Posters Series
Müslüm BABA

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.
Anadolu Rock Ozanı: CEM KARACA

Şarkılarında Anadolu'nun kültürel zenginliklerini ve toplumsal sorunlarını işleyen Karaca, bu müzik türünün Türkiye'de geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Karaca, bir şarkıcı, besteci ve politik aktivist olarak, müziğin ötesine geçerek toplumsal değişimin ve kültürel devrimin ruhunu somutlaştırmıştır. Müziğiyle ve duruşuyla Türkiye'nin kültürel ve toplumsal yaşamında iz bırakan bir sanatçıdır.
Zihnim bu şehirden, bu devirden çok uzakta,
Tanbûri Cemil Bey çalıyor eski plâkta.
"Yahya Kemal BEYATLI"


Cemil Bey besteciliği, icracılığı ve teknik katkılarıyla Türk mûsikisine büyük eserler sunmuş, eline aldığı herhangi bir sazı kısa bir müddet içerisinde çalabilen, Türk mûsikisinde yeni bir çığır açmış sanatçıdır. Cemil Bey, ilk defa duyduğu bir eseri hemen ezberine alabilecek derecede hassas bir kulağa sahipti. Bestelediği saz eserleri ve sözlü eserlerle devrinin önemli üstatları arasında yer almış, taksimleriyle de büyük bir bestekâr olarak Türk mûsikisinde bu formu ihya edip ona müstakil bir hüviyet kazandırmıştır.
Yol mu? Gittiğimiz yerde yola ihtiyacımız yok!

ilk kez 1966 yılında görücüye çıkan Anadol’dan, 1984 yılına kadar 87.000 adet üretildi. Basında ve çeşitli mecralarda hakkında “öküz yiyeceği” gibi yaftalar ve karalamalar yapılsa da, Anadol halk tarafından benimsenerek kullanıldı. Dönemin şartlarındaki yan sanayi eksikliğine rağmen, fiberglas fikri ile çok iyi şekilde düşünülen Anadol, üreticisi olan Koç’u da Türk otomotiv endüstrisinin kurucusu yapmıştı.
Türkler ve çay; 5000 yıllık tarihe sahip çay Türklerin yaşamına geç girmiş olsa da, günün her saatinde çay içmemizin yanı sıra, çay kültürü tarihine kazandırdıklarımız göz ardı edilemez. Bunlardan bazıları, kendimize özgü demleme usulü, ince belli cam bardaklar ve kıtlama çaydır.
Barış Ağabey, Uzun Saçlı Dev Adam, Barış Çelebi

Türk sanatçı; şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı Devlet Sanatçısı ve kültür elçisi. Türkiye'de Rock Müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200’ün üzerinde şarkısı, kendisine on iki altın ve ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı'na layık görüldü.
Keloğlan Türk masalları içerisinde en sevilen ve günümüzde hala anlatılan, saçsız masal kahramanıdır. Halkın içinden çıkan bir karakterdir ve başlıca özellikleri dürüstlüğü, mertliği, cesareti, yardımseverliği, cömertliği ve kurnazlığıdır. Masalların başında tembel ve beceriksiz gibi bir izlenim verse de olayların gelişmesiyle birlikte oldukça cesur, kurnaz ve becerikli olduğunu görürüz.
Ya Tutarsa… 
​​​​​​​
Fıkraları dikkatle incelendiğinde müslüman Türk halkının mizah sembolü olan Nasreddin Hoca’nın hazırcevap, insanları kırmadan doğruyu söyleyen, yeri geldiğinde kendisiyle de alay etmeyi bilen bir tip olduğu görülür. Fıkralarının çoğunda sıradan bir köylü gibi tarlasında, bağında çalışır, ormana odun kesmeye gider, zaman zaman da şehre iner. Bu şehir çok defa Akşehir, Sivrihisar veya Konya’dır. Ancak hocanın bazan bir âlim, bazan bir bilge kişi, bazan kadı, tabip, hoca ve elçi kişiliğine büründüğü de görülür.
Cultural Poster
Published:

Owner

Cultural Poster

Türk kültürüne ait değerlerin afiş çalışmaları.

Published: