STUDIO SHOO's profileKatie Kutuzova's profile
ABU GOSH Trubnaya
Interior Design
A B U  G O S H  T R U B N A Y A
area: 127 m²
Year: 2021
location: TRUBNAYA, MOSCOW, Russia
Team: STUDIO SHOO, SHUSHANA KHACHATRIAN, KATIE KUTUZOVA, YASMIN Lavritskaya, KETEVANA Abdallakh, valeria deduk
photoKATIE KUTUZOVA

MANUFACTURERS:   
Vintage pendant light — Pastcode, CHRONOSFACTOR
Tech lighting — Lumitex
Chandelier made of smooth blue pipes — handmade, designed according to STUDIO SHOO sketches BY SERGEI PROKOFIEV
Chairs, armchairs, poufs, tablestandings — DELO
Cement tile— designed by ELISA PASSINO
Kitchen tile— Equipe factory, Artisan collection
Handmade concrete sink — according to STUDIO SHOO sketches — ONLYBETON
«It’s fun, spunky, colourful, and will instantly put you
 In a good mood
»
- Florence L, Pendulum Mag, 2021
HISTORY

Abu Gosh café situated in a petit two-story historic building in Moscow serving authentic Middle Eastern food.
​​​​​​​
In the early 2000s it was painful to witness the building's dull and nondescript look which was the result of hasty and slapdash renovation works. Therefore, while deciding upon the façade design, the team was delving into the photo archives and came across a picture of the house from the 80s when it used to be a one-storey building boasting a chimney and even some simple platbands. As an homage to the past of the house, we decided to at least reference the platbands that used to ornate the windows.
CONCEPT
We faced with a difficult task – on the one hand, we had to save the unique atmosphere in the interior of the building, which was obtained when creating the first Abu Gosh in Sivtsev Vrajek alley, and on the other hand, we had to carefully introduce new contact points for our beloved guests” – says Shushana, the lead architect
material board, mood board and interior concept collage
ceramic tiles by Elisa Passino @elisapassinostudio / www.elisapassino.com
The café embraces vibrant colour and geometric patterns throughout its intricately tiled interiors.
3d visualization
IN PROGRESS
21.05.2021
In the process of disassembling the second floor structure, the team found a cavity in the ceiling. According to the research of the building’s history and in pursuit of photo material archives, it has been discovered that this cavity was used for a chimney purposes. This finding gave the idea to avoid sealing it and opened an opportunity to come up with a creative solution — to design a two-level chandelier, as a kind of link between two floors.

façade and roof colours selection
21.05.2021
NOW
At the entrance guests are greeted by a midnight blue hallway with curtains, which when opened, take you, through the arch, to the room with a kitchen view, which has handmade tile finishing, and where, the customers are able to witness the unique process of Middle Eastern dishes preparation.
On the ground floor we have a large communal table that was designed for companies of friends/colleagues and families in the centre of the room, and the windowsills with soft pillows are also used as a place for guests to enjoy their time. The design firm also provided a variety of possibilities for the tables’ layouts of tables in the area of the French sofa.
The walls are decorated with light colours and the addition of bold shades of blue, pink and yellow. Vintage decorative fixtures from the 60s hang from the ceiling, providing warm and subdued lighting. Each lamp is unique, with its own history, which was selected in a vintage workshop. Two adorning yellow arched polycarbonate windows are designed to associate with the natural home light. The furniture also blended into the space, becoming a part of the overall picture; solid oak tables, multi-coloured chairs, underframes, windowsills, and arched shelves.
Going upstairs – the guest is greeted by a lounge atmosphere for some quiet/private conversations, and also an amphitheatre zone for various gatherings, lectures and events. The colourful ambience of the Middle East was also emphasized with authentic details: painted plates, antiques from a flea market, a fan and many small decors.
«COLOUR clashes joyfully inside the cafe, which pairs tubular steel chairs in bubblegum shades with yellow and blue accents – INCLUDING A CUSTOM ‘SQUIGGLE’ CHANDELIER MADE OF TWISTED PIPING THAT COULD BE LIFTED STRAIGHT FROM A CHILDREN’S DRAWING.»

ABU GOSH Trubnaya
514
6k
10
Published:

ABU GOSH Trubnaya

Abu Gosh — a conceptual upbeat colorful café designed by STUDIO SHOO

514
6k
10
Published: