MITIGATING NEW TRANSIT INFRASTRUCTURE
Ishihara Park, Santa Monica, California
MITIGATING NEW TRANSIT INFRASTRUCTURE
Ishihara Park

Santa Monica, California | 2017 | 2.75 Acres

Design Team: Studio-MLA, Fuscoe Engineering, IDG Engineering, Turpin & Rattan Engineering, Sean O’Connor Lighting, Ninyo & Moore, USS CAL Builders
Owner: City of Santa Monica
Photos: Hunter Kerhart and Aaron Ackerman

When the City of Santa Monica located a maintenance facility for the new light rail line in a neighborhood already impacted by a freeway, the community asked for a park. Our design arose out of a series of community workshops to gather the desires of the nearby neighbors. An existing parking lot became an opportunity to provide a visual and environmental mitigation to the maintenance buildings, and an asset to the community.
The concept for Ishihara Park was a “park in rooms”—a series of small garden rooms to break up the long, narrow space with the intent of creating a dynamic, varied experience. Each room is distinct in character yet links to adjacent rooms with continuous materials, to create a multi-functional park. Each garden room supports a different recreational or restoration program and identified by its own a signature plant or flower color. One of the park’s special features is a Learning Garden where visitors of all ages can gain and share knowledge related to gardening, harvesting, composting, sustainability and environmental stewardship.
Ishihara Park
0
34
0
Published:
user's avatar
Studio– MLA

Ishihara Park

0
34
0
Published:

Creative Fields