Joost van der Velden's profile

Zintuigen en Makerschap - Periode 1 - AKV Sint Joost

ZINTUIGEN EN MAKERSCHAP PERIODE 1 
Intro

Tijdens de lessen in periode van van zintuigen en makerschap heb ik erg veel geleerd. Toen ik het vak in mijn rooster zag staan wist ik niet zo goed wat dit dan in praktijk zou zijn. Maar doormiddel van kleine projecten en uitleg door Robert Night werd dit steeds meer duidelijk. ​​​​​​​
We hebben 7 lessen gekregen van Robert Night. Hieronder in het kort welke lessen dit precies zijn. Daarna volgt er per les een uitwerking en proces van het gemaakte werk. 

Les 1: Introductie van het vak Zintuigen en Makerschap
Les 2: Hoe creëer je een ervaring?
Les 3: Documentatie
Les 4: Bespreking voortgang periode opdracht – SENSOR, een zintuiglijk instrument.
Les 5: Presenteren, testen en oogsten
Les 6: Bespreking voortgang periode opdracht – SENSOR, een zintuiglijk instrument.
Les 7: Procesbeoordeling
Les 8: Eindbeoordeling
Lessen

Les 1. 

Eerste deel van de les
Introductie van het vak Zintuigen en Makerschap en introductie van de periode opdracht ‘SENSOR, een zintuiglijk instrument.’
Tweede deel van de les
Tekenopdracht: Het verschil tussen ‘iets zien’ en ‘iets ervaren.’

Afsluiting van de les
Korte bespreking van de opbrengsten van de tekenopdracht.

Ik ben voor de opdracht in de les een video gaan maken die bij jouw als kijker iets moet oproepen. Het gevoel dat je echt in de video wordt gezogen. Wat ik wil als maker is dat je iets ervaart. 
Les 2

Eerste deel van de les
Bespreking opbrengsten periode opdracht – SENSOR, een zintuiglijk instrument.

Tweede deel van de les
In een groepje creëer je een fysieke ervaring die je medestudenten kunnen beleven. Denk aan een gebeurtenis in een bepaalde ruimte binnen de academie. Welke zintuiglijke ervaring wil je op je publiek overbrengen? Hoe kan je je medestudenten inzetten als materiaal of instrument?

Afsluiting van de les
Uitvoering van de fysieke ervaringen. Denk goed na hoe jullie de uitvoering gaan documenteren. De documentatie moet de gedeelde ervaring zo goed mogelijk invoelbaar maken.
Voor de periode opdracht SENSOR ben ik begonnen met het maken van een mindmap. Na aanleiding van deze mindmaps en een kort gesprek met Robert zijn we samen tot de conclusie gekomen om verder te gaan met het maken van muziek. 
Les 3

Eerste deel van de les
Bespreking documentatie (korte films) van de door jullie vormgegeven zintuiglijke ervaringen.

Tweede deel van de les
Bespreking eerste opbrengsten periodeopdracht – SENSOR, een zintuiglijk instrument.

Ik heb na aanleiding van les 3 muziek/geluid gemaakt. Deze heb ik vast gelegd en opgenomen. 
Les 4

Bespreking voortgang periodeopdracht – SENSOR, een zintuiglijk instrument.

Ik ben mijzelf de volgende vragen gaan stellen om verder te komen met mijn project.
Na aanleiding van deze vragen en antwoorden ben ik verder gegaan met onderzoeken. Vervolgens deze heb ik ook na aanleiding van gesprek met Nina (inval docente) mijzelf meer verdiept in de wereld van 'Foley' Dit is de muziek die gemaakt word voor films als achtergrond geluid. 

Wikipedia: 

'Een foley-artiest of geluidenman is een persoon die zorgt voor de geluidseffecten in een film of hoorspel, zoals voetstappen, piepende deuren of omgevingsgeluiden. In het Vlaams wordt de term bruiteur (uit het Frans) gebruikt, en in het Duits Geräusch(e)macher. De Engelse term foley artist is afgeleid van Jack Foley, een van de eersten die deze methode toepaste. Foley begon zijn carrière in de filmindustrie als stand-in en scenarioschrijver in de periode van de stomme film.
Veel Italiaanse en Bollywoodfilms,[bron?] en vrijwel alle animatieseries en tekenfilms maken gebruik van een foley-geluid. In films kunnen hierdoor ongewenste achtergrondgeluiden tijdens de opname weggepoetst worden, zoals overvliegende vliegtuigen'
Les 5 

Presenteren, testen en oogsten

Eerste deel van de les
Demonstreer je instrument tijdens de les, presenteer je belangrijkste vondsten en bevindingen.

Tweede deel van de les
Laat je instrument door groepsgenoten testen en haal feedback op.

Afsluiting van de les
Korte bespreking van de lesopbrengsten.

Ik ben voorafgaand van de les op zoek gegaan naar materialen waarmee je een specifiek geluid kan maken. Hieronder de materialen die ik verzameld heb. 
Na aanleiding van de materialen die ik meenam heb ik feedback gekregen die hieronder wordt getoond: 
Les 6 

Bespreking voortgang periodeopdracht – SENSOR, een zintuiglijk instrument.

Ik heb verder gewerkt aan de opdracht. Les ging niet door. 
Bij de bovenstaande video heb ik zelf nieuwe achtergrond muziek gemaakt. De originele video is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=e8pvXB1sM40 Tijdens dit experiment heb ik geprobeerd om er achter te komen wat geluid doet in verband met video/beeld. 
Les 7

Procesbeoordeling

Je geeft een individuele presentatie die voldoende inzicht geeft in de beeldende ontwikkeling binnen je studieproces tot nu toe. Blik tevens vooruit op de eindpresentatie van volgende week.

Deze les wordt mijn proces tot nu toe beoordeeld. 

Hieronder is de feedback na les 6 te vinden. Met deze feedback ben ik weer aan de slag gegaan en ben ik begonnen aan mijn prototype. 
Ik ben begonnen met het maken van een prototype! Hieronder kan je beelden/foto's bekijken van het proces dat daarbij volgt. Als eerste ben ik begonnen met het creëren van een fysiek product. Zo wil ik geluid koppelen aan knoppen!  

Hieronder is te zijn met welke materialen ik heb gewerkt. Ik ben naar het techlab gegaan om mijzelf te laten informeren. 
Na de bovenstaande experimenten om geluid te koppelen aan knoppen ben ik begonnen aan de volgende versie. 
In de bovenstaande afbeeldingen is te zien hoe ik verder ga met het maak proces. Het is de bedoeling dat het een afstandbediening word waarmee je je eigen leven kan voorzien van geluid. Je kan straks als het waren rond lopen met deze afstandbediening en zo jezelf voorzien van geluid tijdens het leven van je leven. Er komt straks een batterij in de afstandbediening waarmee je dus zonder kabel rond kan lopen met de afstandbediening die straks 10 knoppen heeft. 
Les 8 

Eindbeoordeling

Afronding en beoordeling binnen de les. Je presenteert je eindwerk: een werkend prototype van een instrument dat een door jou als uitgangspunt gekozen zintuiglijke of lichamelijke beleving interessanter maakt. Daarnaast geef je middels een procespresentatie inzicht in de uitgangspunten, beeldende experimenten, analyses en reflecties die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de korte opdrachten en je eindwerk. Laat zien welke mogelijkheden gedurende de periode zijn verkend.

De beoordeling is een leermoment. Zorg dat je niet alleen van je eigen presentatie iets opsteekt, maar ook van die van anderen. De feedback op het werk van anderen kan ook voor jouw eigen ontwikkeling relevant zijn. Luister mee met je medestudenten en notuleer bij ten minste één andere medestudent het gesprek naar aanleiding van de beoordeling.

Toetsproducten
Je wordt gevraagd tijdens de eindbeoordeling het volgende op te leveren:

• Een werkend prototype van een instrument dat een door jou als uitgangspunt gekozen zintuiglijke of lichamelijke beleving interessanter maakt.
• Een procespresentatie die inzicht geeft in de uitgangspunten, beeldende experimenten, analyses en reflecties die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de korte opdrachten en je eindwerk. Laat zien welke mogelijkheden gedurende de periode zijn verkend.


Beoordelingscriteria
Je wordt beoordeeld naar aanleiding van de onderstaande criteria:

• Tijdens de beoordeling toon je een eindwerk en een presentatie die inzicht geeft in je werkproces van de afgelopen periode. Je laat daarbij zien dat je gewerkt hebt met verschillende media, middelen en materialen.
• Tijdens de beoordeling laat je zien wat je met de tijdens de periode ontvangen feedback hebt gedaan.
• Tijdens de beoordeling licht je toe wat je deze periode hebt geleerd. Laat zien welke mogelijkheden gedurende de periode zijn verkend.

​​​​​​​
Zintuigen en Makerschap - Periode 1 - AKV Sint Joost
Published:

Owner

Zintuigen en Makerschap - Periode 1 - AKV Sint Joost

Published:

Creative Fields