user's avatar
Hal administratiegebouw NOM
Het administratiegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum was toe aan een grondige renovatie. In dat kader is het gehele interieur vernieuwd, waarbij niet alleen de kantoren een opfrisbeurt hebben gekregen maar ook de centrale hal is aangepakt.
Centrale hal
De hal fungeert als een ontmoetingsplek en hart van het gebouw. Door de jaren heen was deze echter wat verrommeld geraakt en waren er bovendien problemen met de akoestiek. Omdat de capaciteit van het naastgelegen bedrijfsrestaurant niet groot genoeg was diende het tevens als overloop daarvoor. De uitdaging was om al deze verschillende eisen in één ontwerp te verenigen. Hierbij is intensief overleg gevoerd met de gebruikers en de directie van het NOM, het is immers hun kantoorgebouw en zij moeten er ook in werken en blij mee zijn.
Het ontwerp
De eerste taak was de hal opschonen en enkel de functies daar laten die er moesten zijn. Zo is de kopieerhoek naar elders in het gebouw verplaatst en zijn ook de garderobe en kasten met folders verwijderd. Wat overbleef was een mooie ruimte met natuurlijk licht van boven. Voor de nieuw ontworpen zitmeubels als uitloop van het restaurant zijn delen van de oude zitbanken hergebruikt, maar wel in een nieuwe frisse kleurstelling. In overleg met het NOM is als centrale themakleur voor blauw gekozen, wat overal in het gebouw terug komt. Verder is er uit de fotocollectie van het NOM een selectie gemaakt voor de fotodoeken aan de muur, die tevens een gunstige akoestische werking hebben, aangevuld met akoestische plafondplaten. Verder zijn ook vloeren, balustrades en verlichting geheel vernieuwd om tot een totaal te komen waar de gebruiker nu uitermate tevreden over is. 
Opdrachtgever  Nederlands Openluchtmuseum
Architect             bd architectuur
Ontwerp              ir. Hans Kranenborg, ir. Annet Claasen
Functies              Kantoorruimte, restaurant, repro, overlegruimte, verkeersruimte
Status                  Voltooid
Hal administratiegebouw NOM
2
82
0
Published:

Hal administratiegebouw NOM

Redesign of the central space of the administration building of the Dutch Open Air Museum
2
82
0
Published:

Creative Fields