Reuse the Greenhouse and Wine warehouse (Карабиха)

Reuse the Greenhouse 
and Wine warehouse 
in Karabikha, Yaroslavl region, Russia.
57° 30' 34" N | 39° 45' 41" E
Typology: Consept / Diploma
Total area: - sq.m
Status: Project
Location: Russia, Yaroslavl region, Karabikha
Design: Alena Kokueva, Silviya Al Ubed
Visualization: Silviya Al Ubed, Alena Kokueva
Time line: May 2022

The Greenhouse and the Wine Warehouse - both of these structures, are a dilapidated red brick building on the borders of the park of the estate of N. A. Nekrasov. They are important visual markers in the sparse estate development.
These ruined structures are located on the borders of the cultural heritage site, the building of the estate itself is sparse and has an open perimeter. That being said, the wine warehouse flanks the estate's eastern entrance and is the first building we encounter at the main entrance. The greenhouse also connects the main axis, stretching from the main building of the estate. The loss of such an important element in this composition as the belvedere near the greenhouse broke the visual connection between the main dominants of the building.

Оранжерея и Винный склад - оба этих сооружения, на сегодняшний день, представляют собой полуразрушенное здание из красного кирпича на границах парка усадьбы Н. А. Некрасова. Они являются важными визуальными маркерами в разреженной застройке усадьбы.
Данные руинированные сооружения находятся на границах объекта охраны культурного наследия, застройка самой усадьбы разрежена и обладает открытым периметром. При этом винный склад фланкирует восточный вход в усадьбу и является первым зданием, с которым мы сталкиваемся на главном входе. Оранжерея же соединяет основную ось, тянущуюся от главного здания усадьбы. Утрата такого важного элемента в данной композиции как бельведер у оранжереи разорвала визуальную связь между главными доминантами застройки.
ARCHITECTURE
In the chosen context, we decided to work in the historical dimensions of the object while maintaining its original silhouette. This solution was chosen for the most gentle impact on the ruins and the environment as a whole.
We came up with a gable roof silhouette for both buildings by focusing on the surrounding buildings and the typology of these buildings.

В выбранном контексте застройки мы решили работать в исторических габаритах объекта с сохранением его первоначального силуэта. Такое решение было выбрано для максимально бережного воздействия на руины и среду в целом.
Ориентируясь на окружающую застройку и типологию данных строений, мы пришли к силуэту двускатной кровли для обоих зданий. ​​​​​​​
The greenhouse, as a building located on the main axis of the estate and flanking its northern direction, is dressed in translucent frosted glass to create the most neutral background. The glass itself comes with a breakdown and plays the role of compositional seams, connecting all the fragments of the facade in its background neutrality, creating a contrast without conflict, and the attraction of opposites.
The main feature of working with the greenhouse is the re-creation in the module of scale and rhythm of the belvedere. It is made of a strong steel mesh. This step is necessary to restore the balance of the visual communications of the composition of the estate, to enable dialogue between the buildings and their intertemporal connection.

Оранжерея, как здание, находящееся на главной оси усадьбы и фланкирующая ее северное направление, одевается в светопрозрачное матовое стекло, для создания максимально нейтрального фона. Само стекло идет с разбивкой и выполняет роль композиционных швов, соединяя в своей фоновой нейтральности все фрагменты фасада, создавая контраст без конфликта, и притяжение противоположностей.
Главной чертой работы с оранжереей становится воссоздание в модуле масштабе и ритме бельведера, который, когда был снят с нее,  из прочной стальной сетки. Этот шаг необходим для восстановления баланса визуальных коммуникаций композиции усадьбы, для возможности диалога между строениями и их межвременной связи.
A distinctive feature of the wine warehouse is its wider dimensions and visual proximity to other buildings of the estate. So in this case we decided to go the palimpsest route with layering multiple layers to create a contrasting neutral background to solo the ruins.
We chose smooth gray concrete as the wall material, which, in contrast to the red torn brick, will organically fit in, reveal and expose the ruin itself and its history, and strive to express the essence of the spirit of the place. The roofing is gray, folded, matte, its texture is the most suitable for the selected concrete, merging with it into a single whole, and creating a single neutral background, on which the wine warehouse is sewn, while maintaining the unity of detail and background.

Отличительной чертой винного склада, являются более широкие габариты и визуальное соседство с другими зданиями усадьбы. Так в данном случае мы решили пойти путем палимпсеста с наслаиванием нескольких слоев для создания контрастного нейтрального фона для солирования руин.
В качестве материала стен мы выбрали гладкий серый бетон, который на контрасте с красным рваным кирпичом склада будет органично вписываться, раскрывать и экспонировать саму руину и ее историю, стремиться выразить сущность духа места. Кровля используется серая, фальцевая, матовая, ее фактура максимально подходит под выбранный бетон, сливаясь с ним в единое целое, и создавая единый нейтральный фон, на который нашивается винный склад, сохраняя при этом единство детали и фона. 
INTERIOR
The greenhouse retains its original function, while the western wing is reserved for a small coffee house-garden, since there is no place on the estate and in the surrounding area where one could relax and enjoy the views. The central part begins with a vestibule, brought into the ground part of the belvedere, then already inside the main room we immediately see a staircase to the observation deck, and behind it are bathrooms hidden behind false walls. On the right hand at the entrance there is a greenhouse with various types of plants, places for relaxation and a small stage for the possibility of holding musical evenings. On the left hand is a coffee shop for 25-30 people, then a bar counter and kitchen and staff rooms.
The presence of plants in the greenhouse in combination with frosted glass creates an incredible illusion of the absence of matter and maximum unification with nature.

Оранжерея сохраняет свою изначальную функцию, при этом западное крыло отводится под небольшую кофейню-сад, поскольку на территории усадьбы и в близлежащих окрестностях нет места, где можно было бы отдохнуть, и насладится видами. Центральная часть начинается с тамбура, занесенного в наземную часть бельведера, далее уже внутри основного помещения мы сразу видим лестницу на смотровую площадку, а за ней санузлы, спрятанные за фальшь стенами. По правую руку при входе идет помещение оранжереи с различными видами растений, местами для отдыха и небольшой сценой для возможности проведения музыкальных вечеров. По левую руку идет помещение кофейни на 25-30 человек, далее барная стойка и помещения кухни и персонала.
Наличие в помещениях оранжереи растений в сочетании с матовым стеклом создают невероятную иллюзию отсутствия материи и максимального объединения с природой.
The wine warehouse no longer carries its historical function inherent in the name, now this building becomes a museum visitor center at the entrance to the estate and an open archive, with the possibility of arranging lectures.
Inside the building is conditionally divided into two parts, the left one is given over to an open archive, in the same part there is a stage for possible lectures and performances. On the right side, a staircase with the possibility of rest is installed, it is intended both for the rest of visitors and lectures, and its side parts serve as passages to the second floor. The second floor is a footbridge along the height of the supposed second floor of the ruin. The visitor center is behind the main staircase.

Винный склад больше не несет в себе своей исторической функции, заложенной в названии, теперь это здание становится музейным визит-центром при входе на территорию усадьбы и открытым архивом, с возможностью устройства лекций.
Внутри здание условно поделено на две части, левая отдается под открытый архив, в этой же части установлена сцена для возможных лекций и выступлений. По правой стороне устанавливается лестница с возможностью отдыха, она предназначена как для отдыха посетителей и лекций, так и ее боковые части служат проходами на второй этаж. Второй этаж представляет собой мостки по высоте предполагаемого второго этажа руины. За главной лестницей располагается визитный центр для посетителей. ​​​​​​​
DIPLOMA FOR 2 PLACE
THANKS FOR WATCHING!
Reuse the Greenhouse and Wine warehouse (Карабиха)
Published: