Luuk Velthoven's profile

Urban Design - Pre-master Architectuur - ArtEZ


Na op verschillende manieren geïntroduceerd te zijn met het vak stedenbouwkunde, kregen we de langdurige opdracht opgegeven. Het plangebied voor deze opgave was het Coehoorn in Arnhem en de opgave was om dit gebied te herontwikkelen en een twintigtal tiny houses te plaatsen. De schaal en grote van de ingrepen voor deze herontwikkeling mochten wij zelf bepalen mits we het konden onderbouwen.





Analyse Coehoorn

Om een goede basis te hebben waarop wij een ontwerp konden gaan baseren, was het noodzakelijk om de huidige staat van het gebied te observeren en analyseren. Hiervoor hebben we tijdens een les het gebied bezocht en eerste observaties gemaakt. Vervolgens ben ik dieper gedoken in het gebied, de structuren, relaties met de omgeving en de geschiedenis. 



EERSTE OBSERVATIE
Wat mij vooral opvier tijdens onze wandeling door het gebied, was dat het vrij afgelegen voelde. Ondanks dat het naast het drukke station ligt, is het vrij afgelegen. Dit komt naar mijn mening omdat het gebied niet bepaald uitnodigend is. Dit komt mede door het gebrek aan goed vindbare openbare functies, maar ook door de slechte onnatuurlijke looproute naar en van het centrum. Plinten van gebouwen zijn niet allemaal commercieel en de wegen zijn voornamelijk ingericht voor auto’s en niet voor voetgangers zoals in veel binnensteden het geval is. Verder is het wel een vrij groene wijk met veel bomen en is het hoogteverschil een interessant aspect.



Uitwerking analyse
Als vervolg op de opdracht die we in de les hebben gedaan, heb ik een uitgebreidere analyse van de wijk Coehoorn uitgevoerd. Hiervoor was ik van plan ook op grotere schaal te kijken naar het gebied en de geschiedenis hiervan. Daarnaast heb ik ook op kleinere schaal het gebied geanalyseerd op verschillende aspecten. Aansluitend op de eerste analyse geeft dit een helder beeld van de aanwezige aspecten en wellicht kwaliteiten of juist valkuilen van het gebied.

     




Kansen Coehoorn

Na een uitvoerige analyse uitgevoerd te hebben, kunnen hieruit conclusies getrokken worden. Zo kunnen de sterktes en zwaktes van het gebied benoemd worden, maar ook welke kansen en potenties er in het gebied liggen.





Ontwerpproces

De uitgevoerde analyse en de kansen die hieruit voort zijn gekomen, geven een goede basis voor het ontwerp. Om tot een inhoudelijk goed ontwerp te komen heb ik verschillende opties bekeken voor de herontwikkeling van het gebied. Hieruit is één variant gekozen, welke ik verder heb uitgewerkt.


VARIANTENSTUDIE
Om in te zien wat de mogelijkheden zijn met het gebied, heb ik een drietal varianten opgesteld, elk met een andere mate van ingreep. Dit geeft een overzicht van enkele mogelijkheden en hun voor- en nadelen.
Conclusie variantenstudie
Na de drie varianten met elkaar afgewogen te hebben leek variant 3 mij de beste optie. Op deze manier meen ik het Coehoorn het best te kunnen herontwikkelen tot een gebied met een eigen identiteit en unieke kwaliteiten.




Gewenste kwaliteiten ontwerp
Na besloten te hebben het volledige gebied te herontwikkelen, lag mij de keuze welke kwaliteiten ik toe wilde voegen aan het gebied. De keuze hierin heb ik vastgelegd binnen een drietal aspecten: routing, verkeer en functies/zoning.



schetsontwerp
Op basis van de derde variant heb ik een snel schetsontwerp gemaakt om feedback op te krijgen. In dit ontwerp is het concept van gelaagdheid in het gebied met de verhoogde straten al zichtbaar.
​​​​​​​



Feedback:
De docenten merkte op dat het een interessant concept was, maar daagden mij uit om nu op een gedetailleerder niveau te gaan tekenen en rekening te houden met maten.
Ook suggereerde zij mij nogmaals te kijken naar de geschiedenis om te kijken of ik nog iets extra's kon toevoegen aan het gebied. Dit was de laatste feedback die ik ontving voor de uitwerking van het definitieve ontwerp.





Ontwerp

Na de laatste feedback ontvangen te hebben, ben ik aan de slag gegaan met het uitwerken van het ontwerp. Het eindproduct is het ontwerp waarin ik heb geprobeerd de potentiële kwaliteiten van het gebied te realiseren. Het gebied is nieuw leven ingeblazen terwijl het haar historische en meer afgesloten karakter behoudt. Verder zijn meerdere ontwerpkeuzes gemaakt om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren en het gebied om te toveren tot één wat men weer wilt bezoeken.
Urban Design - Pre-master Architectuur - ArtEZ
Published:

Urban Design - Pre-master Architectuur - ArtEZ

Published:

Creative Fields