Mehmet Aydın Avcı's profile

vira vira hopes! (umutlar fora)

UMUTLAR FORA! (vira vira hopes!)



an interactive project concerning a situation builded on social structure of a specific matter about a city (Mersin), a specific event (a gallery which is apsent) and socio-psychological break-downs on the idea of hope!
 
this is the empty area of an art gallery which was absent ın one day with the decision of city municipality, in Mersin in Turkey, after long years of essential exhibitions and art facilities...

Mersin İnisiyatifler Platformu "Beni Vur Kendini Vur" Etkinliği kapsamında.
Yeri: Atatürk parkı içinde kayıkçılar barınağı yanında eski devlet güzel sanatlar galerisi binası enkazı yeri (kayıkçı barınağı deniz yolu girişindeki küçük yarımada)
Tarihi: 19. 05. 2010 (afişteki kağıt gemi imgesi Ahmet Yeşil’in bir resminden ayrıntıdır)
Kokteyl:18:30
       Sanat-kamusal alan ilişkisi üzerine kurulan bu etkinlik interaktif bir projedir. Projede, Mersin kentinin özeli bağlamında tüketim toplumunun tek tipleştirici ve yıkıcı etkisi üzerinden yola çıkılmış ve alternatif bir ‘duygulam aralığı’ önerilmekten öte doğrudan deneyimlenmiştir. Yani proje bağlamında hayata eşlik eden bir temsilden öte doğrudan katılımlı bir durum inşa edilir.
Tüm dünyada olduğu gibi, güncel kültür politikaları, tüketim toplumuna hizmet ederken, hızlı ve telafisi olmayan bir ruhsal yıkıma ve kimlik erezyonuna sebep olan kültürel çözülmeyi de beraberinde getirmektedir. Tüketim çılgınlığının ve umut tacirliğinin insanî değerlerle çatıştığı bir ortamda, kimlik özgünlüğü ve özgürlüğünün korunması oldukça zorlaşmıştır. Adorno’nun da işaret ettiği gibi, sanat, böyle bir ortamda tek kurtuluş yolu ve çaresi olarak görülebilir.
               Eski devlet güzel sanatlar galerisinin enkaz alanında, galerinin, kent belleğindeki sergi, etkinlik ve kokteyllerinin anı-verilerinin toplamı üzerinde inşa edilen bu proje, ilişkisel bir bağlamda kurulur. Sanatın kamusal alandaki etkileşimini öne çıkaran proje genelinde ‘oyun’ kavramını metoforik olarak irdeleyen törensel bir süreç bir durum inşa edilmeye çalışılır.
Mersin İnisiyatifler Platformu 2010 etkinliklerinde “umutlar fora!” adlı projenin beklenen ‘davetsiz’ katılımcıları
Uygulama:
İlan ve duyurular ile önceden haberdar edilen kent sakinleri, etkinlik alanında, etkinlik saatinde buluşup kokteyl ve canlı müzik eşliğinde sohbete katılırken, bir yandan önceden bilgilendirildikleri ve birbirlerinden gördükleri şekilde, etkinlik içerisinde sembolik olarak rol almış oluverirler. Önceden hazırlanmış, yaklaşık 150x50 cm. boyutundaki, kâğıttan bir gemi, etkinlik alanının tam ortasına yerleştirilir. Geminin üzerinde geleneksel desenli bir kilim serilidir. Katılımcıların ritüelistik bir tören misali bu eski kilimden birer iplik çekip sökerek çıkartmaları ve birer dilek tutarak düğümlemeleri ve bu düğümlenmiş iplikleri dilek tutarak (andaç niyetine) kâğıttan gemiye yüklemeleri ile uygulama devam eder. Kent ölçeğinde Mersin adına kültürel anlamda çok değerli yaşantılar biriktirmiş olan eski devlet güzel sanatlar galerisi binasının enkazının bulunduğu bu mekanda, canlı müzik ve kokteyl eşliğinde gerçekleşen bu sembolik ‘en sonuncu’ sanatsal etkinlik; tarihine kaydolmuş eski sanat etkinliklerinin heyecanını ( o etkinliklere şahit bazı katılımcıların da eşliğinde) sembolik bir değerle bellekte geri çağırır. Böyle bir ortamda, çoğunluğun etkinliğe katılımı gerçekleştikten (özellikle de dilek tutularak eskimiş halıdan yolunmuş ve düğümlenmiş iplik parçalarının gemiye yüklenmesinden sonra, teşhir edilmekte olan bu kâğıttan geminin hep birlikte denize indirilmesi gerçekleştirilir ve ıslanıp batacağı ana kadar yüzüşü izlenir. Batması, taşıdığı düğümlenmiş ip parçalarının suda dağılması ya da geminin olabildiğince açılması vb. olasılıkların gerçekleşmesinin gözlemlenmesinin ardından etkinlik, doğurgan ve eleştirel soru yumakları ve hem öznel hem de evrensel hesaplaşmalarıyla örülmüş olarak tamamlanmış olur.
vira vira hopes! (umutlar fora)
Published:

vira vira hopes! (umutlar fora)

UMUTLAR FORA! (vira vira hopes!) an interactive project concerning a situation builded on social structure of a specific matter about a city ( Read More

Published:

Creative Fields