Luuk Velthoven's profile

Interior Design - Pre-master Architectuur - ArtEZ

Tijdens de pre-master hebben we bij het vak interior design kennis gemaakt met het creëren van een beleving door middel van het interieur van een gebouw. De langdurige opdracht was om een lieu de memoire (een ruimte ter herinnering aan een object) te ontwerpen in het ketelhuis in de Melkfabriek. Voor deze opgave had ik het object 'het boek' gekozen. Het ontwerp wat uit deze opgave is voortgekomen is dan ook geïnspireerd door het boek. Om tot dit uiteindelijke ontwerp te komen hebben wij een aantal opdrachten uitgevoerd om verschillende aspecten van het ontwerp te ontdekken. Dit portfolio laat het volledige ontwerp proces zien van de kleine opdrachtjes tot het uiteindelijke eindproduct.






Labyrint

Op vrijdag 16 september kregen wij de opdracht ons eigen labyrint te ontwerpen. Dit moest op een 21x21cm stuk karton als ondergrond met een 6x6 grit. Wanden mochten alleen beginnen en eindigen op deze snijpunten.



Concept
Het concept voor mijn labyrint was om een ervaring te creëren waarin de bezoeker wordt geleid door het volgen van kleuren of  juist het gebrek hiervan. Op deze manier komen ze door verschillende gangen en ruimtes met allemaal een ander kleurthema.

Speciale ruimte
De speciale ruimte is volledig van goud en is aanzienlijk hoger dan de andere ruimtes en gangen. Wanneer de bezoeker in deze ruimte staat, staan ze in een wonderlijke ruimte van reflecties. Wanden reflecteren elkaar, maar ook het licht van buiten en de lucht. Dit reflectiespel is de ervaring als climax van het labyrint.








Het boek

Vrijdag 16 september moesten we voor de eerstvolgende opdracht een onderwerp kiezen. Uit de onderwerpen de Rijn, Het boek, Fossiele brandstof, De trekvogel, De langspeelplaat, koos ik het boek. De opdracht hield in dat we een kunstwerk moesten maken als ode aan dit onderwerp. Als vervolg op deze opdracht moesten we in de les van 30 september ons object in de speciale ruimte van ons labyrint schetsen.



Kunstwerk
Boeken kunnen vanaf de buitenkant soms saai lijken. Daarom is het boek van buiten helemaal grijs en simpel. Maar wat direct het oog trekt is de kleurrijke vlinder die  naar buiten komt vliegen. Hiermee moet duidelijk worden dat er zich een hele wereld verscholen houdt in vermoedelijk saaie boeken. De binnenkant van het boek is daarmee expres zwart gelaten, zodat je net zoals bij een boek zelf de wereld moet verbeelden.




Boek in het labyrint
Het mooie aan de bijzondere ruimte van mijn labyrint is dat de wanden en vloer van reflecterend goud zijn gemaakt. Hierdoor ontstaat er een spel van reflecties. Dit was dan ook de uitdaging van mijn schets. De reflecties zouden oneindig lang doorgaan. Maar na de reflecties van reflecties getekend te hebben vond ik de boodschap wel duidelijk.






VARIANTENSTUDIE

Het lege ketelhuis van de melkfabriek biedt een leeg canvas wat betreft de invulling van de ruimte. Om tot een inhoudelijk interessant ontwerp te komen heb ik een variantenstudie uitgevoerd om te experimenteren met enkele mogelijkheden. Bij deze studies wist ik al dat ik iets wilde gaan doen met ruimtelijke elementen die lijken op opgeblazen boekenkasten.

Keuze variant
Van de vier verschillende variant sprak mij de derde variant het meeste aan. Deze was simpel in indeling waardoor hij overzichtelijk is, maar blijft interessant genoeg. Het idee van de bladzijdes die zich uitspreiden over de rechter wand sprak mij wel aan uit de vierde variant. De tribune met de trap aan de zijkant vond ik ook beter dan die in de derde variant. 





CONCEPT

Uit de variantenstudie waren een aantal aspecten voortgekomen die goed gebruikt konden worden in het ontwerp. Maar voordat ik begon met het tekenen van een schetsontwerp besloot ik eerst een concept uit te werken. Dit concept zou mij helpen één idee als richtlijn te geven en het ontwerp te versterken.
Na mijn object gemaakt te hebben wist ik al vrij snel dat ik iets wilde doen met opgeblazen boekenkasten als ruimtelijke elementen in de ruimte. Dit zou mij de gelegenheid geven de ervaring te creëren dat bezoekers letterlijk door de 'wereld van boeken' kunnen lopen. Hierbij zouden de kleuren in de 'boekenkasten' de verschillende functies in het ontwerp representeren.
'




Schetsontwerp

Uit de variantenstudie waren goede ontwerpaspecten voortgekomen, aangevuld door het concept om het ontwerp eenheid te geven. Dit was de basis die ik nodig had om een eerste schetsontwerp op te stellen.






Kleur

Na een eerste schetsontwerp gemaakt te hebben, was het tijd om te gaan kijken naar kleur. Door kleur op de juiste manier te gebruiken kan een ontwerp extra diepte krijgen. Daarom hebben wij in de les geëxperimenteerd met kleuren, waarna ik kleurenpalet heb samengesteld voor het ontwerp.



Kleurenexperiment
Tijdens de les van 14 oktober kregen we de opdracht  een kleurenpalet te schilderen. Hiervoor moesten we drie verticale stroken schilderen en vervolgens de kleuren introduceren in de andere vlakken. Hierdoor kan je  het effect van kleuren op elkaar waarnemen. 



Kleurenpalet
Voor mijn eigen ontwerp had ik al een idee hoe ik kleur kon toepassen. Ik wilde de kleuren in het ontwerp linken aan de drie functies in het gebouw: leescafé, expositieruimte en studie-/werkplekken. 
De kleuren op de 'boeken' die in de entree uit de 'boekenkast' steken, kunnen zo refereren naar de verschillende functies. Ik wilde eerst de primaire kleuren nemen, omdat deze de basis zijn voor alle kleuren en dus ook de basis van verbeelding en creativiteit. Ik wil echter geen Piet Mondriaan impressie opwekken, dus heb ik besloten een kleurvariatie op de primaire kleuren te nemen. De kleuren die ik heb gekozen zijn zachter en geven een rustigere indruk. Dit past mooi bij het idee dat boeken je tot rust kunnen brengen.






Studiemaquette

Om een betere impressie te krijgen van de ruimtelijke ervaring van mijn ontwerp, heb ik een studiemaquette gemaakt. Bij deze maquette was het doel nog niet om een enorm accuraat beeld te geven van het ontwerp, maar vooral om zelf een beter inzicht te krijgen in het ontwerp en de ruimte.





Licht

Licht is een krachtig middel om een bepaalde sfeer en ervaring te creëren. Daarom werden wij tijdens de les van 11 november uitgedaagd een lichtstudie te maken. Deze hoefde niet gerelateerd te zijn aan ons ontwerp, maar gezien hoever ik al was met het ontwerp leek mij dit wel leuk. Uit de studie kwamen een een mooi concept die ik heb kunnen vertalen naar een ontwerp van de skylights boven de centrale hal.




Reflectie
De lichtstudie past naar mijn mening goed bij het ontwerp. De achterwand vind ik niet veel toe en zal ik in mijn eigen ontwerp beter open kunnen houden. Verder denk ik dat het beter bij de ruimte past als de dakramen even breed zijn als de boeken in de ‘boekenkasten’. Er zit zeker potentie in het zoeken naar eenheid tussen de penanten van de 'boekenasten' en het ontwerp van de skylights. 


Lichtontwerp
Aan de hand van de lichtstudie had ik een aantal goede aangrijpingspunten om dit te vertalen naar mijn ontwerp. Om hier verder mee te experimenteren heb ik het lichtontwerp verwerkt in de schetsontwerpmaquette. In het ontwerp heb ik geprobeerd de architectuur van de binnenruimte te complimenteren met het ontwerp van de skylights. Hiermee strekt de ‘boekenwereld’ niet alleen over de volumes maar ook over het plafond en zal het ontwerp meer als één geheel aanvoelen.







Materialen

De materialisatie in het ontwerp zal een actieve bijdrage gaan leveren aan de totale beleving. Daarom heb ik overwogen welke materialen bij de verschillende functies in het gebouw passen en welke kleuren hiermee gecombineerd kunnen worden.





Eindontwerp

Na het ontwerpproces doorlopen te hebben, ben ik tot een ontwerp gekomen waarin ik mijn visie en concept heb verwerkt. Hierin zijn kleur, materiaal en licht gebruikt om het ontwerp op deze vlakken samen te brengen tot een eenheid die elkaar versterkt. Het is dan ook een ontzettend leuke opdracht geweest om mijzelf uit te dagen binnen het vak. Het uiteindelijke ontwerp is dan ook zeker één waar ik trots op ben.


     


  
  
  
  
  
  
Interior Design - Pre-master Architectuur - ArtEZ
Published:

Interior Design - Pre-master Architectuur - ArtEZ

Published: