Garden-Patio at “La Torre” Corner of Bolívar Square
1995 - Patio-Jardín (Garden-Patio) Square at “La Torre” Corner of Bolívar Square
Caracas, Venezuela
Commisioned by: Venezuela's Federal District Governor's Office
Floor Area: 2,000 m2
 
Awards: Winner of the National Competition organized by the Federal District government and the National Patrimony Institute (FUNDAPATRIMONIO).
Published in: "Santiago de Leon CARACAS 1567-2030” Book by Exxon Mobil of Venezuela, 2004; Escala Magazine # 180 “Competitions”, Bogotá, Colombia, 1998; and, “Rigamonti’s Architectures: 3 Works.” by Alberto Sato, DADA Magazine # 1, Ed. Relámpago, Caracas, 2000.
 
Key Collaborators:
Chief Architect: Jorge Rigamonti
Collaborating Architects: Mario Quirós, Alfredo Caraballo, Angela Rodríguez and Carmen Marquina
Structural Engineering: Otokar Kondrat
Electrical and Plumbing Engineering: Inversiones Kondrat Morales & Associates
Landscaping: José Pojan
Hydroponic System: Manuel Corao
3D Renderings: Frank García
 
Synopsis
 
The aim of the project was to create, in the northeast corner of the Bolivar Square of Caracas (the foundational square of the city), next to the Federal District Government headquarters, a representative space for receptions and ceremonial events of the Governor’s Office, and occasional cultural and recreational events open to the public.
 
The “Garden-Patio” volumetrically and spatially completes the Bolívar Square, and reconstructs the corner of the Cathedral’s tower, through articulated walls that relate to the nearby buildings, conveying a sense of dignity and timelessness. The inner box-shaped walls contain a semi-hydroponic system that feeds Venezuelan tropical vines having flowers of various colorations, which transform the patio of tiled floor into a garden. The walls in the garden-patio become identification tools, form a “place” and define it, create a relationship of inclusion-exclusion, and allow to rediscover the sense of “interiority”, achieving an "intimacy" that is rare in the public spaces of Caracas. These walls arrange in a cinematic sequence the path starting from the indirect access, allowing a narrative walk in an evocative garden, where the views through the plants and the wall articulations, locate the viewer in relation to the Cathedral’s tower and its surroundings, to then dematerialize into the "Virtual Sphere" of the Venezuelan kinetic art master Jesus Soto. The floor in turn also dematerializes into the water mirror reflecting the sphere.
 
Sinopsis (En Español) - Patio-Jardín Esquina La Torre de la Plaza Bolívar
 
El objetivo del proyecto fue crear, en la esquina noreste de la Plaza Bolívar de Caracas (plaza fundacional de la ciudad), al lado del edificio sede de la Gobernación del Distrito Capital, un espacio representativo para los actos protocolares y recepciones de la Gobernación, y ocasionalmente permitir el acceso público para actos culturales y recreativos.

El “Patio-Jardín” completa volumétrica y espacialmente la Plaza Bolívar, y reconstruye la esquina de la torre de la Catedral, mediante muros articulados y relacionados con los edificios cercanos, transmitiendo un sentido de dignidad y atemporalidad. Las paredes internas en forma de cajón contienen un sistema semi-hidropónico que alimenta enredaderas tropicales venezolanas con floraciones de coloraciones variadas que transforman en un jardín un patio baldosado. Los muros en el patio-jardín se hacen instrumento de identificación, forman un “lugar” y definen al mismo, crean una relación de inclusión-exclusión, y permiten reencontrar el sentido de “interioridad”, logrando una “intimidad” rara en los espacios públicos de Caracas. Dichos muros ordenan en una secuencia cinemática, el recorrido desde el acceso indirecto, permitiendo un paseo narrativo dentro de un jardín evocador, donde las visuales a través de la vegetación y las articulaciones de los muros, nos sitúan en relación a la torre de la Catedral y su entorno, para luego desmaterializarse en la “Esfera Virtual” del maestro Jesús Soto. El piso a su vez también se desmaterializa en el espejo de agua que refleja la esfera.
Rendering View of the Patio from the water mirror towards the performance stage, showing the pergola for vines.
Rendering view of the Patio from the performance stage, showing the walls with vertical gardens and the open corner towards the Cathedral’s tower.
Rendering View of the Patio towards Jesus Soto’s "Virtual Sphere". The tiled floor dematerializes, through its numerous indented lines (grooves) of water, and the water mirror reflecting the sphere.
Rendering view of the patio, showing the dynamic interplay between the green walls, the supporting beams, and the floor grooves, all oriented at different angles.
Rendering view of the patio, showing the green box-shaped wall that creates an indirect access and organizes the walk into a cinematic sequence.
Rendering view of the patio. The walls form a “place” and define it, create a relationship of inclusion-exclusion, and allow to rediscover the sense of “interiority”.
Aerial View of the project's location, showing the Federal District Government headquarter building to the left, and the the Bolivar Square at the center-right
Garden-Patio at “La Torre” Corner of Bolívar Square
4
369
0
Published:

Garden-Patio at “La Torre” Corner of Bolívar Square

1995 - Patio-Jardín (Garden-Patio) Square at “La Torre” Corner of Bolívar Square Caracas, Venezuela Floor Area: 2,000 m2
4
369
0
Published:

Creative Fields