocht verliep moeizaam. Veel hotels waren te duur. En de hotels die wél binnen onze financiële mogelijkheden lagen bleken vreselijk saai of de gasten waren voornamelijk vertegenwoordigers van de grijze brigade. Van die lui die met een hotelbon de beste kamers bezet houden en ’s ochtends, na alle croissantjes van het ontbijtbuffet geplunderd te hebben, op hun e-bikes de omgeving onveilig maken. En dat ene hotel op Schier had geen interesse in ons concept. De tent loopt immers toch wel.
Na maanden zoeken naar een geschikt hotel, sloeg de twijfel toe. Bestaat zo’n hotel eigenlijk wel? Het hotel dat in zoveel films en boeken figureert. Het hotel dat ons de stuipen op het lijf jaagt of ons doet hunkeren naar avontuur en wonderlijke ontmoetingen. Waar we iedereen behalve onszelf hoeven te zijn. Het hotel dat in onze verbeelding echter is dan echt.
Uiteindelijk vonden we er tóch een, in een plaatsje aan de Noord-Franse kust. Er gebeurde niet veel in dat hotel. We installeerden ons. We sliepen er. We gebruikten er ons petit
dejeuner. En daar bleef het bij. En tóch bracht het verblijf iets teweeg. We merkten op hoe mooi de lijnen van het trapportaal omhoog cirkelden. Hoe het geroezemoes van de straat door de openstaande deuren van het Franse balkon de kamers binnendreef. En ’s ochtends brachten de witte stapels beddengoed van vertrekkende gasten in de gangen iconische herinneringen bij ons boven.
Tijdens dat verblijf in september is het eindconcept van deze editie ontstaan. En dankzij de bijdragen van kunstenaars, schrijvers, wetenschappers, fotografen en filosofen kreeg The Real vorm en inhoud en werd het toch nog echter dan echt.
REALmag. #8 The Real
Published:

REALmag. #8 The Real

Published:

Creative Fields