Studio Wills + Architects's profile

Trio Stack (a.k.a. Project #10)

TRIO STACK (a.k.a. Project #10) is a house sited on an elevated land and offers its occupants panoramic views of the estate and a distant view towards a natural reserve.
 
A severe building set-back requirement imposed across the entire length of the site, stipulated by local planning authorities, drastically limited the buildable footprint. To regain the areas lost to the set-back requirements, the building stretches itself over the entire length of the site giving the illusion of a large building; This distorts the edges of a pristine box-like Concrete Band contextualizing the otherwise ubiquitous Modernist Box for an odd-shaped plot resulting in a folded viewing aperture for a Study at one end and a Courtyard above an Outdoor Room at the other end.
 
The Concrete Band provides ample shading for a Glass Box below it from the harsh tropical sun and supports a Pavilion-like Steel Box with viewing terraces above it; a trio stack of Glass Box, Concrete Band and Steel Box. A single pier wrapped in black bricks, containing the vertical circulation, binds the trio stack as one and gives the illusion of a single point of support; a sense of lightness for a site congested with houses.
TRIO STACK is a distillation of a varied palette of materials into a tripartite composition of glass box, concrete band and steel box; A design that strived to contextualise the otherwise ubiquitous modernist concrete box on an odd-shaped plot. (Photography by Khoo GJ)
Approaching the house is an encounter of a folded corner in the concrete band. (Photography by Khoo GJ)
At the junction between 2 roads; The house slowly reveals. (Photography by Khoo GJ)
Garden walls, in black bricks, lead onto a flight of gentle steps. (Photography by Khoo GJ)
Ascending the steps, the journey culminates at the Garden. (Photography by Khoo GJ)
Arriving at the Garden is a view of an all-glass enclosure; A glass box, above which is the concrete band crowned by the pavilion-like steel box. (Photography by Khoo GJ)
The Kitchen is a through space with views to the gardens on either ends. (Photography by Khoo GJ)
Carefully positioned apertures frame a view of the rear garden; a herb garden behind the Kitchen. (Photography by Khoo GJ)
A strip of clerestory window positioned above the kitchen ushers in a ray of daylight. (Photography by Khoo GJ)
A flight of stairs, wrapping around an off-form concrete wall, provides vertical connection between floors. (Photography by Khoo GJ)
Louvers, lining the concrete band, shield the interior spaces from the harsh tropical sun. (Photography by Finbarr Fallon)
Louvers animate the interior spaces with an ever-changing play of light and shadow.  (Photography by Khoo GJ)
At one end of the concrete band is a bedroom with a view of a courtyard. (Photography by Finbarr Fallon)
Looking across the Courtyard, nested in the concrete band, is a framed view of the trees in the vicinity. (Photography by Finbarr Fallon)
Black bricks flow into the interior and animated by light and shadow. (Photography by Khoo GJ)
The pavilion-like steel box is lined with ribbon windows framing a panoramic view of the estate. (Photography by Khoo GJ)
Culminating at the roof terrace is a view of the estate and a distant view of the natural reserve beyond. (Photography by Khoo GJ)
Looking up from the Outdoor Room is a view of the sky framed by the concrete band. (Photography by Khoo GJ)
Looking across the Courtyard, nested in the concrete band, is a view of the Outdoor Room below. (Photography by Khoo GJ)
The Outdoor Room, with a lone Caesalpinia tree, nestled at a corner of the house. (Photography by Khoo GJ)
The glass box runs the length of the lawn with a canopy providing ample shading. (Photography by Khoo GJ)
A trio stack of glass Box, concrete band and steel box connected by a single pier wrapped in black bricks for the illusion of a single point of support; A sense of lightness. (Photography by Khoo GJ)
Trio Stack (a.k.a. Project #10)
Published:

Trio Stack (a.k.a. Project #10)

Published: