user's avatar
C-048 Streamsong Black Golf Clubhouse
Streamsong Black Golf Clubhouse

Sited on the ridge of the highest hill on 250,000 acres of middle Florida reclaimed land, the Streamsong Black Golf Clubhouse was conceived as an object to be seen from a distance and from within.

The building program is simplistically rendered as a glass box that contains the restaurant and bar, and a solid box that includes the kitchen, restrooms, and golf shop. The plan juxtaposes the solid and transparent volumes; sliding past each other to reveal the horizon from within.

The glass volume is an anti-room, transparent and fluid, the architecture acting as a lens for place. The solid volume is rendered in Shou Sugi Ban wood, an ancient Japanese architectural technique that was used to preserve wood by charring the surface with a hot flame. The process involves charring the wood, cooling it, removing the soot on the surface, and finishing the boards with an oil.

Directly adjacent to the enclosed program is a covered outdoor dining patio and an open air event lawn which gently transition the enclosed program to the surrounding topography and the horizon.
C-048 Streamsong Black Golf Clubhouse
16
151
0
Published:
user's avatar
AIA Tampa Bay

C-048 Streamsong Black Golf Clubhouse

16
151
0
Published:

Creative Fields