user's avatar
Student Campus Center - Warsaw University
    Celem projektu było połączenie z założenia opozycyjnych potrzeb takich jak wytężona praca, rekreacja, regeneracja i relaks. Połączenie to musiało nastąpić w taki sposób by funkcje te były wydzielone, a zarazem w miarę swobodnie przepływały między 
sobą. Ideą projektu jest zamknięcie wszystkich wymienionych wyżej funkcji W RAMACH, wewnątrz których rozlewa się wolna przestrzeń. 
    W tej przestrzeni zatopione są poszczególne pomieszczenia np. strefa nauki lub strefa retoryki. Dzięki temu zabiegowi budynek posiada przejrzysty plan, który od razu zapamiętają korzystający z niego użytkownicy. Każda z funkcji posiada również odpowiednią dla siebie strukturę. I tak na przykład strefa nauki ma spokojny trzytraktowy układ, strefa rekreacyjno-sportowa jest podzielona na mniejsze sale dostosowane wielkością do potrzeb danego sportu. Sama RAMA jest strefą neutralną, z której każdy może korzystać na własny sposób. Można tam oddać się spokojnej nauce lub uciąć sobie krótką drzemkę między zajęciami. Dzięki wydzielającym szklanym ściankom użytkownicy mają dowolność w stopniowaniu interakcji z wnętrzem budynku.
Student Campus Center - Warsaw University
2
44
0
Published:

Student Campus Center - Warsaw University

2
44
0
Published: