uudet TOY RY nettisivut
Sami Snällström
Nikkaroin Turun Taideakatemian opiskelijayhdistys TOY ry:n nettisivut uudelle aikakaudelle. Projekti lähti tulille keväällä ja valmistui syksyllä 2022. Tämä esittely on koottu 18.11.2022.

Käyttämäni ohjelmat: WordPress, Photoshop, Domainhotelli

Nettisivuille pääset hyppäämällä osoitteeseen toyry.fi​​​​​​​
Vanhat nettisivut ja ongelmia :(

Sivusto oli uudistettu viimeksi 2018 eli se oli kohtalaisen tuore. Seuraavien ongelmien vuoksi tilausta uudelle uudistukselle kuitenkin oli.

Ulkoasu: 
Sivusto oli ihan tyylikäs, mutta vääjäämättä vanhanaikainen. Se henki amatöörimäistä blogia ja toimi kehnosti kännykällä.


Sisältö: 
Sisältö oli tarjoavinaan kaiken tarpeellisen, mutta ylläpito oli laiminlyöty pian uudistuksen jälkeen. Sivustolle oli asennettu vekkuleita plugineja, kuten blogia ja kalenteria. Näiden käyttö oli kuitenkin unohtunut nopeasti alkuhuuman jälkeen. Uutisia tarjonnut blogi ei ollut tarjoillut niitä sitten vuoden 2018, jolloin niitä oli postattu kaksi kappaletta. Tapahtumia ei merkitty kalenteriin.

Lisäksi lähes jokainen sivustolla löytyvä teksti tarjosi vanhentunutta tietoa. Tekstit myös sisälsivät paljon toimihenkilöiden nimiä - tietoa joka vanhenee nopeasti.

Syy ylläpidottomuuteen näytti siltä, että kun hallitus vaihtuu vuosittain, uusista hallituksista ei tahdo löytyä ylläpidon hanskaajaa. Hallituksen jäsenten nimet onkin ainoa asia, jota uudet hallitukset ovat saaneet sivuille päivitettyä ja tämä on varmasti ollut aina työn ja tuskan takana. Nimien yllä komeili vuodesta toiseen kuvat kysymysmerkkihahmosta, sillä kuvia ei osattu lisätä.


Muutama ruutukaappaus vanhoista sivuista:

Uudet nettisivut ja ratkaisuja :)

Vanha nettisivu oli TOY ry:n näköinen ja selkeästi innolla tehty. Halusin kunnioittaa tekijöitä, enkä tuhota kaikkea ja keksiä pyörää uudelleen. Suunnittelin uudet sivut niin, että itse näen ne päivitettynä 2.0 -versiona edellisestä aikaansaannoksesta.

Minulle tärkeää nettisivuissa on tietysti kauneus mutta myös simppeliys. Mikään ei ole surffailijalle turhauttavampaa kuin monimutkaiset ja oudot sivut.

Ulkoasu:
Samaan aikaan kun olin aloittanut sivuston siivouksen, vuoden 22 puheenjohtaja Liisa Vallin restauroi yhdistyksen eloisan pensselilogon. Tästä tulikin inspiraationi sivuston uudelle ilmeelle: koko sivusto "kelluisi" korkearesoluutioisen logon päällä. Lempeän värimaailmankin otin logosta: oranssi, valkoinen ja sininen. Pientä vivahdetta toin sinisen taittumisella liilaan.

Sivusto skaalautuu nätin näköisesti jokaiseen resoluutioon överileveästä tietokoneen näytöstä pitkulaiseen kännykkään. Itse sisältö ei kuitenkaan skaalaudu överileveäksi, sillä mielestäni tekstiä on kivempi lukea, kun rivi ei jatku metritolkulla leveyssuunnassa. Uskon myös valtaosan surffailijoista vierailevan sivustolla kännykällä.

"Tumma teema" tai "yötila" on moderni ominaisuus niin sovelluksissa kuin selaimessa. Valistuneet surffailijat käyttävät sitä kännykällä ja tietokoneella aina kun mahdollista. Sehän näyttää paremmalta. TOY:n vanhat vaaleat nettisivut muuttuivat tummiksi, jos tumma teema oli selaimessa päällä. Mutta silloin sivusto ei näyttänyt ollenkaan siltä, miksi se oli suunniteltu. Suunnittelin uuden ulkoasun tummaksi.

Valokuvat ovat tärkeitä, jotta nähdään oikeaa meininkiä ja ihmisiä, eikä vain piilouduta kasvottomina grafiikan kylmän maailman taakse. Vanhan sivun hengessä iloinen hallitus hymyilee taas heti etusivulla. Vanhoilla sivuilla olikin hyvä määrä valokuvia ja niistä osa jatkoi mukana uusillekin sivuille. Suunnitelmissani on lisätä laadukkaita kuvia sivustolle. Hallituksen jäsenkuvia älköömme lisätkö, sillä ne ovat sitä päivitystä vaativaa ylläpitoa, joka jäisi taas hoitamatta.

Hyvän ulkoasun viimeistelee selaimen välilehdessä näkyvä pieni ikoni, sivuston logo. Ikoni ei vielä vanhojen sivujen välilehdessä komeillut, mutta nyt komeilee!


Sisältö:
Kylmästi karsin vähän pullantuoksuista höpöttelyä ja lisäsin informatiivisuutta. Tiivistin sisällön ja kirjoitin kaiken uudelleen niin, että sisältö vaatisi mahdollisimman vähän aktiivista päivitystä. Vältin tiedon hajauttamista. Vanhoilla sivuilla samaa tietoa löytyi eri muodossa sieltä sun täältä.

Yksinkertaistin navigoinnin. Vanhoilla sivuilla oli paljon sivujen alasivuja ja monimutkaisempaa seikkailua - ja vieläpä ihan turhaan.

Hävitin kaikki vanhan sivuston vekkulit pluginit. Nyt jokainen osio on surffailijalle selkeä yhdenmukaisella tyylillä. Yhdenmukaisella tyylillä tehdyt osiot ovat myös päivittäjälle kivoja, kun asioiden päivittäminen ei vaadi jokaisen osion kohdalla pähkäilyä, opiskelua ja tuskastelua erikseen.

Itsestään päivittyvä Instagram feed toimii uutisosiona, jota kenenkään ei tarvitse ravata nettisivuilla päivittämässä. Feedi myös rikastaa sivuston kuvitusta ja tällä hetkellä vuoden 22 tiedottaja Sara Koivulan tyylikkäät postaukset pääsevätkin oikeuksiinsa myös tärkeänä osana nettisivujen ulkoasua.


Muutama ruutukaappaus uusista sivuista:
Uudistuksia listattuna:

Teknisiä uudistuksia
- domainiin päivitetty suojattu https -protokolla
- editori ja serveripalvelu siivottu, asetukset ja laajennukset päivitetty
- rakennettu ylläpidolle helppokäyttöiseksi

Visuaalisia uudistuksia
- selaimen välilehdessä näkyvä ikoni
- tumma teema
- yksinkertainen ulkoasu ja navigointi
- kännykälle optimoitu asettelu
- yhdenmukaiset osiot

Sisällöllisiä uudistuksia
- tekstit tiiviinä ja ajantasalla
- hallitus- ja tapahtumahistoria
- yhdistyksen tietosuojaseloste
- päivittyvä Instagram -feed (toimii uutisina)
- Kide- ja Tiktok-linkit

Taustaani:

Ensimmäiset nettisivuni tein joskus alakoulun atk-tunnilla Freewebs-ohjelmalla ja päräyttävät grafiikat loihdin Paintilla.

Teinarina opiskelin html- ja css-koodausta ja rakensin omin käsin koodattuja sivuja, grafiikat piirsin ilmaisella Gimpillä.​​​​​​​
TOY ry nettisivut
Published:

TOY ry nettisivut

Published: